Salariul mediu din unele companii private se apropie de 6.000 de lei brut în 2019 şi e cu peste 9% mai mare decât în 2018 – sondaj PayWell

Salariul mediu brut din companiile private participante la sondajul PayWell, realizat de PwC România, se apropie de 6.000 de lei în 2019 şi este cu 9,45% mai mare decât în 2018. Domeniul hotelier a avut cea mai mare creştere medie a salariilor din mediul privat, potrivit sondajului PayWell. 
Economica.net - mar, 15 oct. 2019, 08:07
Salariul mediu din unele companii private se apropie de 6.000 de lei brut în 2019 şi e cu peste 9% mai mare decât în 2018 - sondaj PayWell

Salariile brute oferite de companiile private în 2019 au crescut, în medie, cu 9,45% faţă de nivelurile din anul 2018, reiese din studiul salarial PayWell 2019, realizat de PwC România. 

  • Majorarea salarială raportată pentru anul 2019 o depășește pe cea estimată anul trecut de companiile respondente, de 4,6%, spun oficialii PwC. 

Companiile private estimează că salariile din mediul privat vor creşte, în medie, cu 5,7% în anul 2020 faţă de nivelurile din 2019, potrivit sondajului citat.

Studiul salarial şi de beneficii PayWell România 2019 a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 100 de companii private din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail și hotelier și analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare ale companiilor. 

„Eșantionul (pe care a fost realizat studiul salarial) nu este construit după reguli de reprezentativitate statistică, ci este format ca urmare a participării voluntare. Companiile participante la sondaj au aproximativ 450.000 de angajați în România”, a declarat pentru Economica Oana Munteanu, Senior Manager la PwC Romania.

Economica vă spune care sunt cele mai importante concluzii ale sondajului PayWell din acest an:

Salariul mediu brut din companiile participante la sondajul PayWell a fost de 5.941 lei în 2019, cu 9,45% mai mare decât în 2018.

În medie, salariile brute din sectorul hotelier au crescut cu 14% în 2019 faţă de nivelurile anului 2018. Aceasta este cea mai mare creştere medie a salariilor din mediul privat în acest an, arată studiul PayWell, realizat de PwC România.

În industrie, salariile au crescut, în medie, cu 11% în 2019 faţă de nivelurile din 2018, iar în leasing şi în retail au fost majorate cu 10% faţă de 2018, arată sondajul PayWell.

Pe categorii de angajați, continuă tendința de creștere în ritm mai accelerat a salariilor pentru personalul necalificat sau puțin calificat (muncitori, operatori): în medie, cu 10% în 2019 faţă de 2018.
Pozițiile de management operațional au avut, în medie, o creștere cu 13% a salariilor în 2019 faţă de nivelul din 2018, iar cele de top management – cu 9%.

Personalul administrativ, tehnicienii și angajații cu puțină experiență au avut, în medie, o creştere cu 5% a salariilor în 2019 faţă de nivelurile din 2018.

Cele mai mari salarii medii brute în 2019, în funcție de departamentele din companii, au fost raportate de cel de Strategie, 12.220 lei, Juridic, 11.026 lei și IT, 10.769 lei.

București-Ilfov, Timiș, Cluj, Brașov și Iași conduc topul judeţelor în care avem cele mai mari salarii medii în 2019.

Salariile medii din companiile private din Bucureşti sunt aproape duble faţă de cele din Muntenia, mai arată sondajul PwC. 

Cele mai mari creșteri de salarii în 2020 sunt estimate pentru retail, de 7,42%, sectorul farmaceutic, 6,3% și bancar, 4,73%.

”Observăm că majorarea salarială a fost în 2019 superioară nivelului pe care îl prognozau anul trecut companiile incluse în Paywell, fiind influențată în principal de deficitul de forță de muncă, dar și de evoluția din sectorul public și de deciziile guvernamentale privind salariul minim pe economie. Ca urmare a majorărilor cumulate de circa 50% care au avut loc în sectorul public începând din 2017, raportul dintre veniturile medii PayWell, care reprezintă în mare parte companii mijlocii și mari, și salariul mediu pe țară a coborât de la 1,4 la 1,16 în această perioadă. În acest context, companiile private se confruntă cu o dublă presiune: din partea sectorului public care a devenit mult mai atractiv pentru angajați și a deficitului forței de muncă ce s-a acutizat în ultimii ani”, a declarat Daniel Anghel, partener și liderul serviciilor fiscale și juridice, PwC România.

Cele mai întâlnite beneficii oferite salariaţilor în 2019 sunt tichetele de masă, zilele suplimentare de concediu și bonusurile acordate cu diferite ocazii, potrivit studiului citat.
Faţă de anul trecut, în 2019 tot mai mulţi angajaţi au cerut program de muncă flexibil şi să poată munci de acasă, se mai arată în sondajul PayWell.

”Angajații au început să aprecieze și alte beneficii în afara celor devenite tradiționale. De exemplu, sunt cerute mai mult facilitățile pentru transport, flexibilitatea programului de lucru sau munca de acasă. Având în vedere că piața forței de muncă este din ce în ce mai competitivă, angajatorii sunt tot mai preocupați să dezvolte pachete diverse de beneficii și un mediu de lucru atractiv, pentru a fi preferați sau pentru a-și reține angajații. Atenția sporită acordată programelor de beneficii pentru diferențiere este un semn al sofisticării pieței muncii odată cu creșterea standardului de viață. Această tendință va continua în anii următori, cu potențial de accelerare dacă legislația fiscală va încuraja mai mult promovarea anumitor beneficia, care pot avea și impact social pozitiv (asigurări de sănătate, planuri de pensii etc.)”, a spus Oana Munteanu, Senior Manager la PwC România.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...