S&P: Scăderea preţului petrolului, un risc semnificativ pentru economie

Scăderea preţurilor materiilor prime şi, în special, a preţului petrolului, reprezintă un risc semnificativ pentru perspectivele economice, din cauza ameninţărilor vizând o destabilizare socio-politică în ţările producătoare, a avertizat miercuri agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's (S&P), citată de EFE.
Economica.net - mie, 13 ian. 2016, 13:32
S&P: Scăderea preţului petrolului, un risc semnificativ pentru economie

‘Ne aflăm în faţa unui risc foarte important’, a subliniat economistul şef al S&P pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Jean-Michel Six, într-o conferinţă de presă, subliniind că unii analişti estimează că preţul barilului de petrol ar putea ajunge la 25 de dolari, în lunile următoare.

Six a precizat că preţul barilului de petrol nu are legătură numai cu diminuarea cererii din China ci, în mare parte, cu un exces de ofertă iar acest fapt perturbă echilibrele ţărilor producătoare, care ar putea să fie destabilizate.

Totuşi, în pofida acestor fluctuaţii bursiere din ultima săptămână, el a subliniat că analiştii agenţiei sunt ‘ceva mai puţin neliniştiţi’ comparativ cu alţii în legătură cu China şi mai mult în ceea ce priveşte alte ţări emergente, concret, ţările care depind de vânzarea materiilor prime.

Conform analiştilor, încetinirea creşterii Produsului Intern Brut al Chinei era un fenomen ‘inevitabil’ datorită tranziţiei spre un alt model de producţie, cu salarii mai mari şi cu produse cu o valoare adăugată mai mare şi ar trebui să fie ‘binevenită’, în măsura în care este acceptată de autorităţile de la Beijing.

Despre Brazilia- ţară căreia i-a fost scăzut ratingul suveran, în septembrie, la categoria ‘junk’ (nerecomandată pentru investiţii – n.r.) – Six a afirmat că ţara ‘este într-o situaţie extrem de gravă’ din cauza impactului pe care îl are politica monetară a SUA, a reducerii cererii de materii prime din partea Chinei şi, mai ales, a unei ‘guvernanţe economice care are deficienţe’.

Economistul şef al S&P consideră că ideal în cazul petrolului ar fi să existe o stabilizare, deoarece o mai mare scădere va reduce şi mai mult cererea din exterior a producătorilor şi, în plus, ar anticipa o creştere ulterioară ce ar fi de necontrolat.

Pe de altă parte, SIX a subliniat că ‘până acum recuperarea zonei euro este acceptabilă’ datorită cererii interne a membrilor săi şi schimbărilor comerciale din interior.

În ceea ce priveşte SUA, S&P preconizează o creştere progresivă a dobânzii Federal Rezerve, dar ‘extrem de slabă’, deoarece consolidarea dolarului în raport cu alte valute limitează necesitatea acestei creşteri.

Te-ar mai putea interesa și
Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național
Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național
Societatatea Națională Nuclearelectrica a anunțat vineri seară prin intermediul unui comunicat că Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic......
Enel, CEZ, Electrica sau E.On? Care distribuitor de energie vă răspunde cel mai greu la telefon
Enel, CEZ, Electrica sau E.On? Care distribuitor de energie vă răspunde cel mai greu la telefon
Apelurile telefonice de orice fel adresate de consumatori distribuitorilor de energie electrică trebuie preluate în maximum ...
Daimler va păstra un pachet de acțiuni de 35% în divizia de camioane
Daimler va păstra un pachet de acțiuni de 35% în divizia de camioane
Daimler va păstra o participaţie de 35% în divizia sa de camioane pe care intenţionează să o listeze spre finalul anului, ...
Un safir uriaș de 80 de kilograme a fost descoperit într-o mină din Sri Lanka
Un safir uriaș de 80 de kilograme a fost descoperit într-o mină din Sri Lanka
Un safir albastru cu o greutate de aproximativ 80 de kilograme a fost descoperit vineri într-o mină din localitatea Rakwana, ...