Salvarea unei bănci din Italia adânceşte criza morală financiară – analiză Saxo Bank

Salvarea unei bănci din Italia adânceşte criza morală financiară - planul de salvare al Italiei i-a protejat de pierderi pe deţinătorii de obligaţiuni, dar, în final, contribuabilii europeni sunt cei care plătesc salvarea băncii, susţine Michael Boye, Fixed Income trader la banca de investiţii Saxo Bank.
Economica.net - joi, 29 iun. 2017, 09:43
Salvarea unei bănci din Italia adânceşte criza morală financiară - analiză Saxo Bank

‘Au trecut aproape nouă ani de la izbucnirea Marii Crize Financiare ce a schimbat cu totul lumea financiară, aşa cum o cunoşteam. Bear Stearns şi Lehman Brothers au fost printre primele şi cele mai cunoscute victime ale crizei, însă efectele sale se răspândesc în cercuri din ce în ce mai mari, iar băncile falimentează chiar şi în zilele noastre’, afirmă analistul Saxo Bank.

În această săptămână, alte două bănci au fost obligate să se ‘predea’, iar guvernul italian a permis celei de-a doua bănci ca mărime, Intesa Sanpaolo, să cumpere activele băncilor regionale şi cu mari probleme Banco Popolare di Vicenza şi Veneto Banca. În schimb, guvernul a promis să susţină oferta Intesa Sanpaolo cu până la 5,2 miliarde euro pentru a evita un conflict cu cerinţele de capital, cumpărătorul având, în plus, permisiunea de a lăsa activele ‘rele’ în faliment.

Tranzacţia a fost posibilă doar după aprobarea Comisiei Europene, de care era nevoie pentru a evita o regulă UE post-criză care interzicea guvernelor să salveze bănci naţionale cu fonduri publice. Ironic, acele reguli au fost adoptate de autorităţile de reglementare ca reacţie la aceeaşi criză care a generat falimentul.

Deşi implicarea profundă a guvernului după criză a fost, fără îndoială, motivul pentru care sistemul financiar s-a menţinut la suprafaţă, aceasta a fost şi motivul unei critici intense din mai multe părţi. De mai mulţi ani, scopul a fost acela de a menţine încrederea publicului general în sistemul financiar, cât şi în rândul investitorilor şi de a evita panici bancare devastatoare, iar pentru aceasta guvernele (sau băncile centrale) au fost nevoite să intervină şi să salveze instituţiile financiare falimentare.

Dar după criză, tot mai multe voci ale participanţilor la piaţă au susţinut că nu doar acţionarii, ci şi deţinătorii de obligaţiuni (şi poate chiar şi deponenţii) trebuie să suporte pierderi atunci când o bancă este invalidată. Conform argumentului lor, acest lucru este necesar pentru a menţine disciplina pieţei pe termen lung şi pentru a interzice accesul băncilor ‘rele’ la fonduri ieftine urmând ipoteza că asemenea bănci ar fi în mod implicit garantate de stat – un fenomen denumit în mod obişnuit drept ‘risc moral’.

Mai mult, implicarea guvernului după criza financiară i-a pus brusc pe contribuabili în situaţia de a suferi potenţiale (şi în unele cazuri reale) pierderi de miliarde — lucru care nu a funcţionat prea bine cu electoratul.

Această dezbatere este reaprinsă după planul de salvare al băncii italiene care îi protejează pe toţi deţinătorii de obligaţiuni senioare, cât şi pe cei de obligaţiuni subordonate de pierderi, în timp ce împrumuturile sunt transferate, alături de toate activele performante, către salvatorul pe cal alb, Intesa Sanpaolo.

Obligaţiunile celor două bănci au avut un salt imediat după publicarea veştii, cu aproape 15 puncte, pentru a reflecta riscul redus de contrapartidă al noului proprietar.

Aceasta este pentru a treia oară în acest an când o bancă europeană a fost invalidată fără a impune pierderi asupra deţinătorilor de obligaţiuni, în urma preluării recente de către Banco Santander a Banco Popular Espanol şi salvarea, în Italia, a băncii Monte dei Paschi di Siena.

După câte se pare, Comisia Europeană, cu obiectivele sale ambiţioase de participare la pierderea investitorilor şi protejarea contribuabililor, nu a putut să împiedice acest lucru, căci politica şi interesele pe termen scurt par să fi influenţat luarea deciziilor. În final, contribuabilii sunt răspunzători de salvarea băncilor, în timp ce investitorii care şi-au pus banii la risc pentru a câştiga o primă de randament nu suferă nicio pierdere.

Într-adevăr, investitorii trebuie să se întrebe din nou dacă intenţiile bune din reglementarea post-criză vor face faţă vreodată testului timpului.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset. Platformele tehnologice de tranzacţionare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokio.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...