S&P a retrogradat MOL la „BB”

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a coborât, vineri, cu o treaptă, de la 'BB plus' la 'BB', ratingul atribuit companiei petroliere ungare MOL din cauza incertitudinilor cu privire la pachetul de acţiuni deţinut de MOL la compania croată INA, informează un comunicat de presă al S&P.
Economica.net - lun, 23 dec. 2013, 13:47
S&P a retrogradat MOL la

MOL deţine 49% din acţiunile INA şi totodată are controlul managerial la compania croată, care este responsabilă pentru 37% din producţia şi rezervele MOL.

‘Lipsa de soluţii în negocierile cu Guvernul croat afectează în mod negativ ratingul MOL’, informează S&P, care a coborât şi ratingul pentru bondurile MOL, tot cu o treaptă. Ca urmare a acestei decizii, ratingul pentru datoria pe termen lung al MOL este identic cu ratingul de ţară al Ungariei.

Standard & Poor’s a adăugat că ratingul MOL ar putea fi îmbunătăţit în anumite circumstanţe, de exemplu dacă MOL îşi va vinde participaţia la INA şi ar investi banii în noi active de producţie în ţări cu risc mai scăzut decât Ungaria.

În replică, echipa managerială de la MOL a informat că deşi evaluează toate acţiunile posibile, obiectivul său principal este să ajungă la un acord cu Guvernul croat pentru a putea maximiza valoarea investiţiei la INA.

În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În ultimii ani, au apărut, însă, tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţine că Zagreb-ul nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA.

Grupul Mol are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania are o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, dintre care 143 în România. Grupul operează o reţea de conducte de gaze naturale de înaltă presiune de peste 5.800 km în Ungaria. Grupul Mol activează şi în comercializarea şi distribuţia de gaze naturale la nivel regional. Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre din vestul ţării, dintre care unul a fost ratificat de către Guvernul României.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...