Salariul minim din Germania va ajunge la 10,45 de euro pe oră la mijlocul anului 2022

Salariul minim în Germania trebuie majorat gradual, la 10,45 euro (11,76 dolari) pe oră până la mijlocul anului 2022, se arată în raportul publicat marţi de comisia însărcinată să evalueze această problemă, transmite DPA, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 30 iun. 2020, 16:20
Salariul minim din Germania va ajunge la 10,45 de euro pe oră la mijlocul anului 2022

Votul în comisie privind necesitatea majorării salariului minim a fost unanim. Din comisie fac parte reprezentanţi ai sindicatelor, industriei şi academicieni. Guvernul de la Berlin urmează să includă în legislaţie recomandările comisiei.

Coaliţia guvernamentală condusă de Angela Merkel a votat în 2014 o lege, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, privind introducerea salariului minim de 8,50 euro pe oră şi de care urmau să beneficieze 15% din angajaţii din Germania, care până atunci primeau un salariu mai mic.

În 2017, salariul minim pe economie în Germania a fost majorat până la 8,84 euro pe oră, iar în luna ianuarie 2019 a fost majorat din nou, la 9,19 euro pe oră. În prezent, salariul minim în cea mai mare economie europeană se situează la 9,35 euro pe oră.

Conform recomandărilor comisiei, salariul minim ar urma să crească în patru etape: la 9,50 euro pe oră de la 1 ianuarie 2021; la 9,60 euro pe oră de la 1 iulie 2021; la 9,82 euro pe oră de la 1 ianuarie 2022; şi în final la 10,45 euro pe oră de la 1 iulie 2022.

Conform unui studiu publicat recent, introducerea salariului minim în Germania a condus la creşterea productivităţii muncii în această ţară, stimulându-i pe salariaţi să schimbe compania.

După introducerea unui salariu minim, anumiţi angajaţi cu salarii scăzute au migrat spre companii mai mari care ofereau locuri de muncă în regim full time şi mai bine calificate, precum şi o recompensă salarială mai mare pentru aceeaşi muncă, au observat cercetătorii de la University College London (UCL) şi Institutul german pentru piaţa muncii (IAB).

În regiunile unde salariul mediu era mai modest, iar introducerea unui salariu minim a complicat situaţia, s-a constatat o scădere a numărului de mici companii cu cel puţin trei angajaţi în beneficiul marilor companii, ceea ce a îmbunătăţit mixul companiilor în aceste regiuni, arată autorii studiului.

Datele publicate luna aceasta de Oficiului Federal de Statistică (Destatis) arată că salariile reale în Germania au urcat cu 0,4% în primul trimestru din 2020, cel mai slab ritm de creştere din ultimii aproape şase ani, pe fondul impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra celei mai mari economii europene.

Salariile nominale au crescut în ritm anual cu aproximativ 2,1% în primele trei luni din acest an, în timp ce preţurile de consum au urcat cu aproximativ 1,6%, ceea ce înseamnă mai mulţi bani pentru consumatori.

Dar creşterea salariilor reale în Germania este cea mai lentă din trimestrul patru din 2013.

Majorarea salariilor şi nivelul scăzut record al şomajului au sprijinit în ultimii ani expansiunea economiei germane, care în mod tradiţional este dependentă de exporturi.

Din 2010, salariile reale au crescut în medie cu 1,2% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...