1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 2 º

Finanţe şi bănci

Santander şi Credit Agricole sunt interesate de subsidiara din Polonia a Societe Generale

Grupul bancar francez Credit Agricole şi cel spaniol Santander sunt interesate de posibilitatea preluării Eurobank, subsidiara din Polonia a rivalului Societe Generale, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

26 iun, 2018 | Agerpres

La începutul acestei luni, Reuters anunţa că Societe Generale analizează o posibilă vânzare a diviziei sale din Polonia, Eurobank, care se confruntă cu o intensificare a presiunilor din partea competitorilor şi autorităţilor de reglementare.

'Santander BZ WBK va intra în cursă', a declarat o sursă din mediul bancar adăugând că şi Credit Agricole este interesată de Eurobank în condiţiile în care banca franceză încearcă să decidă dacă se va extinde sau va ieşi de pe piaţa din Polonia. O altă sursă a menţionat şi banca portugheză Millenium bcp printre posibilii cumpărători ai Eurobank.

Potrivit surselor, Societe Generale ar dori să îşi vândă activităţile care au atins o masă critică sau care nu înregistrează suficiente sinergii. Eurobank este a 17-a mare bancă din Polonia cu active în valoare de 14 miliarde zloţi (3,28 miliarde euro) şi este de 20 de ori mai mică decât liderul pieţei PKO BP. Anul trecut, Eurobank a realizat un profit net de 103 milioane zloţi (24,13 milioane euro).

Vânzarea Eurobank ar continua trendul de consolidare din sectorul bancar polonez, care s-a accelerat în ultimii ani pe măsură ce Partidul Lege şi Justiţie (PiS) încurajează creşterea ponderii ocupate de investitorii polonezi în sectorul bancar local.

În luna aprilie a acestui an, BNP Paribas a preluat, pentru 775 milioane de euro, activităţile poloneze ale grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International, o tranzacţie care permite grupului bancar francez să îşi consolideze poziţia de a şasea mare bancă din Polonia. După câteva luni, Santander a preluat operaţiunile de retail banking ale Deutsche Bank din Polonia.

Analiştii şi bancherii se aşteaptă ca în Polonia să mai rămână doar cinci mari grupuri bancare pe măsură ce o serie de bănci mai mici vor fi scoase la vânzare deoarece nu reuşesc să crească veniturile în contextul dobânzilor reduse şi pentru că nu au amploarea necesară pentru a concura cu marii jucători de pe piaţă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO