Şapte mari companii americane plătesc taxe mai mici decât recompensele acordate directorilor

Un număr de şapte din cele mai mari 30 de companii americane au acordat anul trecut directorilor lor pachete salariale mai mari decât taxele plătite fiscului american, arată un studiu publicat marţi de grupurile de reflexie Institute for Policy Studies şi Center for Effective Government, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - mar, 18 nov. 2014, 18:41
Şapte mari companii americane plătesc taxe mai mici decât recompensele acordate directorilor

Cele şapte companii sunt Boeing Co, Ford Motor Co, Chevron Corp, Citigroup Inc, Verizon Communications Inc, JPMorgan Chase & Co şi General Motors Co.

Potrivit studiului, fiecare dintre directorii celor şapte companii a fost recompensat anul trecut cu un pachet mediu de 17,3 milioane de dolari. În schimb, cele şapte companii, care în 2013 au raportat profituri nete de 74,4 de miliarde de dolari, nu au plătit niciun impozit statului federal, profitând de o serie de facilităţi fiscale care le-au permis chiar să beneficieze de rambursări de la fisc în valoare de 1,9 miliarde de dolari.

Una din companiile menţionate, constructorul aeronautic Boeing, i-a acordat anului trecut directorului său general James McNerney Jr. un pachet salarial de 23,3 milioane de dolari în timp ce compania care a înregistrat un profit de 5,950 miliarde de dolari nu a plătit taxe pentru că a profitat de prevederile referitoare la investiţiile în dezvoltare şi producţie. Mai mult, fiscul american a restituit Boeing suma de 82 milioane de dolari.

‘Faptul că firmele recompensează o persoană, indiferent de talentul său, mai mult decât contribuie la serviciile publice necesare pentru succesele sale comerciale sunt o dovadă a lacunelor grave existente în codul nostru fiscal’, estimează cele două grupuri de reflexie.

Marile companii americane utilizează în mod frecvent tehnici de optimizare fiscală pentru a evita plata impozitului federal pe profit, care la 35% este unul din cele mai mari din lumea industrializată. Studiul susţine că dacă cele şapte companii ar fi plătit un impozit de 35%, Guvernul federal ar fi strâns 25,9 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...