SANITAS: Vom continua, săptămâna viitoare, discuţiile cu Guvernul pe tema transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat

Sindicatele se vor întâlni săptămâna viitoare la Guvern, împreună cu patronatele, pentru a discuta pe Legea salarizării şi despre transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, a declarat, vineri, preşedintele Federaţiei SANITAS, Leonard Bărăscu, la ieşirea de la discuţiile avute cu oficialii din Guvern.
Economica.net - vin, 06 oct. 2017, 13:38
SANITAS: Vom continua, săptămâna viitoare, discuţiile cu Guvernul pe tema transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat

Potrivit liderului sindical, pentru a putea fi reglementată Legea salarizării personalului bugetar aceasta trebuie raportată în regulamentul de sporuri.

‘Premierul Mihai Tudose a spus că vom discuta în continuare. Chemăm şi patronatul, iar pentru partea bugetară continuăm discuţiile pe partea de sporuri şi aplicarea lor într-un mod care să satisfacă pe toată lumea, şi nu prin tăierea lor, să rămână la 1-2% la colegi care aveau 50 sau 100%. Varianta colegilor bugetari este că, pentru a face transferul şi pentru a putea reglementa Legea 153, trebuie să te raportezi la regulamentul de sporuri, care, de exemplu în sănătate e foarte important. Scoaterea lui face că, astfel, colegii mei să piardă pe net, şi noi nu suntem de acord cu aşa ceva’, a atenţionat preşedintele SANITAS.

Bărăscu a adăugat că nu există nimic scris care să demonstreze că aplicarea trecerii contribuţiillor de la angajator la angajat va face ca salariul net şi cel brut să rămână acelaşi.

‘Continuă discuţiile, nu avem nimic cert, nimic scris. Nu suntem siguri că astăzi, sub o formă anume, acea aplicare de trecere a contribuţiilor de la angajator la angajat va face că salariul net şi brut să rămână acelaşi, deci ne oprim şi nu continuăm. Urmează să avem discuţii în continuare la nivelul Guvernului, dacă se poate, împreună cu patronatele, ca să vedem ce se întâmplă acolo. Pe partea bugetară sunt federaţii care merg în aceeaşi linie şi acceptă acest transfer, iar salariile a zeci de mii de oameni scad. Răspunsul nostru pentru astăzi este nu, iar întâlnirea nu a adus un plus sau ceva pozitiv pentru noi. Vom continua mişcările pe care le aveam. Este legat totul. Nu poate fi aplicată Legea 153 a salarizării bugetarilor fără transferul de contribuţii, iar asta au spus de la început, pentru că este o scădere, de la 63 de miliarde, bani care trebuie folosiţi pentru aplicarea legii şi a altora, adică modificarea anumitor regulamente, a pensiilor, a creşterii punctului de pensii şi aşa mai departe’, a subliniat liderul sindical.

Întrebat despre câte variante au fost propuse, Bărăscu a răspuns că a fost vorba despre observaţii, nu despre variante.

‘Nu au fost foarte multe variante, au fost observaţii, fiecare a zis din zona pe care o deţine. Confederaţiile au vrut un punct de vedere. Aici nu poţi să vorbeşti despre da sau nu, pentru că sunt confederaţii care au şi parte bugetară şi care au spus că nu sunt de acord, dar şi parte privată, în care au spus că sunt de acord, în momentul în care vom constata că angajatorul se ţine de cuvânt şi cineva va garanta că Guvernul va face această modificare la Codul fiscal, iar colegii noştri nu vor pierde nimic, nici pe net, nici pe brut, în viitoarea salarizare’, a spus Leonard Bărăscu.

Acesta a susţinut, de asemenea, că în cursul săptămânii viitoare acţiunile sindicale vor continua, iar pe 19 octombrie Federaţia SANITAS va organiza un nou miting.

‘Săptămâna viitoare, nu avem o dată certă, ne vom continua acţiunile aşa cum am stabilit. Adică o să facem un Consiliu Naţional, să vedem ce părere au oamenii despre ultimele discuţii, iar pe 19 (octombrie, n.r.) oamenii vor fi mobilizaţi, vom face un miting de amploare aici (în Piaţa Victoriei, n.r.) sau într-un alt spaţiu, stabilit de comun acord’, a declarat Bărăscu.

O delegaţie formată din reprezentanţii principalelor confederaţii sindicale a intrat, vineri dimineaţă, la discuţii cu premierul Mihai Tudose, la sediul Guvernului. Tema discuţiilor a fost reprezentată, în principal, de revendicarea privind anularea măsurii de transfer al contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Confederaţia Cartel Alfa a organizat, miercuri, un miting la care au participat câteva mii de sindicalişti. Cartel Alfa a solicitat modificarea Legii 62 a dialogului social şi renunţarea la propunerea de transfer al contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, că nu a renunţat la transferul plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat şi că în această privinţă se caută o soluţie alături de sindicate, astfel încât toată lumea să fie de acord. Acesta a adăugat că măsura transferului de taxe sociale la angajat face parte dintr-un pachet legislativ, alături de Legea salarizării şi scăderea nivelului de impozitare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...