S&P a îmbunătăţit ratingurile principalelor bănci elene la ‘CCC plus’

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a revizuit în creştere ratingurile principalelor bănci elene - Piraeus, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank - la 'CCC plus', de la 'SD' (selective default), cu perspectivă stabilă, transmite publicaţia elenă Kathimerini.
Economica.net - mie, 03 aug. 2016, 08:43
S&P a îmbunătăţit ratingurile principalelor bănci elene la 'CCC plus'

Îmbunătăţirea calificativelor vine în urma relaxării restricţiilor asupra mişcărilor de capital în Grecia. ‘Această relaxare ar putea permite revenirea depozitelor în numerar în bănci, sporind încrederea în sistemul bancar elen. Ne aşteptăm în următoarele săptămâni la o uşoară majorare a depozitelor’, se arată în comunicatul Standard and Poor’s.

Totuşi, agenţia avertizează asupra profilelor financiare fragile ale băncilor, pe fondul situaţiei economice slabe şi al mediului operaţional din Grecia, nivelului ridicat al creditelor neperformante şi profitabilităţii scăzute. S&P se aşteaptă ca dependenţa instituţiilor de creditare elene de finanţarea de urgenţă furnizată de Banca Centrală Europeană să continue.

Conform datelor publicate recent de Banca Centrală a Greciei (BoG), valoarea depozitelor constituite la băncile elene a ajuns la 122,7 miliarde de euro în iunie, în creştere cu doar un miliard de euro faţă de luna precedentă.

În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci. În iunie, finanţarea ELA s-a situat la 54,4 miliarde de euro.

Cele patru mari bănci greceşti – Piraeus, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...