Salariul minim din Marea Britanie va creşte la 6,50 lire sterline pe oră, de la 1 octombrie

Guvernul britanic a aprobat miercuri o majorare a salariului minim pe economie cu 3%, la 6,50 lire sterline pe oră, mai mare decât rata inflaţiei, transmite BBC.
Economica.net - mie, 12 mart. 2014, 12:29
Salariul minim din Marea Britanie va creşte la 6,50 lire sterline pe oră, de la 1 octombrie

Este pentru prima dată în ultimii şase ani când majorarea salariului minim pe economie va fi mai ridicată decât rata inflaţiei. Oficiul Naţional de Statistică a anunţat recent că rata inflaţiei în Marea Britanie a scăzut în ianuarie sub ţinta de 2% stabilită de Banca Angliei (BoE), pentru prima dată din noiembrie 2009.

Noile reglementări privind salariul minim vor intra în vigoare de la 1 octombrie şi un milion de angajaţi vor beneficia de acestea.

Secretarul de stat britanic pentru mediul de afaceri, Vince Cable, a anunţat că a acceptat recomandarea Comisiei de muncă privind majorarea salariului minim cu 3%.

‘Conform recomandărilor pe care le-am acceptat astăzi, angajaţii plătiţi cu salariul minim vor beneficia de cea mai ridicată majorare a salariului din 2008’, a afirmat oficialul britanic. Acesta a recomandat oamenilor de afaceri ‘să ia în considerare modul în care toţi angajaţii lor, şi nu numai cei cu salariul minim, să beneficieze de redresarea economiei’.

Pentru angajaţii în vârstă de cel puţin 21 de ani, salariul minim va creşte cu 3%, până la 6,50 lire sterline pe oră, de la 6,31 lire sterline. În cazul angajaţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 20 de ani, salariul minim a fost majorat doar cu 2%, la 5,13 lire sterline pe oră, iar în cazul ucenicilor, salariul minim a fost majorat până la 2,73 lire sterline pe oră de la 2,68 lire pe oră.

Majorarea investiţiilor a dus la o creştere solidă a economiei Marii Britanii în ultimele trei luni ale anului, un semn că redresarea se extinde, arată datele publicate luna trecută de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,7% în trimestrul patru din 2013, similar cu datele preliminare publicate de ONS luna trecută şi în linie cu estimările analiştilor.

Deşi până acum cheltuielile gospodăriilor au condus redresarea economiei – înregistrând şi în trimestrul patru un avans de 0,4% – cele mai recente date arată că investiţiile au crescut în ritm anual cu 8,5%, fiind cel mai rapid ritm de creştere din primul trimestru din 2012. Sectorul serviciilor a înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2013 un avans de 0,8%, similar cu nivelul din trimestrul trei, producţia industrială a urcat cu 0,5% iar sectorul construcţiilor cu 0,2%.

Potrivit datelor publicate în februarie de Oficiul Naţional de Statistică, economia Marii Britanii a crescut în 2013 cu 1,8%, cel mai cel mai ridicat nivel din 2007, faţă de 0,3% în 2012. Luna trecută, ONS estima un avans de 1,9% al PIB-ului Regatului Unit.

Ritmul rapid de creştere a economiei – care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii – va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei (BoE) va decide majorarea ratei dobânzii.

În 21 ianuarie, FMI a revizuit în sus estimările privind avansul economiei Marii Britanii la 2,4% în 2014, faţă de o creştere de 1,9% estimată în octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...