Salariile din ASF scad cu 15% în 2014. Şeful Ruşanu câştigă 14.000 de euro, măcar cât Isărescu de la BNR

Cel mai mare venit lunar net din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este al preşedintelui Dan Radu Ruşanu: 14.000 de euro. Cei trei vicepreşedinţi ai instituţiei au venituri lunare nete de 12.000 de euro.
Adrian N. Ionescu - lun, 03 feb. 2014, 15:55
Salariile din ASF scad cu 15% în 2014. Şeful Ruşanu câştigă 14.000 de euro, măcar cât Isărescu de la BNR

Comunicatul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) spune că salarizarea şefilor săi ( cei nouă membrii ai consiliului ASF) se face „pe baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr.94/2013 şi sunt limitate la nivelul salarizării Consiliului de Administraţie al BNR”.

Prin urmare, administratorii Băncii Naţionale, înclusiv guvernatorul Mugur Isărescu, câştigă cel puţin 12 – 14.000 de euro. 

ASF se finanţează în principal din cote, tarife şi taxe aplicate entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de pe pieţele de asigurări, de capital şi de pensii private, în funcţie de volumul acestora.

Mircea Ursache este vicepreşedintele ASF responsabil de sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare (piaţa de capital, unde autoritatea era fosta CNVM). Corneliu Moldoveanu este vicepreşedintele responsabil de sectorul asigurărilor-reasigurărilor (fosta CSA). Ion Giurescu este vicepreşedintele responsabil de sectorul sistemului de pensii private (CSPP).

„Câştigurile salariale lunare prezentate recent în presă sunt eronate (salariile lunare nete ale directorilor ASF nu depăşesc echivalentul în lei a 4.000 de euro şi nu cum eronat au fost vehiculate în presă informaţii potrivit cărora există directori în ASF plătiţi lunar cu sume cuprinse între 8.000 şi 10.000 de euro). Precizăm, de asemenea, că membrii consiliului nu desfăşoară nicio altă activitate remunerată (cu excepţia celei de cadru didactic), iar conducerea executivă, directorii şi ceilalţi salariaţi ai autorităţii nu primesc niciun spor salarial”, se spune într-un comunicat al ASF.

Nivelul salariilor angajaților din cadrul ASF „a fost redus în cursul anului 2013 (prin limitarea exceselor salariale şi a veniturilor nejustificate acordate de către fostele comisii de supraveghere). O a doua etapă de reducere va avea loc în anul 2014”, mai spune documentul ASF.

Bugetul ASF pentru acest an prevede un nivel al salariilor lunare redus cu mai mult de 15% faţă de momentul comasării fostelor comisii de supraveghere, potrivit oficialilor Autorităţii.

Restructurarea ASF, după comasarea fostelor comisii de supraveghere, face obiectul unei evaluări realizate de consultantul independent PwC Audit. 

O primă etapă a acestei evaluări a fost încheiată (evaluarea a 162 de persoane cu funcţii de conducere).

O a două etapă este în derulare până la 15 februarie 2014 şi presupune o analiză care să identifice modalităţile de optimizare şi eficientizare a structurii organizaţionale a ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...