Salvini se aşteaptă la o amendă de trei miliarde de euro de la UE din cauza datoriei ridicate a Italiei

Vicepremierul italian Matteo Salvini a declarat marţi că se aşteaptă ca Bruxellesul să sancţioneze Roma din cauza înrăutăţirii deficitului şi a datoriei sale enorme aplicându-i o amendă de trei miliarde de euro, relatează AFP.
Economica.net - mar, 28 mai 2019, 13:59
Salvini se aşteaptă la o amendă de trei miliarde de euro de la UE din cauza datoriei ridicate a Italiei

„Într-un moment în care şomajul în rândul tinerilor atinge 50% în anumite regiuni (…), unii de la Bruxelles ne cer, în numele unor reguli din trecut, o amendă de trei miliarde de euro”, a spus el la postul de radio RTL 102.5.

„Întreaga mea energie va fi folosită pentru a schimba aceste reguli vechi”, a afirmat liderul politic italian, al cărui partid de extremă-dreapta, Liga, tocmai a câştigat alegerilor europene în Italia.

„Vom vedea dacă această mică scrisoare de la Bruxelles în care ei ne sancţionează pentru datoria acumulată în trecut va veni”, a mai declarat el pe un ton ironic.

Comisia Europeană ar urma să recomande la 5 iunie deschiderea unei proceduri de deficit excesiv împotriva Italiei, din cauza datoriei sale ridicate (132,2% din PIB în 2018, peste pragul de 60% fixat de regulile europene) şi a deteriorării deficitului structural.

Deschiderea unei astfel de proceduri, care va trebui în cele din urmă validată de miniştrii de finanţe din UE, ar putea duce la sancţiuni financiare de 0,2% din PIB-ul Italiei, ceea ce corespunde cu cele circa trei miliarde de euro evocate de Salvini.

Coaliţia populistă aflată la putere în Italia, din care fac parte Liga şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), are probleme încă de la sfârşitul lui 2018 cu Bruxellesul, care a recomandat atunci prima dată deschiderea unei proceduri pentru deficit excesiv.

Cele două partide şi-au temperat în cele din urmă poziţiile pentru a ajunge la un compromis.

Însă, în ultimele previziuni economice ale Comisiei Europene, publicate la începutul lunii mai, Italia pare elevul problemă din zona euro, cu o creştere economică mult sub alte ţări şi cu o datorie la un nivel record.

Potrivit unei surse europene, Bruxellesul urmează să trimită în această săptămână – probabil miercuri – o scrisoarea Romei pentru a-i cere explicaţii asupra bugetului său.

Te-ar mai putea interesa și
S-a înverzit harta Coronavirus din România. Doar Bucureştiul este peste 2 la rata de infectare – 1.632 cazuri noi, 222 în Capitală. 94 de morţi în 24 de ore, 1.100 persoane la terapie intensivă Coronavirus joi, ora 13 – 6.05.2021
S-a înverzit harta Coronavirus din România. Doar Bucureştiul este peste 2 la rata de infectare – 1.632 cazuri noi, ...
CRIZA CORONAVIRUS 6 MAI 2021, ORA 13 - România are, conform datelor comunicate joi de GCS, cel mai mic număr de cazuri active din ultimele şapte luni. Doar şase judeţe mai sunt în scenariul......
UE, „pregătită să discute” o suspendare a patentelor asupra vaccinurilor anti-COVID-19 – von der Leyen
UE, „pregătită să discute” o suspendare a patentelor asupra vaccinurilor anti-COVID-19 – von der Leyen
Uniunea Europeană este 'pregătită să discute' propunerea americană de suspendare a drepturilor de proprietate intelectuală ...
Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din mai 2014 – FAO
Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din mai 2014 – FAO
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în aprilie pentru a 11-a lună consecutiv, ajungând la ...
Primul tramvai polonez ar putea ajunge la Iași în toamnă FOTO
Primul tramvai polonez ar putea ajunge la Iași în toamnă FOTO
Primul tramvai nou, fabricat de compania poloneză PESA, va ajunge la Iași în toamna acestui an, a anunțat joi Compania ...