Salariile nete lunare cu care s-au făcut angajări în industria auto în 2013 – analiză

ECONOMICA.NET vă prezintă lista salariilor nete lunare cu care consultanţii companiei Manpower au recrutat candidaţi în industria auto, de-a lungul acestui an, şi vă spune care sunt posturile pentru care s-au făcut cele mai multe angajări în industria auto, în 2013.
Cristina Şomănescu - mar, 17 sept. 2013, 08:48
Salariile nete lunare cu care s-au făcut angajări în industria auto în 2013 - analiză

Ce profiluri de candidaţi au căutat angajatorii din auto în 2013

Posturile de reglor, tehnician CNC, strungar CNC, frezor CNC, pentru care se angajează persoane cu experienţa tehnică şi care au terminat o şcoală de maiştri/profesională, sunt căutate şi foarte bine plătite, a spus pentru ECONOMICA.NET Iancu Polverea, managerul agenţiei Manpower Timişoara, parte a ManpowerGroup România, jucător de top din piaţa de recrutare din România.

Şi specialiştii din departamentele de software sunt foarte căutaţi de angajatorii din auto în 2013, ne-au mai spus recrutorii Manpower.

Însă foarte mulţi specialişti software din industria auto au ales să lucreze în alte ţări europene, pentru că salariile cu care sunt ofertaţi în UE sunt semnificativ mai mari decât în ţară, iar responsabilităţile postului îi motivează mai mult, ne-a mai spus recrutorul Iancu Polverea.

De altfel, industria auto înregistrează cel mai mare deficit de specialişti software – vorbim despre candidaţii care au profiluri tehnice care răspund exigenţelor angajatorilor din industrie, dar şi potenţialul de a oferi plusvaloare, pe termen lung, companiei angajatoare.

„Fiind unul dintre domeniile cu tehnologie foarte avansată, industria auto rămâne una din industriile unde deficitul de talente se manifestă accentuat. Absolvenţii de studii medii şi superioare resimt acut diferenţele dintre bagajul de cunoştinţe dobândite la şcoală şi cel solicitat de angajatori care sunt obligaţi de multe ori să relocheze specialişti din alte zone ale ţării, cu costuri mult mai mari”, a spus pentru Economica.net George Păunescu, managerul agenţiei Craiova din cadrul ManpowerGroup.

Pe de altă parte, investiţiile în traininguri specializate pentru personal sunt din ce în ce mai puţine, ceea ce accentuează deficitul de talente al industriei auto, a adăugat Iancu Polverea, managerul agenţiei Manpower Timişoara.

Ca tendinţă, în 2013, angajatorii din auto caută candidaţi cu experienţă cărora le oferă salarii de debutanţi.

„Angajatorii au dorit în continuare să-şi atragă în echipă candidaţi cu experienţă, însă, de cele mai multe ori, salariul oferit s-a raportat la poziţii de juniori,” a spus pentru ECONOMICA.NET Cristina Boşovei, managerul agenţiei Manpower Ploieşti.

O explicaţie

În 2013 salariile din industria auto au stagnat sau chiar au intrat pe o uşoară pantă descendentă, angajatorii oprind ritmul de creştere salarială în încercarea de a nu genera pierderi, pe fondul unei descreşteri a producţiei de maşini care a afectat întregul lanţ de furnizori, au explicat recrutorii Manpower pentru Economica.net.

Lista salariilor nete lunare cu care s-au făcut angajări în industria auto în 2013

Valorile pe care le găsiţi în continuare se referă doar la salariile şi posturile din industria auto pentru care consultanţii companiei Manpower au făcut recrutări în 2013.

Postul

Salariul minim oferit în 2013 (net, euro)

Salariul maxim oferit în 2013 (net, euro)

Spălator vehicule

150

250

Electrician auto

300

500

Mecanic auto

250

550

Tinichigiu auto

250

450

Vopsitor auto

250

500

Vulcanizator auto

180

350

Sudor

250

500

Şofer livrare piese auto

200

350

Şef coloană auto

280

550

Manager de produs piese auto

550

700

Operator comenzi piese auto

280

400

Inginer proiectant mecanic

350

1000

Inginer proiectant în cadrul departamentului de cercetare şi dezvoltare componente auto

500

900

Branch manager (reprezentanţă auto)

700

1300

 

Salariile cu care s-au făcut angajări în 2013 au fost relativ omogene la nivel naţional, cu uşoare diferenţe regionale înregistrate în zonele în care sunt concentrate anumite segmente ale industriei auto, ne-au spus recrutorii Manpower.

Postul

Salariul minim oferit în 2013 (net, euro)

Salariul maxim oferit în 2013 (net, euro)

C++ (OOP) Software Developer for (Advanced Driver Assistance Systems)

650

2700

Image Processing Algorithm Developer (for Advanced Driver Assistance Systems)

1500

2500

Software Project Manager (for Advanced Driver Assistance Systems)

1200

4000

Software engineer

800

2000

Mechanical Engineer

700

1300

Engineering Support

800

1100

Quality manager

700

2000

Hardware engineer

700

1500

IT engineer

500

1500

Technical project leader

1000

2000

 

„În departamentele de software, la angajare şi la stabilirea nivelului salarial primează experienţa, precum şi certificările pentru programele specifice domeniului auto. Datorită specificităţii acestor programe, în zona de software pentru industria auto angajatorii sunt mai deschişi la a oferi posibilităţi de formare şi certificare în utilizarea acestora chiar la locul de muncă”, ne-a explicat Oana Hodea, managerul agenţiei Iaşi a companiei Manpower.

Câştigul salarial mediu net în zona de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (aşa cum este domeniul circumscris în CAEN) a fost de 2088 de lei în luna iulie 2013, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Te-ar mai putea interesa și
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către......
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...