Sancţiunile europene nu vor avea impact asupra proiectului South Stream – responsabil OMV

Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană (UE) împotriva Rusiei nu vor împiedica punerea în aplicare a proiectului de gazoduct South Stream, menit să transporte gazul rusesc în Europa, a declarat luni directorul companiei energetice austriece OMV, Gerhard Roiss. 'Europa şi-ar trage singură un glonte în picior dacă ar împiedica realizarea conductei', a declarat Roiss, transmite postul Vocea Rusiei, care citează presa austriacă.
Economica.net - lun, 04 aug. 2014, 14:56
Sancţiunile europene nu vor avea impact asupra proiectului South Stream - responsabil OMV

Directorul OMV, care în iunie a semnat un acord cu compania rusă Gazprom pentru extinderea gazoductului în Austria, s-a declarat convins că Bruxellesul va accepta proiectul, în pofida rezervelor exprimate de oficiali ai UE.

Principalii parteneri ai Gazprom în proiectul South Stream sunt Eni (Italia), EDF (Franţa), OMV (Austria) şi Wintershall (Germania), subsidiară a gigantului BASF. Gazprom consideră proiectul South Stream, care urmează să transporte gazul în Bulgaria prin Marea Neagră şi apoi către Grecia, Italia şi Austria, drept un mijloc de diversificare a livrărilor sale de gaze naturale în Europa şi de a-şi reduce dependenţa de state de tranzit.

Reprezentantul permanent al Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a afirmat anterior că în opinia sa nu există obstacole în calea implementării proiectului, în pofida celor mai recente sancţiuni europene.

Dacă aceste sancţiuni ar fi vizat tehnologia gazelor, acest lucru ar fi putut afecta proiectul South Stream în Europa şi facilitatea de gaz natural lichefiat de la Yamal (Siberia) a grupului rus Novatek, ceea ce i-ar fi afectat pe o serie de mari furnizori şi producători de energie din UE interesaţi de proiect, inclusiv din Germania, Austria şi Italia.

Sâmbăta trecută, premierul ungar Viktor Orban a declarat că, deşi susţine Ucraina, trebuie să ţină cont de interesele ţării sale, ceea ce ar putea include şi proiectul South Stream. ‘Dacă gazoductul South Stream trebuie să treacă prin ţara noastră pentru a menţine bunele relaţii cu Rusia, atunci suntem clar în favoarea South Stream’, a spus premierul ungar în cursul unei vizite în România, după cum au relatat media locale, mai menţionează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...