Sanitas declanşează proteste începând din 2 octombrie. Posibilă grevă generală în sistemul sanitar

Membrii federaţiei sindicale SANITAS vor picheta în zilele de 2, 4 şi 6 octombrie sediile ministerelor Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, iar pe 19 octombrie vor participa la un miting şi un marş, după care Consiliul Naţional va decide asupra datei la care va fi declanşată greva generală în sistemul sanitar, pe fondul nemulţumirilor legate de problemele cu care se confruntă sănătatea şi asistenţa socială din România.
Economica.net - joi, 14 sept. 2017, 15:15
Sanitas declanşează proteste începând din 2 octombrie. Posibilă grevă generală în sistemul sanitar

‘Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS din România a decis astăzi, 14 septembrie, programul acţiunilor de protest pentru perioada următoare, ca răspuns la tergiversările practicate de guvernanţi faţă de problemele cu care se confruntă Sănătatea şi Asistenţa socială din România. În perioada 15-30 septembrie, toate organizaţiile membre ale Federaţiei SANITAS vor înainta memorii instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale, dar şi a instituţiilor internaţionale, în care vor arăta care sunt principalele probleme ce împiedică funcţionarea normală a sistemului de sănătate şi asistenţă socială din România, precum şi tratamentul inegal, discriminatoriu, pe care l-au instituit actualii guvernanţi în ceea ce priveşte salarizarea personalului din aceste domenii. În acelaşi timp, vom pune la dispoziţia membrilor noştri de sindicat o petiţie online, care să ne ofere o imagine măsurabilă gradului de nemulţumire din sistem’, se spune într-un comunicat al SANITAS, remis joi AGERPRES.

Principalele revendicări ale sindicaliştilor sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaţilor; acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului tehnic şi administrativ; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creşterii salariale de 25% prevăzută în lege; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.

‘Aceste solicitări au fost prezentate în repetate rânduri miniştrilor de resort şi altor reprezentanţi ai instituţiilor administraţiei publice centrale, însă fără niciun rezultat. În condiţiile în care, luni de zile, guvernanţii au mimat interesul şi au continuat să acţioneze în defavoarea angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială, ultima soluţie rămasă Federaţiei este declanşarea acţiunilor de protest’, afirmă sindicaliştii.

Astfel, în zilele de 2, 4 şi 6 octombrie, membrii SANITAS vor picheta ministerele ‘răspunzătoare de inechităţile, omisiunile şi discriminările Legii-cadru nr. 153/2017 a salarizării bugetare – Ministerul Muncii, al Sănătăţii şi al Finanţelor’.

‘În 19 octombrie, seria protestelor SANITAS va continua cu organizarea unui miting şi a unui marş, urmând ca, ulterior, Consiliul Naţional să decidă asupra datei la care vom declanşa greva generală în sistemul sanitar’, se mai spune în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...