1EUR=4.7538 RON | Bucureşti 11 º
INDICI BURSIERI
BET
7954,29
-0.0096
BETPlus
1187,17
-0.0093
BET-FI
35271,00
-0.012
BET-NG
678,95
-0.0069
BET-XT
726,80
-0.0098
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.328
0,0000%
BRD
12.66
-1,2480%
BRK
0.0718
-2,1798%
BVB
22
0,0000%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
155.25
0,0967%
FP
0.892
-0,3352%
OLT
0.067
-4,2857%
PRSN
0.0605
-1,6260%
SIF1
2.04
-3,3175%
SIF2
1.214
-0,9788%
SIF3
0.2505
0,0000%
SIF4
0.62
-1,2739%
SIF5
2.07
-1,4286%
SNP
0.36
-1,6393%
TEL
20.05
-2,6699%
TGN
330
-1,3453%
TLV
2.07
-2,1277%

Sărăcie, monumente şi abuzuri

Despre ANAF, Mediafax Group, COSR şi anumite obiceiuri străvechi.

Comenteaza

Ne-a intrat în reflex, de mulţi ani de zile, un obicei lăsat, pasămite, de străbuni. Acela de a face economie tot anul, şi cu suma economisită facem cele mai cretine cheltuieli pe final de an. Şi când spun "noi", mă refer (în principal) la statul român. Banii necheltuiţi tot anul, îţi poate spune orice politruc din orice minister, trebuie "sparţi" de îndată pe final de an, pentru a nu fi returnaţi. Şi aşa ajungem să vedem tone de pixuri, papetărie, birouri, laptopuri, maşini. Vorba ceea, vine Crăciunul şi la bugetari. Cu anumite lucruri, însă, nu suntem la fel de atenţi. Bunăoară manualele pentru copiii care tocmai au început şcoala. Dar nu contează, important e că tati merge la servici cu Megane şi nu cu Logan. Educaţia oricum nu foloseşte la nimic, se ştie. Întrebaţi-l pe Becali, miliardarul analfabet, dacă a învăţat ceva folositor din ultimul an de "facultate".

Apoi, că tot vorbim de bani "sparţi" aiurea, aş vrea să felicit Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) pentru că s-a ocupat să asigure un trai decent tuturor sportivilor prinşi sub oblăduirea sa. Că doar asta am putea să credem, văzând halul de reclamă din Bucureşti, sub pretextul că vrea să facă cunoscute publicului numele sportivilor români de performanţă. Aiurea, sportivii români de performanţă trăiesc în mizerie lucie, se antrenează, de multe ori, în condiţii groteşti, fac cantonamente din care e mare lucru că se întorc fără septicemii şi hepatită mulţumită jegurilor prin care sunt cazaţi. Mulţi sunt bolnavi, mulţi se prăpădesc bătrâni şi singuri prin garsoniere friguroase şi mizerabile. E bine, totuşi, că putem admira pe toţi stâlpii, toate gardurile, uriaşe pe Arcul de Triumf, pe clădiri, bannere cu COSR. COSR! COSR! Ba chiar au schimbat numele staţiilor de metrou cu cele ale unor sportivi români. N-ar fi fost mai bine să cheltuim aceşti bani chiar pe sportivi, şi nu pe instituţii grandomane? De ce nu investim în oameni, de ce investim mereu în spaţii goale, în instituţii, în pixuri, în statui, în borduri din marmură? Întreb.

Şi, apropo de instituţii, trebuie sancţionat ca atare abuzul făcut de ANAF. Ha, v-am prins, vă gândeaţi "oare despre ce abuz vorbeşte omul ăsta, că ANAF face atât de multe, încât n-avem de unde şti?" Aveţi dreptate, aşa este. ANAF s-a transformat într-o măciucă politică, cu care factorii decidenţi trosnesc oasele căpşoarelor cui mişcă în front. În privinţa competenţei, spre exemplu, anul trecut, din suma de 300 de milioane de euro, pe care DNA a reuşit să o câştige în instanţă pentru România, de la corupţi, ANAF a reuşit, cu hotărârile judecătoreşti la buzunar (sper că a fost moale hârtia, băieţi) să recupereze fabulosul procent de... 5%. Aţi citit bine. Nu 80%. Nu 50%. Nu 30%. 5%. Practic n-a recuperat nimic. Despre bani la buget, nu mai vorbim. Tot ANAF se bucură de titlul de instituţie cu cea mai proastă colectare din UE, bătută la acest capitol până şi de bulgari. În aceste condiţii, aş vrea să felicit ANAF pentru graba cu care popreşte conturile firmelor incomode politic, cum ar fi, recent, Mediafax Group, cărora nu doar că le-a pus poprire pe conturi, blocându-le activitatea, ci le-a şi notificat clienţii că au datorii la stat şi conturile poprite. E aproape incredibil ce poate face cea mai incompetentă instituţie de colectare de taxe din Europa, când e puţin "motivată", nu?

Sigur, aţi putea spune, e normal să se întâmple aşa. Până la urmă, Mediafax Group este o firmă, şi trebuie să plătească contribuţiile către stat, ca orice firmă. Păi da, dar nu orice firmă cu datorii are conturile poprite. Spre exemplu, întrebaţi, de curiozitate, câte firme din primii 100 de mari datornici au conturile poprite şi clienţii notificaţi de ANAF. Manevra nu e nouă, spre exemplu, când lucram în Realitatea-Caţavencu, ANAF i-a poprit conturile pentru un control care a durat 8 luni. Lasă că legal, nicio firmă nu poate fi controlată pe o perioadă mai mare de şase luni. Lasă că ANAF a plecat din firmă fără să dea măcar o amendă pentru scuipat pe jos, deşi iniţial, pentru a bloca conturile, anunţase "grave prejudicii financiare", care s-au volatilizat, brusc, după ce instituţia media a intrat în colaps financiar, în urma blocării conturilor. Lasă că Sorin Blejnar, şeful de atunci al ANAF, e bănuit că ar avea de-a face cu dispariţia misterioasă a propriului adjunct, Codruţ Marta, şi e anchetat de DNA pentru şpaga din vămi, e cercetat penal pentru instigare la evaziune fiscală (şeful Fiscului, da?) şi bănuit de tot felul de legături oculte cu o târlă de interlopi mai mult sau mai puţin periculoşi. Lasă că nimeni nu a răspuns până acum pentru numirea unui asemenea personaj în fruntea unei instituţii vitale pentru economia naţională, săvârşind, în umila mea părere, nici mai mult nici mai puţin decât subminarea acesteia. 

Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Mediafax Group este un abuz. Şi trebuie semnalat ca atare. Am văzut multă lume care se bucură, de aceea vă spun: jurnalişti, nu ar trebui să vă bucuraţi atunci când concurenţa voastră este abuzată de stat. Pentru că, pe lângă faptul că vi se poate întâmpla oricând (şi vă spun asta din experienţă), vă şi scad opţiunile de angajare. Şi aşa ajungeţi să lucraţi pentru şefi tâmpiţi, fără experienţă de teren, şi patronaţi de tot felul de politruci interlopi. Oameni de afaceri, nu ar trebui să vă bucuraţi, pentru că ANAF poate să decidă, data viitoare, că este rândul vostru. Nu vă lăsaţi păcăliţi de sloganele şi sforăielile politrucilor acestei instituţii (pentru că despre profesionalismul lor ne-am lămurit, sper, puţin mai sus) legate de curăţenia firmelor, de relaţiile de bună plată, şi aşa mai departe. Altfel s-ar putea să vă treziţi cu conturile poprite, în timp ce vă întrebaţi de ce marii datornici zburdă prin economie ca nişte elefanţi gingaşi printre bibelourile bunicii, şi de ce statul român, atât de pretenţios cu plata imediată a instituţiilor media (strict întâmplător, doar acelea care nu tămâiază pe aleşii neamului aşa cum trebuie) nu-şi onorează la plată cu lunile (sau câteodată chiar anii) decât pe aceia dintre clienţi care s-au calificat, apropo de COSR, la proba de plic-viteză.

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentarii



sau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
20 sep 11:39
Răspunde | Votează email -3 email
Ion Cetăţeanu
Definiţia băsismului
Băsismul este o doctrină de extremă dreapta, neasumată ca atare de niciun partid politic, care face o compilaţie de doctrine politice extremiste şi comportamente politico-sociale anticetăţeneşti din secolele anterioare.
Caracteristicile principale ale băsismului sunt: antiromânismul, un amestec de fascism, nazism, hortism şi comportamente fanariote, internaţionalism deşănţat pro-vest, securism vechi îmbogățit cu experienţe occidentale şi justiţie de tip satrapic pentru adversarii politici.
Scopul guvernărilor partidelor băsiste este îmbogăţirea fără măsură a unei clientele fidele, care plăteşte din sumele furate o propagandă ticăloasă, întotdeauna mincinoasă, anticetăţenească.
Propaganda are efect, fiindcă cetăţenii n-au timp de analiză a vorbelor pe care le aud sau citesc.
Nici măcar dezastrul făcut intre anii 2009 şi 2012 nu i-a învăţat minte pe unii cetăţeni! Ce dacă s-au desfiinţat 70 de spitale(măsură nazistă) şi românii sunt mai puţini cu 1.250.000 de oameni, ei sunt încă în viaţă, ce dacă s-au desfiinţat 200 de şcoli şi copii de 6-10 ani fac naveta, poate ei n-au copii(200 de şcoli însemnă învăţământul într-un judeţ), ce dacă s-au tăiat îndemnizaţiile pentru handicapaţi(măsură nazistă), mame, bolnavi cronici, ei sunt sănătoşi încă, ce dacă s-au desfiinţat sindicatele(măsură nazistă), ei lucrează şi nu sunt membri de sindicat, etc…
După fiecare ciclu electoral, în care au fost la conducerea ţării partidele băsiste, cetăţenii au ajuns mai săraci şi ţara în ruină. Dezastru a fost după guvernarea CDR, dezastru după Alianţa D.A., dezastru şi în guvernarea primului băsist al ţării, preşedintele Băse$$cu!
După distrugerea ţării urmează mascarea. PD se transformă in PDL, PDL face pui băsisti( ARD, Noua Republică, Forţa Civică, Mişcarea Populară) pentru ca apoi haita băsistă să se
20 sep 11:38
Răspunde | Votează email -3 email
Ion Cetăţeanu
Definiţia băsismului
Băsismul este o doctrină de extremă dreapta, neasumată ca atare de niciun partid politic, care face o compilaţie de doctrine politice extremiste şi comportamente politico-sociale anticetăţeneşti din secolele anterioare.
Caracteristicile principale ale băsismului sunt: antiromânismul, un amestec de fascism, nazism, hortism şi comportamente fanariote, internaţionalism deşănţat pro-vest, securism vechi îmbogățit cu experienţe occidentale şi justiţie de tip satrapic pentru adversarii politici.
Scopul guvernărilor partidelor băsiste este îmbogăţirea fără măsură a unei clientele fidele, care plăteşte din sumele furate o propagandă ticăloasă, întotdeauna mincinoasă, anticetăţenească.
Propaganda are efect, fiindcă cetăţenii n-au timp de analiză a vorbelor pe care le aud sau citesc.
Nici măcar dezastrul făcut intre anii 2009 şi 2012 nu i-a învăţat minte pe unii cetăţeni! Ce dacă s-au desfiinţat 70 de spitale(măsură nazistă) şi românii sunt mai puţini cu 1.250.000 de oameni, ei sunt încă în viaţă, ce dacă s-au desfiinţat 200 de şcoli şi copii de 6-10 ani fac naveta, poate ei n-au copii(200 de şcoli însemnă învăţământul într-un judeţ), ce dacă s-au tăiat îndemnizaţiile pentru handicapaţi(măsură nazistă), mame, bolnavi cronici, ei sunt sănătoşi încă, ce dacă s-au desfiinţat sindicatele(măsură nazistă), ei lucrează şi nu sunt membri de sindicat, etc…
După fiecare ciclu electoral, în care au fost la conducerea ţării partidele băsiste, cetăţenii au ajuns mai săraci şi ţara în ruină. Dezastru a fost după guvernarea CDR, dezastru după Alianţa D.A., dezastru şi în guvernarea primului băsist al ţării, preşedintele Băse$$cu!
După distrugerea ţării urmează mascarea. PD se transformă in PDL, PDL face pui băsisti( ARD, Noua Republică, Forţa Civică, Mişcarea Populară) pentru ca apoi haita băsistă să se
20 sep 11:35
Răspunde | Votează email -1 email
Ion
Definiţia băsismului
Băsismul este o doctrină de extremă dreapta, neasumată ca atare de niciun partid politic, care face o compilaţie de doctrine politice extremiste şi comportamente politico-sociale anticetăţeneşti din secolele anterioare.
Caracteristicile principale ale băsismului sunt: antiromânismul, un amestec de fascism, nazism, hortism şi comportamente fanariote, internaţionalism deşănţat pro-vest, securism vechi îmbogățit cu experienţe occidentale şi justiţie de tip satrapic pentru adversarii politici.
Scopul guvernărilor partidelor băsiste este îmbogăţirea fără măsură a unei clientele fidele, care plăteşte din sumele furate o propagandă ticăloasă, întotdeauna mincinoasă, anticetăţenească.
Propaganda are efect, fiindcă cetăţenii n-au timp de analiză a vorbelor pe care le aud sau citesc.
Nici măcar dezastrul făcut intre anii 2009 şi 2012 nu i-a învăţat minte pe unii cetăţeni! Ce dacă s-au desfiinţat 70 de spitale(măsură nazistă) şi românii sunt mai puţini cu 1.250.000 de oameni, ei sunt încă în viaţă, ce dacă s-au desfiinţat 200 de şcoli şi copii de 6-10 ani fac naveta, poate ei n-au copii(200 de şcoli însemnă învăţământul într-un judeţ), ce dacă s-au tăiat îndemnizaţiile pentru handicapaţi(măsură nazistă), mame, bolnavi cronici, ei sunt sănătoşi încă, ce dacă s-au desfiinţat sindicatele(măsură nazistă), ei lucrează şi nu sunt membri de sindicat, etc…
După fiecare ciclu electoral, în care au fost la conducerea ţării partidele băsiste, cetăţenii au ajuns mai săraci şi ţara în ruină. Dezastru a fost după guvernarea CDR, dezastru după Alianţa D.A., dezastru şi în guvernarea primului băsist al ţării, preşedintele Băse$$cu!
După distrugerea ţării urmează mascarea. PD se transformă in PDL, PDL face pui băsisti( ARD, Noua Republică, Forţa Civică, Mişcarea Populară) pentru ca apoi haita băsistă să se
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X