SANITAS: Lucrurile în momentul de faţă sunt ca şi rezolvate. Nu va pierde nimeni din venituri de la 1 ianuarie

Discuţiile cu autorităţile privind solicitările Federaţiei SANITAS merg pe făgaşul dorit, lucrurile sunt ca şi rezolvate şi nimeni nu va pierde nimic de la 1 ianuarie, a declarat joi preşedintele federaţiei, Leonard Bărăscu, după discuţii cu premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
Economica.net - joi, 26 oct. 2017, 20:37
SANITAS: Lucrurile în momentul de faţă sunt ca şi rezolvate. Nu va pierde nimeni din venituri de la 1 ianuarie

‘Noi o să analizăm, dar ceea ce am vorbit cu domnul premier, cu domnul preşedinte, lucrurile în momentul acesta sunt ca şi rezolvate. Aşteptăm ca în următoarea perioadă de timp să ne aplecăm un pic pe regulamentul de sporuri şi să mai facem ultimele socoteli pentru colegii noştri cărora le era frică de faptul că vor pierde ceva. Clar nu va pierde nimeni la veniturile de la 1 ianuarie 2018’, a spus Bărăscu.

Acesta a subliniat că, în perioada următoare, se va discuta ce se întâmplă cu sporurile de 1 martie, însă ‘până atunci lucrurile rămân aşa cum sunt acum. De asemenea, salariaţii din sănătate vor primi în continuare tichete de masă, ‘care se vor numi norma de hrană’.

‘Lucrurile merg pe făgaşul pe care ni l-am dorit. Adică tichetele de masă care se vor numi normă de hrană, vor merge în continuare. Acel 30% (plafon pentru sporuri n.r) se prorogă de la 1 ianuarie la 1 martie. Atunci vom vedea ce facem, pentru că totul este legat de regulamentul de sporuri. Acest regulament de sporuri va deveni la un moment dat, după discuţii, se pare că va deveni nominal, fiecare va primi un salariu din secţia în care lucrează, un spor într-o sumă, bănuiesc, fixă la un moment dat, nu ştiu, trebuie să vorbim, de la 1 martie. Până atunci toate lucrurile vor decurge ca şi acum….Nu mai sunt 100 la sută (sporurile n.r), au coborât la 85%, dar nu cred că vor rămâne pentru toată lumea la fel, vom vedea în funcţie de secţia unde lucrează, şi de importanţă, şi de gravitate, cum se vor derula în continuare. Dar totul se va face împreună cu noi. De la 1 ianuarie nimeni nu pierde nimic, vor câştiga ceva. Rămân tichetele, nu le-am pierdut, este vorba şi de 1.450 de lei acel voucher de vacanţă pe care îl vom primi mai repede’, a explicat Bărăscu.

El a mai spus că s-a discuta şi despre personalul TESA, dar în cazul acestora discuţiile vor continua în perioada următoare.

Potrivit preşedintelui SANITAS, sindicaliştii par mulţumiţi de rezultatul negocierilor, însă o decizie în ceea ce priveşte programul acţiunilor următoare va fi luată pe parcursul zilei de joi, la Consiliul Naţional al Federaţiei.

‘Colegii mei, la prima mână, sunt mulţumiţi. Urmează să mai analizăm un pic şi pe urmă în discuţiile pe care le vom avea la fiecare minister în parte…şi să vedem publicat. Noi suntem în stand by. Deocamdată nu luăm nicio măsură radicală sindicală. Nici nu am discutat cu colegii mei dacă intrăm sau nu în grevă, dar nu cred că vom intra în greva. La momentul acesta nu pot să vă spun prea multe. Va decide Consiliul naţional în următoarea oră. Dar nu cred că este cazul, deoarece colegii mei, după ce au primit răspunsul de care v-am spus, au zis că e bine şi nu pierdem nimic’, a precizat Leonard Bărăscu.

Principalele solicitări ale sindicaliştilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială, aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială începând cu 1 martie 2018, renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Federaţia SANITAS a declanşat programul de proteste în a doua jumătate a lunii septembrie, iar pe 19 octombrie a avut loc un miting de protest în piaţa George Enescu, urmat de marş spre piaţa Victoriei.

Joi, Consiliul Naţional SANITAS urmează să decidă asupra oportunităţii declanşării grevei generale în sistemul sanitar şi de asistenţă socială. La lucrările consiliului au participat şi premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

‘Azi au venit pentru că bănuiesc că au simţit nevoia să ne potolească, să ne liniştească, pentru că pot fi măsuri mult mai drastice în sistem printr-o declarare a grevei’, a precizat Leonard Bărăscu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Program de guvernare USR: TVA de 5% la energie electrică şi gaze naturale, eliminarea accizei la energia electrică
Program de guvernare USR: TVA de 5% la energie electrică şi gaze naturale, eliminarea accizei la energia electrică
USR propune în programul de guvernare patru măsuri urgente pentru reechilibrarea preţurilor la energie, respectiv reducerea ...
Program de guvernare: USR propune un Pact naţional pentru vaccinare
Program de guvernare: USR propune un Pact naţional pentru vaccinare
USR propune, în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş, o serie de măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei de ...
Biroul Naţional al USR a agreat lista de miniştri şi programul de guvernare; vor fi supuse validării Comitetului Politic
Biroul Naţional al USR a agreat lista de miniştri şi programul de guvernare; vor fi supuse validării Comitetului Politic
Biroul Naţional al USR a agreat, duminică, lista de miniştri şi forma finală a programului de guvernare care vor fi ...