Ce salarii vom avea în 2018. Lefurile de la stat le sfidează pe cele din sectorul privat

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) vede pentru 2018 o încetinire bruscă a creşterilor salariale. Însă lefurile luate de angajaţii statului îşi văd de treabă şi se decuplează de economia reală. 
Ionut Tudorica - Dum, 25 feb. 2018, 21:07
Ce salarii vom avea în 2018. Lefurile de la stat le sfidează pe cele din sectorul privat

După ce în 2017 s-a înregistrat o creştere de peste 15% a câştigurilor salariale din economie, trase în sus mai ales de majorările repetate ale lefurilor din sistemul bugetar, anul acesta ar trebui să ne aşteptăm la avansuri ceva mai reduse ale salariilor nete după datele calculate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) şi publicate luna aceasta.

2.614 lei ar fi câştigul salarial mediu net în 2018, cu doar 11% peste nivelul din 2017 (2.355 lei).

La o inflaţie medie anuală calculată de BNR la 4,5% în 2018, creşterea reală ar fi de doar 6,5%. Anul trecut creşterea reală a fost de nu mai puţin de 13,6%.

În plus, media pe 2018 va fi trasă în sus puternic de majorările salariale de până la 25% primite de bugetari la 1 ianuarie şi de tranşa a doua de majorări salariale pentru medici, care va avea loc luna viitoare.

Salariile de la stat se desprind puternic de cele din privat

CNP a calculat pentru comparaţia salarii bugetari versus angajaţi în privat doar brutul.

Astfel, dacă în 2017 brutul mediu la stat era de 3.932 lei, uşor peste cel de 3.071 lei din sectorul concurenţial, în 2018, Prognoza estimează un brut mediu la stat de 5.257 lei, în timp ce în privat câştigul salarial mediu avansează la doar 3.923 de lei. Prognoza pentru angajaţii statului exclude forţele armate si personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.).

Salariile medii încasate de salariaţii din sectorul public le-au depăşit pe cele din mediul privat în fiecare an din 2007 încoace. Doar în anii de criză s-a redus ecartul dintre salariile din privat şi cele ale bugetarilor.  În 2011, salariile de la stat le devansau cu doar 14,36% pe cele din privat. Din 2012, în schimb, ecartul dintre salariile medii de la stat şi cele din mediul privat a început din nou să se adâncească.

În 2014 ajungeau la o diferenţă de 24%. Iar astăzi, după doi ani de creşteri consistente administrate de legi speciale, diferenţa a ajuns la peste 34%.

Cum s-a ajuns aici: o accelerare de majorări la stat în ultimii doi ani

Cheltuielile de personal au crescut cu 22% anul trecut, fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016, precum și de creșterile salariale acordate în 2017. Respectiv creșterea cu 15% a salariilor din sănătate și din educație de la 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituțiile şi autoritățile publice ale administrației publice locale care a beneficiat de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017. La fel, majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 1.250 lei la 1.450 lei din 1 februarie 2017, majorarea cu 30% a salariilor personalului din bibliotecile naționale și muzee naționale începând cu iunie 2017, majorarea cu 15% a soldelor de funcție ale personalului militar începând cu iunie 2017, majorarea cu 10% a salariilor de funcție ale polițiștilor începând cu 1 octombrie 2017, precum și aplicarea începând cu 1 iulie 2017 a prevederilor din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

La 1 ianuarie 2018, salariul minim brut a fost majorat la 1.900 de lei. La aceeaşi dată, bugetarii au primit majorări salariale de până la 25%, funcţie de cum s-au încadrat în grila unică de salarizare.

Găsiţi aici, integral, prognoza CNP 

Te-ar mai putea interesa și
David Sassoli: Summitul de la Porto este fundamental pentru modelarea perspectivei sociale de redresare a UE
David Sassoli: Summitul de la Porto este fundamental pentru modelarea perspectivei sociale de redresare a UE
Summitul Social european ce are loc vineri şi sâmbătă la Porto este unul "fundamental" pentru ''modelarea perspectivei sociale a redresării Uniunii Europene'' după pandemia de COVID-19, pe baza......
Numărul de locuri de muncă create în aprilie în SUA, cu mult sub așteptările economiștilor
Numărul de locuri de muncă create în aprilie în SUA, cu mult sub așteptările economiștilor
Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în aprilie a fost mult sub estimările analiştilor, probabil ...
Klaus Iohannis: Banii destinații revenirii în urma pandemiei vor merge și către pilonul social
Klaus Iohannis: Banii destinații revenirii în urma pandemiei vor merge și către pilonul social
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că pandemia de COVID-19 nu afectează doar sănătatea oamenilor şi economiile, ...
Philip Morris International l-a numit pe Jacek Olczak în funcția de Chief Executive Officer
Philip Morris International l-a numit pe Jacek Olczak în funcția de Chief Executive Officer
Compania Philip Morris International (PMI) a anunțat vineri că, în urmă Adunării Generale a Acționarilor care a avut ...