Salariaţii care aduc dovezi că angajatorii lor încalcă Legea Concurenţei ar putea primi recompense

Angajaţii care aduc dovezi că firmele la care lucrează încalcă legislaţia din domeniul concurenţei ar putea primi drept recompensă o parte din amenzile pe care le plăteşte compania, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Economica.net - joi, 29 mai 2014, 12:21
Salariaţii care aduc dovezi că angajatorii lor încalcă Legea Concurenţei ar putea primi recompense

‘O modificare pe care vrem să o aducem Legii Concurenţei este această practică ce am văzut că funcţionează foarte bine în Ungaria. Salariaţii care vin şi arată cum angajatorul lor încalcă legea primesc o parte din sancţiuni’, a precizat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, în România, până acum, nu a existat vreo investigaţie care să se finalizeze cu ajutorul angajaţilor, însă există o investigaţie în curs de derulare unde angajaţii companiei au adus dovezi de încălcare a legii.

‘Cam asta mi-aş dori să fac, dar vom merge încet cu această procedură, întrucât, pentru o ţară cu trecutul României, o astfel de practică poate părea ciudată’, a mai spus Chiriţoiu.

El a arătat că modificările la Legea Concurenţei ar putea fi posibile de la începutul anului viitor.

Chiriţoiu a mai declarat că firmele care recunosc că au încălcat legislaţia din domeniu concurenţei ar putea fi scutite de o parte din amendă, dacă va fi modificată Legea Concurenţei.

‘Vrem să modificăm Legea Concurenţei, astfel încât firmele care recunosc că au încălcat legea să beneficieze de o reducere de până la 30% din amendă. Vrem să facem în aşa fel încât acest lucru să fie posibil înainte de finalizarea investigaţiei, când de regulă firmele află ce amendă primesc’, a spus Chiriţoiu.

El a explicat că această metodă va fi folosită de firmele care ştiu sigur că există dovezi care le incriminează.

O investigaţie a Consiliului Concurenţei durează, în medie, doi ani.

‘Trebuie să găsim o procedură ca firmele să recunoască rapid încălcarea legii şi să poată beneficia de reducerea amenzilor, să nu mai muncim doi ai la etapa de investigaţie’, a adăugat preşedintele Consiliului.

Consiliul Concurenţei a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de 86,778 milioane de lei, respectiv 19,637 milioane de euro, cu 187% mai mult decât în 2012, potrivit raportului pentru 2013 al instituţiei.

‘Valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei în 2013 a fost de 86.778.562 lei (19.637.602 euro). Au fost sancţionate 35 de întreprinderi pentru practici anticoncurenţiale, o companie pentru nefurnizarea de informaţii şi o persoană fizică pentru punerea în aplicare a unei concentrări înainte de notificare şi autorizarea sa de Consiliul Concurenţei’, se arată în raport.

Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar faţă de anul 2011 se situează la un nivel de 15 ori mai redus.

‘Nivelul deosebit de ridicat înregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizării cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifră de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piaţa carburanţilor şi abuzurile de poziţie dominantă ale Orange şi Vodafone’, explică oficialii Concurenţei.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...