S&P a îmbunătăţit ratingurile principalelor bănci elene la ‘CCC plus’

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a revizuit în creştere ratingurile principalelor bănci elene - Piraeus, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank - la 'CCC plus', de la 'SD' (selective default), cu perspectivă stabilă, transmite publicaţia elenă Kathimerini.
Economica.net - mie, 03 aug. 2016, 08:43
S&P a îmbunătăţit ratingurile principalelor bănci elene la 'CCC plus'

Îmbunătăţirea calificativelor vine în urma relaxării restricţiilor asupra mişcărilor de capital în Grecia. ‘Această relaxare ar putea permite revenirea depozitelor în numerar în bănci, sporind încrederea în sistemul bancar elen. Ne aşteptăm în următoarele săptămâni la o uşoară majorare a depozitelor’, se arată în comunicatul Standard and Poor’s.

Totuşi, agenţia avertizează asupra profilelor financiare fragile ale băncilor, pe fondul situaţiei economice slabe şi al mediului operaţional din Grecia, nivelului ridicat al creditelor neperformante şi profitabilităţii scăzute. S&P se aşteaptă ca dependenţa instituţiilor de creditare elene de finanţarea de urgenţă furnizată de Banca Centrală Europeană să continue.

Conform datelor publicate recent de Banca Centrală a Greciei (BoG), valoarea depozitelor constituite la băncile elene a ajuns la 122,7 miliarde de euro în iunie, în creştere cu doar un miliard de euro faţă de luna precedentă.

În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci. În iunie, finanţarea ELA s-a situat la 54,4 miliarde de euro.

Cele patru mari bănci greceşti – Piraeus, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...