S&P: Riscul extinderii crizei din Grecia către alte state din zona euro este scăzut

Riscul extinderii turbulenţelor din Grecia spre restul zonei euro este scăzut, a afirmat miercuri Moritz Kraemer, analist al agenţiei de evaluare financiară Standard and Poor's, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 11 feb. 2015, 12:07
S&P: Riscul extinderii crizei din Grecia către alte state din zona euro este scăzut

‘Randamentele obligaţiunilor elene au crescut dramatic în ultimul timp dar panica nu s-a răspândit în statele din zona euro afectate de criză. Riscul contagiunii nu pare prea ridicat în acest moment’, a declarat Moritz Kraemer, într-un interviu acordat publicaţiei germane ‘Boersen-Zeitung’.

Deşi a apreciat că riscurile asociate cu ieşirea Greciei din zona euro sunt dificil de estimat, analistul a sugerat că zona euro va face faţă unei astfel de evoluţii.

‘Economia Greciei este foarte slabă şi legăturile sale cu restul zonei euro sunt chiar mai reduse decât sugerează valoarea adăugată’, a apreciat Kraemer, adăugând că riscul contaminării este mai redus acum.

Dacă fondurile împrumutate Greciei vor trebui să fie anulate, nu este necesar ca acest fapt să aibă un impact negativ asupra ratingurilor de credit ale băncilor elene, a dat asigurări analistul S&P.

‘Contrar percepţiei publice, nivelul fondurilor împrumutate Atenei nu este atât de ridicat în raport cu soliditatea economică a creditorilor’, a declarat Moritz Kraemer, adăugând că Germania a injectat mai mulţi bani în salvarea băncilor locale în timpul crizei decât a împrumutat Greciei.

Dar ieşirea Greciei din zona euro ‘ar avea un impact devastator’ asupra ţării, deoarece este mult mai dependentă de importuri decât orice alt stat din zona euro şi nu va putea să-şi finanţeze toate bunurile de care are nevoie să le cumpere de peste hotare cu propria sa monedă’, susţine analistul S&P.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...