Sancţiunile impuse Rusiei ar putea să o coste 9% din PIB în următorii ani – FMI

Sancţiunile impuse Rusiei în urma conflictului din Ucraina ar putea-o costa 9% din PIB, a estimat, luni, Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters, potrivit Agerpres. 
Economica.net - lun, 03 aug. 2015, 14:14
Sancţiunile impuse Rusiei ar putea să o coste 9% din PIB în următorii ani - FMI

Rubla s-a depreciat cu 50% în ultimele luni, pe fondul scăderii preţului la petrol, dar şi al aversiunii investitorilor faţă de activele ruseşti, în urma sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale. În plus, Banca Centrală a Rusiei estimează că anul viitor PIB-ul ar putea să scadă cu 5% dacă preţul barilului de petrol se va menţine în jurul valorii de 60 de dolari.

‘Efectul sancţiunilor în ceea ce priveşte accesul la pieţele financiare externe şi noile investiţii în tehnologie va persista’, se arată în raportul misiunii FMI.

Ca represalii pentru implicarea Moscovei în criza din Ucraina, Rusia a fost vizată de mai multe valuri de sancţiuni occidentale fără precedent, care au limitat accesul la capital străin pentru unele dintre cele mai mari companii şi bănci din Rusia, au afectat industria apărării şi pe cea energetică şi au impus o îngheţare a activelor, dar şi interdicţii de călătorie pentru unii dintre aliaţii preşedintelui Vladimir Putin.

Preşedintele Rusiei a reacţionat, semnând anul trecut un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina.

FMI estimează că efectul imediat al sancţiunilor impuse de statele occidentale şi al celor impuse de Moscova va costa Rusia între 1% şi 1,5% din PIB, iar în următorii ani 9% din PIB.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă pe termen lung la o creştere economică slabă a Rusiei, de aproximativ 1,5%. Înainte de criza din 2008, PIB-ul Rusiei înregistra un ritm de creştere de aproximativ 7%.

‘Rusia se confruntă cu un ritm lent al adoptării reformelor structurale, declinul investiţiilor şi scăderea numărului de locuitori. Recomandăm reducerea rolului statului în economie, protejarea drepturilor de proprietate şi stimularea consumului’, se arată în raportul FMI.

FMI estimează un avans al PIB-ului Rusiei de 0,2% anul viitor, după un declin de 3,4% anul acesta, în linie cu precedentele sale prognoze. Rata inflaţiei ar urma să se situeze la 12% în 2015 şi la 8% în 2016, în timp ce Banca Centrală a Rusiei estimează o rată a inflaţiei de 7% până la mijlocul lui 2016.

FMI apreciază că politica Băncii Rusiei de reducere graduală a ratei dobânzii este adecvată, dar ritmul reducerilor trebuie să fie ‘prudent’.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Rusiei a redus dobânda de politică monetară pentru a cincea oară în acest an, pentru a contracara declinul economiei.

Instituţia a redus dobânda de politică monetară de la 11,5% la 11%, continuând procesul de scădere a dobânzii cheie început în ianuarie, în condiţiile în care anul trecut rubla a atins noi minime istorice în raport cu euro şi cu dolarul, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice occidentale.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a scăzut vineri cu 1,10 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 52,21 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 1,40 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 47,12 dolari.

Produsul Intern Brut al Rusiei s-a contractat în iunie cu 4,2%, comparativ cu perioada similară din 2014, pe fondul sancţiunilor economice occidentale şi al scăderii preţului la petrol, arată datele publicate marţi de Ministerul Economiei de la Moscova. Comparativ cu luna precedentă, economia rusă a înregistrat un declin de 0,1% în iunie, în linie cu estimările analiştilor. În aprilie şi mai, scăderea a fost de 0,5% şi, respectiv, 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...