1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Saakaşvili insistă în Congresul SUA pentru înarmarea Ucrainei

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, numit recent consilier al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko pe probleme de politică externă, a susţinut miercuri, în cadrul unor audieri în Congresul SUA, cauza înarmării Ucrainei, ţară care se confruntă cu un conflict separatist în estul teritoriului său.

05 mar, 2015 | Agerpres

Vorbind în faţa Comisiei pentru Relaţii Externe din Senatul american, Saakaşvili a precizat, după cum relatează postul Radio Svoboda, că Ucraina are nevoie acum de arme grele, mai ales de arme antitanc, pentru a face faţă ''ofensivei'' Rusiei. ''Dacă aceste arme nu vor exista, nu va mai exista nici Ucraina'', a afirmat Saakaşvili. El a respins argumentul că SUA trebuie să-şi coordoneze poziţia în această privinţă cu cea a Europei, apreciind, între altele, că este puţin probabil ca Germania să fie de acord cu furnizarea de armament Ucrainei.

În acelaşi cadru, Saakaşvili a mai afirmat că Rusia ar putea ocupa noi teritorii în estul şi în sudul Ucrainei şi că Moscova va încerca totodată să destabilizeze puterea de la Kiev.

Mihail Saakaşvili - preşedinte al Georgiei în perioada 2004-2013 şi inculpat în ţara sa pentru abuz de putere, autorităţile de la Tbilisi cerând Kievului reţinerea şi extrădarea sa - nu se află pentru prima dată în SUA în susţinerea cauzei înarmării Ucrainei. El declara zilele trecute că decizia Washingtonului în privinţa livrării de arme pentru fosta republică sovietică este pregătită în proporţie de 99%.

Mai mulţi congresmeni democraţi şi republicani sprijină ideea înarmării Ucrainei, dar administraţia Obama nu a luat încă o decizie în acest sens, după cum preciza miercuri Victoria Nuland, adjunct al secretarului de stat american pentru afaceri europene.

Spre deosebire de SUA, mai multe state europene, inclusiv Germania, s-au pronunţat ferm împotriva oricărui ajutor militar letal pentru guvernul de la Kiev.

Rusia a avertizat că va reacţiona 'adecvat' dacă Statele Unite vor decide să furnizeze arme Kievului, atrăgând totodată atenţia că urmările pentru situaţia din Ucraina vor fi dramatice.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO