Salariile din structurile teritoriale ale Ministerelor Sănătăţii, Culturii, Muncii vor fi ridicate la nivel celor din administraţia publică centrală

Din ianuarie vor fi aduse la nivelul salariilor din administraţia publică centrală cele din Direcţiile judeţene de Sănătate Publică, din Direcţiile judeţene pentru Cultură şi de Statistică, cele din Casele de Pensii, din Agenţiile de Plăţi şi Inspecţie Socială, din Inspectoratele de Muncă, reiese din proiectul de OUG obţinut de Economica.net.
Cristina Şomănescu - joi, 28 dec. 2023, 09:46
Salariile din structurile teritoriale ale Ministerelor Sănătăţii, Culturii, Muncii vor fi ridicate la nivel celor din administraţia publică centrală

Guvernul a elaborat un proiect de OUG prin care reglementează majorări salariale pentru unele categorii de personal care lucrează la stat şi care nu sunt vizate de OUG 115 din 2023.
Vă amintim că OUG 115 reglementează creşterea salariilor de bază ale unor angajaţi la stat în ianuarie 2024 cu 5% faţă de cuantumul salariilor din decembrie 2023. OUG 115 prevede, de asemenea, că salariile din educaţie vor creşte în două tranşe în 2024, majorarea urmând să fie reglementată printr-un act normativ distinct.

Ce prevede proiectul de OUG lansat de executiv la finalul anului 2023:

Salariile de bază ale personalului didactic auxiliar din educaţie aferente lunii ianuarie 2024 se majorează cu 8% faţă de cuantumul acestora din decembrie 2023.
Salariile de bază ale personalului didactic auxiliar din educaţie aferente lunii iunie 2024 cresc cu 12% faţă de nivelurile salariilor de bază aflate în plată în decembrie 2023, conform proiectului de OUG obţinut de Economica.net.

Nuanţat, vor creşte salariile de bază ale personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor central universitare, Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum şi salariile celorlalte categorii de funcţii prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Salariile de bază ale personalului administrativ/nedidactic din educaţie se majorează în două tranşe în 2024, astfel:

  • începând cu data de 1 ianuarie 2024 se majorează cu 250 de lei faţă de nivelul salariilor de bază la gradaţia 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.
  • începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 se majorează cu 450 de lei faţă de nivelul salariilor de bază la gradaţia 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

Salariile de bază aferente lunii ianuarie 2024 ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut mai sus, se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, scrie în proiectul de OUG.

Vor beneficia de aceste majorări în jur de 350.000 angajaţi din educaţie, personal didactic, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic, cu un impact bugetar estimat de 6 miliarde de lei din bugetul de stat.

Noile grile salariale din educaţie pot fi consultate aici.

II
Din ianuarie, unele salarii din Prefecturi vor fi aduse la nivelul celor din Secretariatul General al Guvernului.

Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, guvernul ridică la nivelul salarizării prevăzute pentru Secretariatul General al Guvernului salariile personalului instituțiilor prefectului, cu excepția serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, serviciului public comunitar de pașapoarte și a funcțiilor de demnitate publică, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net.

III

Din ianuarie 2024, salariile de bază ale personalului Corpului controlorilor delegaţi din cadrul Ministerului Finanţelor, care desfăşoară activităţi în domeniul controlului financiar preventiv, se vor majora cu până la 25%, în raport cu timpul efectiv alocat activităţilor în acest domeniu, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanţelor, pe perioada desfăşurării acestor activităţi, conform proiectului de OUG.

IV

Guvernul ridică salariile funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din Casele judeţene de Pensii Publice, din Agenţiile judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, din Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi din Agenţiile judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială la nivelul salariilor din cadrul instituțiilor în subordinea cărora funcționează: CNPP, ANOFM, Inspecția Muncii și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Similar, salariile din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor fi ridicate la nivelul celor din Ministerul Sănătăţii, salariile acordate angajaţilor din Direcțiile pentru Cultură județene și a municipiului București vor fi aduse la nivelul celor din din Ministerul Culturii. De asemenea, salariile din structurile subordonate ale Agenției pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură şi ale Institutul Național de Statistică vor fi ridicate la nivelul celor din cadrul instituțiilor în subordinea cărora funcționează, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net. Majorările vor fi făcute începând cu salariile lunii ianuarie 2024.
Executivul spune că prin aceste majorări vrea să respecte principiul constituțional al egalității în fața legii, în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie același pentru tot personalul care beneficiază de aceleași condiții de muncă, indiferent de instituția și autoritatea publică în care își desfășoară activitatea.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...