Salariul unui şef de restaurant Subway în România poate ajunge la 1.000 de euro pe lună

Better Brands, unul dintre francizaţii Subway în România, a deschis o nouă unitate în București, în noul concept de food court din magazinul Kaufland pe pe Bulevardul Barbu Văcărescu, în urma unei investiții de peste 120.000 de euro. Directorul Better Brands, John Marino, spune că salariul unui şef de restaurant poate ajunge chiar şi la 1.000 de euro pe lună. 
Andrada Ghira - mie, 04 oct. 2017, 21:00
Salariul unui şef de restaurant Subway în România poate ajunge la 1.000 de euro pe lună

Better Brands a deschis un nou restaurant Subway în Bucureşti, în cadrul magazinului Kaufland de pe Bulevardul Barbu Văcărescu. Este a doua unitate deţinută de fancizat, pe lângă un centru de livrări şi catering, şi a 36-a de pe piaţa locală. 

„Pe grupul meu sunt între 20 şi 25 angajaţi. Salariile angajaţilor începători sunt peste nivelul minin, plus bonusuri şi se avansează rapid. Eu încurajez promovarea din interior. Niciodată nu am adus din prima un manager şi l-am pus şef peste unitate. În funcţie de experienţă, un şef de restaurant poate să câştige până la 1.000 de euro pe lună”, spune John Marino, care a deschis primul Subway din reţeaua proprie în 2012, în cadrul proeictului rezidenţial Upground din Pipera

Candidatul ideal trebuie să fie absolvent de liceu, să cunoască limba engleză şi să ştie să utilizeze un computer. Fiecare angajat este instruit după normele Subway la nivel global. Nu se impune o limită de vârstă, iar procentele dintre angajaţii femei şi bărbaţi sunt similare, mai spune Marino. 

50% din materia primă provine din România

Dacă la primele deschideri de restaurante Subway în România materia primă folosită, în afară de legume, era importată, acum peste 50% din produse sunt de aici. „Toate produsele sunt făcute special pentru noi, după reţetele noastre”, mai spune antreprenorul care este şi președintele board-ului National Subway FAF în România.  

În plus, a dezvoltat şi o reţea de livrări la domiciliu sau la birou, prin intermediul unei aplicaţii disponibilă pe Android şi IOS, dar şi un serviciu de catering pentru companiile din nordul Capitalei care organizează diferite evenimente. 

„Avem un portofoliu de 40 de companii, pentru care livrăm mâncare de la 10 la 1.000 de persoane”, mai spune Marino.

Printre cele mai bune restaurante se numără cel din Veştem, Sibiu, dar şi cele din Piaţa Victoriei, Gara de Nord şi Pipera. Pentru viitor, Marino spune că nu au un target stabilit ca număr de restaurante deschise şi că îşi doreşte o creştere organică, în funcţie de cerere. Speră în continuarea parteneriatului cu Petrom, dar şi cu Kaulfand. Iar concurenţa nu îl sperie, nici intrarea unui nou bran pe piaţa locală – Taco Bell.

„Noi vrem să fim acolo unde concurenţa mai mare. Vă dau exemplu unitatea mea din Uprground. Cel mai greu mi-a mers când eram singura ofertă la 18.000 de oameni. Mi-a mers mult mai greu decât acum, când sunt 14 oferte la acelaşi număr de oameni”, mai spune francizatul. 

Cât costă să deschizi un restaurant Subway

Pentru a deveni francizat Subway, un investitori are nevoie de o investiţie cuprinsă între 100.000 de euro şi 300.000 de euro, în funcţie de mărimea restaurantului. Taxa iniţială de franciză este de 7.500 de euro, iar francizatul are de plătit, pe lângă investiţiile în amenajare, şi o redevenţe de 8% companiei şi a unei taxe care intră în fondul de publicitate. 

Restaurantul din Pipera deschis de Marino în 2012, a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 1,2 milioane de lei (260.000 de euro) şi a fost primul an pe plus: peste 21.000 de euro. 

Francizatul îşi poate recupera banii în circa doi, trei ani, şi chiar în cinci dacă face investiţii pe termen lung, mai spune Marino. 

Despre vânzările Subway în România, antreprenorul se fereşte să ofere cifre, însă spune că de la an la an creşterea este de două cifre, iar pentru anul acesta se aşteaptă la o creştere de 9%. 

La o medie de 1,2 milioane de lei per unitate, vânzările anuale ale Subway în România se apropie de 12 milioane de euro, potrivit calculelor ECONOMICA.NET

Cele mai multe unităţi Subway sunt deţinute de un bucureştean, iar pe parcursul anilor, au fost şi doi investitori care şi-au dat seama că nu e pentru ei şi au vândut afacerea. 

Johh Marino este unul dintre primii francizaţi Subway din România, care s-a reîntors în ţara natală, după ce a emigrat în SUA în 1990. Deşi era student în anul I la inginerie mecanică, a plecat şi a continuat studiile în America.

Imediat la terminarea facultăţii, Marino şi-a deschis o cafenea în oraşul în care a studiat, Oxford, Mississippi. A dezvoltat astfel un lanţ de cafenele, o firmă de distribuţie de cafea, cu mărci private, pe care a vândut-o după zece ani de funcţionare. S-a lansat apoi în imobiliare şi a mai deţinut o franciză, tot pe segmentul restaurantelor.

Astăzi are afaceri în imobiliare, oferă consultanţă, şi îşi împarte timpul între România şi SUA. Chiar dacă la început a avut îndoieli cu privire la decizia de a deschide o franciză în ţara natală, Marino nu regretă şi spune că semnele de pe piaţă sunt promiţătoare pentru extinderi.   

Fondată în 1965, rețeaua Subway numără în prezent peste 44.800 de restaurante la nivel mondial, fiind cel mai mare lanţ de restaurante din lume. Primul restaurant Subway a fost deschis în România în 2012. Reţeaua are în prezent 36 de unităţi. 

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...