Sam Altman, șeful OpenAI, renunță la proiectul de a deveni societate cu scop lucrativ

Șeful OpenAI, Sam Altman, a anunțat că dezvoltatorul ChatGPT renunță la proiectul de a deveni o societate cu scop lucrativ, proiect care fusese intens contestat atât de experți din domeniul inteligenței artificiale, cât și de Elon Musk, scrie Hotnews.
Hotnews - mar, 06 mai 2025, 10:52
Sam Altman, șeful OpenAI, renunță la proiectul de a deveni societate cu scop lucrativ

„OpenAI nu este o companie obișnuită și nu va fi niciodată”, a scris Sam Altman, într-un e-mail trimis angajaților și publicat și pe site-ul companiei. „Am luat decizia de a rămâne o organizație non-profit, după ce am ascultat lideri ai societății civile și am purtat discuții cu procurorii generali din statele California și Delaware”, a anunțat el, citat de AFP.

După o criză internă izbucnită în 2023, câțiva dintre investitorii de calibru ai OpenAI au dorit să-și valorifice investițiile printr-o structură care să genereze profit, date fiind costurile uriașe asociate dezvoltării, antrenării și implementării modelelor de inteligență artificială stil ChatGPT.

Însă această perspectivă a stârnit reacții puternice, mulți considerând-o periculoasă, având în vedere puterea inteligenței artificiale. Criticii au spus că schimbarea structurii ar fi pus interesele acționarilor mai presus de cele ale societății civile.

În noul plan al OpenAI, ramura comercială a companiei va putea genera profit, însă, amănunt esențial, ea va rămâne sub supravegherea unui consiliu de administrație în stil non-profit.

Păstrarea statutului de organizație non-profit „ne va permite să continuăm să facem progrese rapide și sigure și să oferim tuturor acces la o inteligență artificială performantă”, a mai spus Sam Altman.

Participarea SoftBank este parte dintr-o rundă de finanțare de 40 de miliarde de dolari anunțată la sfârșitul lunii martie, cea mai mare din istorie pentru o companie privată din domeniul tech.

OpenAI a fost înființată în 2015 și ideea era să fie o companie non-profit de cercetare, un „laborator”, care să încerce să creeze ceea ce se numește „superinteligență” sau AGI (Inteligenta Artificială Generală).

Când a fost creată acum zece ani, compania NU își propunea să aibă mega-succes comercial. Oamenii care au crezut în misiunea companiei spuneau că NU vor ca OpenAI să devină un gigant tech în genul Google sau Amazon. Asta deja spunea multe despre cât de diferită este OpenAI, fiindcă 99,9% dintre companii sunt gândite să genereze profit cât mai mare.

Compania și-a schimbat viziunea și a privit spre profit (și) datorită lui Sam Altman, care a atras în 2018 o investiție de un miliard de dolari de la Microsoft. Cu astfel de investiții s-au putut angaja cei mai buni ingineri de AI și a putut fi creat ChatGPT. Tot cu ajutorul acestor fonduri au fost aduși în 2021 și 2022 ingineri extrem de buni, unii dintre ei convinși să părăsească Google, unde (deja) erau plătiți „regește”.

La puțin timp după lansarea ChatGPT, OpenAI a ajuns să valoreze 29 miliarde dolari, iar acum a ajuns să fie evaluată la 300 miliarde dolari.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele declarații
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele ...
Nicușor Dan este în fața lui George Simion în exit poll-urile de după turul 2 al alegerilor prezidențiale, care nu măsoară însă voturile din străinătate. Simion revendică însă el......
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Ţărnea, a afirmat că au fost detectate semne ale ...
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
Vicepreşedintele american J.D. Vance a descris duminică Uniunea Europeană drept "un aliat important" al SUA, recunoscând ...
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare în România, spune Reuters. De ce ar putea fi o știre falsă
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare ...
Fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a scris duminică într-un mesaj pe această platformă că a ...