S&P ar putea acorda României ratingul favorabil investiţiilor străine, potrivit Erste

Agenţia de clasificare a riscurilor de investiţii S&P ar putea creşte rating-ul României la nivelul de „investment grade" (favorabil investiţiilor străine), potrivit Erste Research Group.
Adrian N. Ionescu - vin, 25 apr. 2014, 13:41
S&P ar putea acorda României ratingul favorabil investiţiilor străine, potrivit Erste

„Ministrul Bugetului Liviu Voinea a spus că S&P ar putea ridica România la nivelul de „investment grade, în 2014″, scrie Erste Group Research într-o notă publicată vineri. Declaraţia a fost făcută la întoarcerea ministrului dintr-o vizită la Washington, potrivit raportului Erste, care nu citează sursa informaţiei.

Nivelul de rating „investment grade” este cel prin care se recomandă investitorilor asumarea de riscuri în economia sau pe titlurile financiare ale unei ţări. Dimpotrivă, un rating sub „investment grade”, numit cel mai des „junk” (deşeu, gunoi, în jargon), declară ca nerecomandabilă investiţia în economia respectivă.

Analiştii de la BCR, membri ai echipei Erste Group Reserch, se întreabă dacă „este prea puţin” ceea ce ar decide S&P, sau dacă decizia ar veni „prea târziu”, având în vedere că decizia S&P vine la mai mult de doi ani după ce agenţia Fitch a făcut acelaşi lucru. Totodată, Mooddy’s, a treia mare agenţie de rating a lumii, a păstrat rating-ul care recomandă România investitorilor, şi să nu a retrogradat-o la categoria „junk”, în ciuda crizei.

„Decizia S&P vine cu mult în urma îmbunătăţirilor condiţiilor macroeconomice, care au fost deja luate în consideraţie de investitori. Totuşi, evaluările comparate sugerează că România este încă ieftină  faţă de alte ţări din aceeaşi categorie”, scriu autorii raportului citat, printre care se numără şi Radu Crăciun, economistul şef al BCR.

Erste anticipează că fluxurile suplimentare de investiţii vor veni din partea fondurilor pentru care ratingul S&P este un criteriu obligatoriu de asumare a expunerii pe România. Principala atracţie ar putea fi titlurile de stat denominate în valută, „care au preţuri decente şi evită riscul valutar” (al deprecierii leului).

S&P este singura agenţie care a ignorat nu doar îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice, ci şi reacţia pieţelor la acestea (marjele instrumentelor de management de risc CDS, randamentele titlurilor de stat).

Ratingurile României sunt Baa3 după clasificarea Moody’s, datând din 2006 în urma unei promovări, BB+ pe scala S&P (după o retrogradare din 2008) şi BBB- pe scala Fitch (după o promovare din 2011).

Retrogradarea României de către S&P datează de la debutul oficial al crizei financiare din toamna anului 2008.

„De atunci multe s-au schimbat. Deficitul de cont curent s-a îngustat la 1,1% din PIB în 2013, de la 13,7% în 2008, iar gradul de acoperire cu rezerve valutare a datoriei externe pe termen scurt a crescut la 181% în februarie 2014, faţă de 127% în decembrie 2008”, potrivit calculelor BCR.

Deficitul bugetar a scăzut sub 3% din PIB în 2013 de la 9% în 2009.

„S&P încă mai lăsa impresia, în noiembrie anul trecut, că va rămâne deconectată de percepţiile pieţei, când spunea că există cel puţin o probabilitate de 1 la 3 ca ratingul României să fie crescut în semestrul 2 din 2014”, aminteşte raportul Erste.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...