Sancțiunile pentru ruși: Mâncarea devine tot mai scumpă

Criza financiară prin care trece Rusia din cauza sancţiunilor occidentale este evidentă. Rubla afişează cea mai abruptă depreciere în rândul monedelor emergente, rezervele valutare ale băncii centrale au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, iar economia este în pragul recesiunii. Pentru ruşii de rând sancţiunile se văd la raion, unde coşul de alimente devine tot mai scump de la o săptămână la alta, relatează Bloomberg.
Economica.net - mie, 08 oct. 2014, 17:31
Sancțiunile pentru ruși: Mâncarea devine tot mai scumpă

„Mai taie din salamul ăla”, îi cere o pensionară vânzătoarei de la raionul de mezeluri într-un supermarket de la periferia Moscovei. Bătrâna se plânge că jumătatea săptămânală de salam braunschweiger cu care l-a obişnuit pe soţul ei a devenit prea scumpă. La şapte luni de la începutul crizei din Ucraina, îi mai ajung banii pentru doar un sfert de salam.

Inflaţia anuală din Rusia a urcat la 8%, cu scumpiri de 17% la carne, 28% la ţigări şi 13% la transportul de călători, inclusiv cel aerian.

Vacanţele în străinătate au devenit un lux pentru marea majoritate a ruşilor. Odată cu lăsarea frigului, tinerii mai găsesc cu greu localuri ieftine unde să se întâlnească. Restaurantele cu specific american, francez sau italian au fost nevoite să crească puternic preţurile după instituirea embargoului pe importurile agroalimentare din UE, pierzând în consecinţă o parte din clienţi.

De altfel, scumpirea alimentelor a accelerat mai ales în ultimele două luni. Embargoul pe importul de alimente din Vest, introdus ca măsură de retaliere faţă de sancţiunile occidentale, a accelerat semnificativ inflaţia la produse alimentare. Preţurile din sectorul alimentar au crescut cu 11% în bază anualizată, faţă de 6% cu 12 luni în urmă.

În pofida scumpirilor şi conforturilor la care au fost nevoiţi să renunţe ruşii în urma sancţiunilor declanţate ca reacţie la criza din Ucraina, popularitatea lui Putin nu a fost afectată, ba chiar a crescut. În septembrie, rata de încredere cu care este învestit liderul rus în sondaje a urcat la 86%, faţă de 65% la începutul anului.

Guvernul încearcă să limiteze accelerarea inflaţiei, majorând dobânda de politică monetară la 8% şi reluând vânzarea de dolari din rezervele băncii centrale pentru a sprijini rubla. Moneda rusească s-a prăbuşit cu 17,9% de la începutul acestui an, cursul urcând la 40 de ruble pe dolar şi contribuind la inflaţie prin scumpirea importurilor.

Dincolo de creşterea preţurilor, unele produse au dispărut cu totul din magazine. Un studiu publicat recent de Sberbank arată că 17% dintre ruşi au remarcat absenţa de pe rafturi a unor produse cu care erau obişnuiţi, de la cosmetice „Nivea” la îmbrăcăminte „C&A”, iar unele preţuri s-au triplat.

Te-ar mai putea interesa și
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi, dintre care 981 pur electrice şi 681 electrice hibride, şi 6 motociclete electrice în cadrul Programului Rabla Plus 2021, informează......
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat pentru eliminarea din piață a unui alt jucător
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat ...
12 dintre cele mai mari edituri din piață și Asociația Editurilor din România sunt investigate de către Consiliul Concurenței. ...
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Agenția de turism Hello Holidays mizează pentru sezonul de toamnă-iarnă pe destinații precum Turcia și Egipt.
Angajaţii magazinelor Apple vor primi bonusuri de până la 1.000 de dolari
Angajaţii magazinelor Apple vor primi bonusuri de până la 1.000 de dolari
Apple Inc. îşi va recompensa luna viitoare angajaţii din magazine cu bonusuri de până la 1.000 de dolari, o decizie ...