Salariile nete scad cu 16% de la 1 ianuarie, după modificarea Codului Fiscal. Totul depinde de angajator

După intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, la 1 ianuarie 2018, angajaţii din România vor avea salarii mai mici, în cazul în care intră în vigoare măsurile aşa cum au fost anunţate şi dacă angajatorul nu va transfera salariatului câştigul său din transferul contribuţiilor.
Mihai Nicuţ - Dum, 29 oct. 2017, 21:52
Salariile nete scad cu 16% de la 1 ianuarie, după modificarea Codului Fiscal. Totul depinde de angajator

Două sunt modificările semnificative asupra salariaţilor aduse de modifcările Codului Fiscal: scăderea contribuţiilor şi trecerea lor de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit.

După transferul către salariaţi, aceştia vor plăti 25% contribuția de asigurări sociale şi 10% contribuția de asigurări sociale de sănătate. Angajatorul va mai plăti 2,25%, acea contribuţie asigurătorie pentru muncă, ce va acoperi fondul de risc pentru şomaj, accidente de muncă, concediu medical şi cel al creanţelor salariale.

În total, taxarea salariului brut scade cu două puncte, de la 39,25% la 37,25%, dar acum 35% revin angajatului, chiar dacă le plăteşte angajatorul.

În ceea ce priveşte impozitul pe salariu, acesta scade de la 16% la 10%.

Am încercat să vedem care va fi impactul final asupra unui salariu brut de 3.000 de lei şi al unuia de 6.000 de lei, cu ajutorul consultantului fiscal Adrian Benţa. Salariatul pierde la net, iar situaţia poate fi evitată doar dacă angajatorul majorează salariul brut. Dacă angajatul a negociat un net, prin contract, angajatorul este obligat să o facă. Dacă angajatul a negociat un salariul brut, rămâne doar la latiduninea angajatorului dacă va dori să crească brutul pentru a păstra acelaşi net.

Astăzi, la un salariu but de 3.000 lei, salariul net este de 2.104 lei, potrivit calculelor făcute de Adrian Benţa. Dacă în anul 2018 asigurările sociale vor fi de 35%, iar impozitul pe salarii va fi 10%, atunci salariul net va fi de 1.755 lei. Rezultă aşadar o pierdere netă de 349 de lei.

Deci, pentru a se menține același salariu de 2.104 lei, angajatorul trebuie să majoreze salariul brut cu aproximativ 22%, adică să ajungă la 3.660 lei.

La un salariu brut de 6.000 lei, salariul net este de 4.208 lei, acum. Dacă în anul 2018 asigurările sociale vor fi de 35%, iar impozitul pe salarii va fi 10%, atunci salariul net va fi de 3.510 lei. Rezultă aşadar o pierdere, la salariul net, de 698 de lei.

Deci, pentru a se menține același salariu de 4.208 lei, angajatorul trebuie să majoreze salariul brut cu aproximativ 22%, adică să ajungă la 7.320 lei.

„În ambele situații, şi când s-a păstrat același salariu brut de 3.000 și 6.000 lei, salariile în mână se reduc cu 16,5%”, conchide Benţa.

Notă: 

Contribuția pentru fondul de solidaritate nu afectează salariul net al salariatului întrucât este suportată în continuare de angajator pe cheltuiala acestuia. Calcululul de faţă poate fi influenţat de deducerile pentru fiecare angajat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...