Săftoiu: Programul de redresare a SRTv continuă; TVR începe să îşi achite datoriile istorice

Programul de redresare economică a SRTv va continua în baza Legii de aprobare a OUG numărul 33/2012, care prevede reeşalonarea datoriilor fiscale acumulate de TVR pe o perioadă de 7 ani şi care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de TVR.
Economica.net - mie, 03 apr. 2013, 18:56
Săftoiu: Programul de redresare a SRTv continuă; TVR începe să îşi achite datoriile istorice

Prin Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 33/2012, publicată marţi, 2 aprilie, în Monitorul Oficial, a fost prelungită perioada de eşalonare a datoriilor fiscale ale Societăţii Române de Televiziune (SRTv), în cuantum de circa 65 milioane de euro, de la şase luni la şapte ani.

La expirarea acestui termen, Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv are obligaţia de a prezenta comisiilor permanente de cultură, respectiv de buget-finanţe ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, Raportul cu privire la rezultatele Programului de redresare economică, spune TVR.

„Programul de redresare economică a SRTv a fost validat atât prin Memorandumul adoptat în condiţiile OG nr. 29/2011, cât şi prin Legea de aprobarea a OUG nr. 33/2012”, a declarat Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al SRTv. „Astfel, propunerea noastră de modificare a OUG nr. 33 a fost legiferată. TVR dispune acum de instrumentele legale complete pentru a continua implementarea procesului de reformare, iar statul român are garanţii reale pentru a-şi recupera datoriile de la SRTv”, a adăugat Claudiu Săftoiu.

Potrivit TVR, ca urmare a reeşalonării datoriilor fiscale, SRTv va putea începe şi achitarea datoriilor comerciale istorice. „Prin contractarea creditelor a căror destinaţie, conform Programului de redresare economică a SRTv, este şi finanţarea activităţii curente şi refinanţarea creditelor anterioare, aplicabilitatea măsurilor de redresare economică a televiziunii publice a fost confirmată şi în sectorul bancar”, se spune în comunicat.

Reprezentanţii TVR au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că procedura de accesare a acestor credite nu a fost încă finalizată.

Potrivit TVR, programul de redresare economică a SRTv a fost elaborat sub imperativele OUG nr. 33/2012, emisă de Guvern în contextul situaţiei financiare critice a TVR. Conform Ordonanţei, Consiliul de Administraţie al TVR avea obligaţia de a pune în aplicare un program de redresare economică, cu măsuri organizatorice, cu restructurări economice şi de personal necesare funcţionării eficiente a SRTv, în vederea plăţii, în termen de şase luni, a datoriilor fiscale şi a reeşalonării prin negociere a celorlalte datorii. La expirarea termenului de şase luni, CA al SRTv urma să prezinte Parlamentului un raport privind rezultatele programului.

TVR precizează că prin HCA nr. 110/2012, Consiliul de Administraţie al SRTv a adoptat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, iar pe 1 septembrie 2012 – în baza Programului de redresare, Guvernul a aprobat Memorandumul referitor la eşalonarea datoriilor SRTv pe o perioadă de şapte ani.

Pe 21 decembrie 2012, ANAF a emis acordul de principiu privind eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale ale SRTv. Conform Memorandumului, din luna februarie 2013, TVR a început să achite datoriile fiscale, în cuantum de aproximativ 1 milion de euro/lună.

Prin Ordinul PDG nr. C/592/11.09.2012 a fost aprobat Proiectul planului de restructurare de personal în cadrul SRTv, întocmit de Comisia înfiinţată prin ordin PDG nr. C/576/05.09.2012 şi care a făcut obiectul procedurii de consultare cu partenerii de dialog social.

Procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Română a început pe 5 noiembrie 2012, cu selecţia salariaţilor pe criterii profesionale, iar la 1 februarie 2013, noua organigramă a SRTV a devenit operaţională. Începând cu 1 martie 2013 au fost semnate deciziile individuale de concediere.

CA al SRTv a aprobat, la 28 martie 2013, contractarea unui credit destinat finanţării activităţii curente, refinanţării creditelor bancare existente, precum şi plăţii datoriilor comerciale istorice, mai spune TVR.

Pe 4 martie 2013, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a anunţat că a semnat deciziile de concediere pentru cei 627 de angajaţi care au fost disponibilizaţi în urma selecţiei personalului din televiziunea publică, aceştia urmând să primească, eşalonat, salarii compensatorii în cuantum de circa 2.750.000 de euro.

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, pe 27 decembrie 2012, Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, potrivit căruia actuala conducere a instituţiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (134,3 de milioane de euro), care sunt cu 10-15% mai mici faţă de luna iulie 2012, când Claudiu Săftoiu a preluat conducerea instituţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Mâine vom semna acordul de parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027. Fonduri de 31 miliarde euro
Ciucă: Mâine vom semna acordul de parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027. Fonduri de 31 miliarde euro
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că miercuri va fi semnat acordul de parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, arătând că cele 31 de miliarde de euro din fonduri europene de care......
Popeyes România deschide restaurantul din centrul comercial Drumul Taberelor la 15 octombrie
Popeyes România deschide restaurantul din centrul comercial Drumul Taberelor la 15 octombrie
Popeyes Romania, lanţ american de restaurante cu servire rapidă, va deschide un restaurant în centrul comercial Drumul ...
Nicușor Dan despre Cathedral Plaza: Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului
Nicușor Dan despre Cathedral Plaza: Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a făcut pe pagina de Facebook câteva precizări cu privire la decizia Tribunalului ...
Hidroelectrica a strâns peste 40.000 de plângeri de la clienții casnici, aproape toate justificate, majoritatea pe facturi. Câte a rezolvat
Hidroelectrica a strâns peste 40.000 de plângeri de la clienții casnici, aproape toate justificate, majoritatea pe facturi. ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și compania care atrage din ce în ce mai mulți ...