Salariile șefilor marilor companii din România, listate la bursă, vor deveni publice – proiect Ministerul Finanțelor

Managerii companiilor listate la Bursă, inclusiv cele care au și acționariat de stat precum Romgaz sau Petrom, ar putea fi nevoite să își facă public salariul, acesta fiind în prealabil aprobat de către Adunarea Generală a Acționarilor. Este o consecință a implementării pe plan local a unui Regulament UE, proiectul de lege ce o transpune fiind pe traseul legislativ.
Economica.net - mar, 17 sept. 2019, 18:37
Salariile șefilor marilor companii din România, listate la bursă, vor deveni publice - proiect Ministerul Finanțelor

Un proiect de lege inițiat de către Ministerul de Finanțe și care a trecut de faza consultării publice ar putea  impune obligații noi cu privire la remunerarea managerilor societăților listate la bursă și la transparența stabilirii acestor remunerații. Este vorba despre proiect de Lege pentru stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/2402 al Parlamentului European, care, odată intrat în vigoare, va impune companiilor listate la bursă să pregătească și să pună la dispoziția publicului, pe site-ul societății, o politică de remunerare aplicabilă conducătorilor, dar și un raport de remunerare al acestora.

La capitolul conducători, după cum este descris în proiect, vor intra „orice membru al consiliului de administrație, precum și orice director, respectiv orice membru al consiliului de supraveghere, precum și al directoratului, directorul general și, dacă există, directorul general adjunct”.

Investitorii vor ști cum s-au stabilit salariile managerilor

Conform proiectului, politica de salarizare va fi elaborată ținându-se cont de remunerațiile și condițiile de angajare ale salariaților societății care nu au funcții de conducere și nivelul de remunerație al acestora din ultimii 5 ani; raportarea remunerațiilor persoanelor din conducere la performanța societății, dar și a persoanei respective. De asemenea, vor trebui comunicate și luate în calcul : durata contractelor cu persoanele vizate, perioadele de preaviz, clauzele de revocare, precum și orice plăți în legătură cu acesta, scheme de pensii private.

Politica de remunerare va trebui să fie aprobată în prealabil de acționari în cadrul Adunării Generale a Acționarilor (AGA).

Venituri total transparente

În ceea ce privește raportarea remunerațiilor managerilor, acesta trebuie să ofere o imagine de ansamblu cuprinzătoare a încasărilor, inclusiv a tuturor beneficiilor, indiferent de formă, acordate sau datorate pe parcursul ultimului exercițiu financiar, conducătorilor în mod individual, inclusiv celor nou recrutați și foștilor conducători. Acest raport trebuie să includă: remunerația totală defalcată pe componente; modificarea anuală a remunerației,  orice remunerație primită de la orice entitate care aparține aceluiași grup; numărul de acțiuni și remunerația provenită din acțiuni; informații privind orice abatere de la procedura pentru punerea în aplicare a politicii de remunerare.

Mai mult, orice creștere a remunerației trebuie sa fie justificată printr-o creștere proporțională a beneficiilor tuturor celorlalte părți interesate (investitori, angajați, comunitatea în ansamblu).

„Aceste prevederi vor răspunde uneia dintre cele mai vechi cerinte ale investitorilor cu privire la remunerațiile șefilor societăților listate la BVB, fiind una dintre cele mai dezbătute teme. Acest deziderant se regăsea reglementat indirect în vechea lege a pietei de capital, dar era și exprimat direct prin Codul de guvernanță corporativa al BVB”, a explicat pentru ECONOMICA.NET avocatul specializat pe piața de capital Victor Stănilă.

Conform proiectului, politica de remunerare și informațiile privind votul din AGA referitor la aceasta trebuie publicate pe site-ul societății și rămân la dispoziția publicului, în mod gratuit, cel puțin cât timp sunt aplicabile. Tot pe site, va fi publicat și raportul de remunerare pentru fiecare conducător în parte, cu indicarea numelui acestuia, a valorii remunerației și a tuturor aspectelor care au fost avute în vedere la stabilirea ei.

Potrivit noilor prevederi, companiile listate la bursă trebuie să pregătească și să pună la dispoziția publicului o politică de Remunerare aplicabilă conducătorilor. Această politică trebuie să fie aprobată în prealabil de acționari în cadrul Adunării Generale a Acționarilor (AGA).

„Companiile listate vor trebui să își armonizeze reglementările interne, astfel încât să asigure publicitatea informațiilor privind remunerarea conducerii. De aceea, este recomandat să efectueze un proces de due dilligence la nivel intern. Orice eroare poate atrage sancțiuni pecuniare ale căror praguri nu sunt de neglijat”, mai explică Stănilă, care nu crede că noua reglementare va descuraja companiile să facă parte din platforma bursieră.

„Nu cred că este un impediment pentru a rămâne pe bursă. Aceasta este o practică uzuală pe piețele dezvoltate ce ar fi trebuit demult preluată și în legislația românească. Atunci când și-au asumat să vină pe bursă au achiesat la cerințele de transparență”, crede Stănilă.

Nerespectarea prevederilor nou introduse constituie contravenție, iar societatea riscă amendă ce variază de la „15.000 lei până la cea mai mare valoare dintre 45.000.000 lei sau 5% din cifra de afaceri anuală totală, conform ultimelor situații financiare anuale disponibile aprobate de organul de administr

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...