Salariile din ASF scad cu 15% în 2014. Şeful Ruşanu câştigă 14.000 de euro, măcar cât Isărescu de la BNR

Cel mai mare venit lunar net din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este al preşedintelui Dan Radu Ruşanu: 14.000 de euro. Cei trei vicepreşedinţi ai instituţiei au venituri lunare nete de 12.000 de euro.
Adrian N. Ionescu - lun, 03 feb. 2014, 15:55
Salariile din ASF scad cu 15% în 2014. Şeful Ruşanu câştigă 14.000 de euro, măcar cât Isărescu de la BNR

Comunicatul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) spune că salarizarea şefilor săi ( cei nouă membrii ai consiliului ASF) se face „pe baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr.94/2013 şi sunt limitate la nivelul salarizării Consiliului de Administraţie al BNR”.

Prin urmare, administratorii Băncii Naţionale, înclusiv guvernatorul Mugur Isărescu, câştigă cel puţin 12 – 14.000 de euro. 

ASF se finanţează în principal din cote, tarife şi taxe aplicate entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de pe pieţele de asigurări, de capital şi de pensii private, în funcţie de volumul acestora.

Mircea Ursache este vicepreşedintele ASF responsabil de sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare (piaţa de capital, unde autoritatea era fosta CNVM). Corneliu Moldoveanu este vicepreşedintele responsabil de sectorul asigurărilor-reasigurărilor (fosta CSA). Ion Giurescu este vicepreşedintele responsabil de sectorul sistemului de pensii private (CSPP).

„Câştigurile salariale lunare prezentate recent în presă sunt eronate (salariile lunare nete ale directorilor ASF nu depăşesc echivalentul în lei a 4.000 de euro şi nu cum eronat au fost vehiculate în presă informaţii potrivit cărora există directori în ASF plătiţi lunar cu sume cuprinse între 8.000 şi 10.000 de euro). Precizăm, de asemenea, că membrii consiliului nu desfăşoară nicio altă activitate remunerată (cu excepţia celei de cadru didactic), iar conducerea executivă, directorii şi ceilalţi salariaţi ai autorităţii nu primesc niciun spor salarial”, se spune într-un comunicat al ASF.

Nivelul salariilor angajaților din cadrul ASF „a fost redus în cursul anului 2013 (prin limitarea exceselor salariale şi a veniturilor nejustificate acordate de către fostele comisii de supraveghere). O a doua etapă de reducere va avea loc în anul 2014”, mai spune documentul ASF.

Bugetul ASF pentru acest an prevede un nivel al salariilor lunare redus cu mai mult de 15% faţă de momentul comasării fostelor comisii de supraveghere, potrivit oficialilor Autorităţii.

Restructurarea ASF, după comasarea fostelor comisii de supraveghere, face obiectul unei evaluări realizate de consultantul independent PwC Audit. 

O primă etapă a acestei evaluări a fost încheiată (evaluarea a 162 de persoane cu funcţii de conducere).

O a două etapă este în derulare până la 15 februarie 2014 şi presupune o analiză care să identifice modalităţile de optimizare şi eficientizare a structurii organizaţionale a ASF.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...