1EUR = 4.7791 RON | Bucureşti 8 º

Finanţe şi bănci

S&P a îmbunătăţit ratingul Greciei la 'B'

Standard & Poor's Ratings Services a revizuit în creştere ratingul suveran pe termen lung în valută şi monedă locală atribuit Greciei, de la 'B minus' la 'B', cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. 

12 sep, 2014 | ECONOMICA.net

De asemenea calificativul pe termen scurt a fost confirmat la 'B'.

Îmbunătăţirea ratingului reflectă opinia S&P potrivit căreia riscurile la adresa consolidării fiscale în Grecia s-au atenuat. Agenţia estimează că din 2015 Grecia va ieşi din recesiunea prelungită, ţara urmând să înregistreze excedente primare de 2% din PIB în perioada 2014-2017.

Probabilitatea unei majorări suplimentare a datoriei guvernamentale în urma recapitalizării băncilor este scăzută, apreciază S&P, cele patru mari bănci elene şi-au majorat capitalul cu 8,4 miliarde de euro direct de pe pieţe şi Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) dispune de 11 miliarde de euro în cazul în care sectorul public va avea nevoie de capital.

De asemenea S&P se aşteaptă la stabilizarea datoriei guvernamentale, care ar urma să scadă uşor la 164% din PIB în 2017, de la nivelul record de 177% din PIB în 2014.

Agenţia de evaluare financiară ar putea îmbunătăţi ratingul Greciei dacă avansul PIB-ului va fi mai mare decât se estimează în prezent sau dacă reformele de pe piaţa muncii îşi arată mai rapid efectele sau dacă reabilitarea sistemului bancar va putea furniza o creştere mai dinamică a creditării.

De asemenea, S&P avertizează că ar putea revizui în scădere ratingul Greciei dacă Executivul nu reuşeşte să stabilizeze datoria dau dacă li se va cere creditorilor privaţi să participe la al treilea program de asistenţă.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO