1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Salvini se aşteaptă la o amendă de trei miliarde de euro de la UE din cauza datoriei ridicate a Italiei

Vicepremierul italian Matteo Salvini a declarat marţi că se aşteaptă ca Bruxellesul să sancţioneze Roma din cauza înrăutăţirii deficitului şi a datoriei sale enorme aplicându-i o amendă de trei miliarde de euro, relatează AFP.

28 mai, 2019 | Agerpres

"Într-un moment în care şomajul în rândul tinerilor atinge 50% în anumite regiuni (...), unii de la Bruxelles ne cer, în numele unor reguli din trecut, o amendă de trei miliarde de euro", a spus el la postul de radio RTL 102.5.

"Întreaga mea energie va fi folosită pentru a schimba aceste reguli vechi", a afirmat liderul politic italian, al cărui partid de extremă-dreapta, Liga, tocmai a câştigat alegerilor europene în Italia.

"Vom vedea dacă această mică scrisoare de la Bruxelles în care ei ne sancţionează pentru datoria acumulată în trecut va veni", a mai declarat el pe un ton ironic.

Comisia Europeană ar urma să recomande la 5 iunie deschiderea unei proceduri de deficit excesiv împotriva Italiei, din cauza datoriei sale ridicate (132,2% din PIB în 2018, peste pragul de 60% fixat de regulile europene) şi a deteriorării deficitului structural.

Deschiderea unei astfel de proceduri, care va trebui în cele din urmă validată de miniştrii de finanţe din UE, ar putea duce la sancţiuni financiare de 0,2% din PIB-ul Italiei, ceea ce corespunde cu cele circa trei miliarde de euro evocate de Salvini.

Coaliţia populistă aflată la putere în Italia, din care fac parte Liga şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), are probleme încă de la sfârşitul lui 2018 cu Bruxellesul, care a recomandat atunci prima dată deschiderea unei proceduri pentru deficit excesiv.

Cele două partide şi-au temperat în cele din urmă poziţiile pentru a ajunge la un compromis.

Însă, în ultimele previziuni economice ale Comisiei Europene, publicate la începutul lunii mai, Italia pare elevul problemă din zona euro, cu o creştere economică mult sub alte ţări şi cu o datorie la un nivel record.

Potrivit unei surse europene, Bruxellesul urmează să trimită în această săptămână - probabil miercuri - o scrisoarea Romei pentru a-i cere explicaţii asupra bugetului său.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO