Salariul lui Isărescu s-a dublat în şase ani

Potrivit ultimului comunicat al BNR, veniturile anuale ale guvernatorului au crescut de la 617.444 lei în 2009 la 1,144 milioane lei în 2015, printr-o schemă combinată de reducere a salariilor în anumiţi ani, compensată de participarea la profit şi plafonarea CAS, dar şi de indexări cu rata inflaţiei. Asta în condiţiile în care nivelul recesiunii a fost de 9% în 2009 şi de peste 2% în 2010.
Economica.net - mie, 07 sept. 2016, 09:13
Salariul lui Isărescu s-a dublat în şase ani

BNR face publice veniturile anuale nete aferente anilor 2009 – 2015 din declarațiile de avere ale membrilor CA aflați în funcție în această perioadă. BNR a informat, printr-o adresă oficială, Agenția Națională de Integritate în legătură cu această decizie. În cazul veniturilor încasate de Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, variația veniturilor a fost determinată de factori de natură exogenă (reducerea salariilor nete cu 25% în 2010, creșterea veniturilor nete prin plafonarea CAS în 2011), de indexări salariale în linie cu rata inflației (anii 2009-2014), de acordarea participației la profit (excepție făcând anii 2009 și 2014) și de încasarea indemnizației de pensionare (o tranșă în 2014, două în 2015). Menţionăm că veniturile guvernatorului au scăzut doar în 2009, în restul anilor înregistrând o creştere constantă în ciuda creşterii economice mici şi a inflaţiei care a avansat anual către deflaţie.

Comunicatul precizează că, din punct de vedere legal, acordarea indemnizației de pensionare de către BNR nu este condiționată de depunerea dosarului de pensionare. „Condițiile de acordare a indemnizației de pensionare sunt expres prevăzute în contractul colectiv de muncă al Băncii Naționale a României. Totodată, precizăm că, până în prezent, dl. Mugur Isărescu, deși avea dreptul legal, nu a formulat și nu a depus cerere privind acordarea pensiei la casa teritorială de pensii, potrivit art.103 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice” se mai arată în comunicat.

În conformitate cu prevederile art.104 alin.2 al legii anterior menționate, pensia se plătește numai ulterior momentului depunerii cererii de acordare a pensiei, „Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data înregistrării cererii”. Mugur Isărescu va putea primi pensia numai din momentul în care va depune cererea de acordare a pensiei și numai pentru viitor, nefiind îndreptățit să primească retroactiv sumele (în sensul celor arătate a se avea în vedere motivarea Curții Constituționale în decizia 183/2016, pronunțată într-o speță similară).

BNR: Guvernatorul Mugur Isărescu va putea primi pensia în momentul în care depune cererea de acordare a acesteia

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, va putea primi pensia numai din momentul în care va depune cererea de acordare a pensiei şi numai pentru viitor, nefiind îndreptăţit să primească retroactiv sumele, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

‘Din punct de vedere legal, menţionăm faptul că acordarea indemnizaţiei de pensionare de către BNR nu este condiţionată de depunerea dosarului de pensionare. Condiţiile de acordare a indemnizaţiei de pensionare sunt expres prevăzute în contractul colectiv de muncă al Băncii Naţionale a României. Totodată, precizăm că, până în prezent, dl. Mugur Isărescu, deşi avea dreptul legal, nu a formulat şi nu a depus cerere privind acordarea pensiei la casa teritorială de pensii, potrivit art.103 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice’, se arată în document.

Potrivit acestuia, în conformitate cu prevederile art. 104, alin. 2 al legii menţionate, pensia se plăteşte numai ulterior momentului depunerii cererii de acordare a pensiei.

‘Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data înregistrării cererii. Mugur Isărescu va putea primi pensia numai din momentul în care va depune cererea de acordare a pensiei şi numai pentru viitor, nefiind îndreptăţit să primească retroactiv sumele (în sensul celor arătate a se avea în vedere motivarea Curţii Constituţionale în decizia 183/2016, pronunţată într-o speţă similară)’, menţionează sursa citată.

În cursul zilei de miercuri, 7 septembrie, ca urmare a hotărârii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, BNR face publice veniturile anuale nete aferente anilor 2009 – 2015 din declaraţiile de avere ale membrilor CA aflaţi în funcţie în această perioadă.

Astfel, conform comunicatului BNR, în 2009 guvernatorul a avut un venit net de 617.444 lei, în 2010 – 595.456 lei, în 2011 – 772.380 lei, în 2012 – 807.679 lei, în 2013 – 828.950 lei, în 2014 – 963.652 lei şi în 2015 – 1.144.069 lei.

BNR precizează că în cazul veniturilor încasate de Guvernatorul Mugur Isărescu, variaţia veniturilor a fost determinată de factori de natură exogenă, respectiv reducerea salariilor nete cu 25% în 2010, creşterea veniturilor nete prin plafonarea CAS în 2011, de indexări salariale în linie cu rata inflaţiei (anii 2009-2014), de acordarea participaţiei la profit (excepţie făcând anii 2009 şi 2014) şi de încasarea indemnizaţiei de pensionare (o tranşă în 2014, două în 2015).

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...