Sărbători în Transilvania şi Bucovina – plimbări cu sănii trase de cai şi relaxare în jacuzzi

Turiştii care îşi petrec sărbătorile de iarnă în Transilvania sau Bucovina se pot plimba cu sănii trase de cai, pot asista la tăierea porcului, pot practica sporturi extreme sau se pot relaxa în jacuzzi. Tarifele încep de la 100 de euro pentru un sejur de trei nopţi şi pot ajunge la 600 de euro.
Economica.net - joi, 20 dec. 2012, 11:36
Sărbători în Transilvania şi Bucovina - plimbări cu sănii trase de cai şi relaxare în jacuzzi

Alba – Peste un sfert din locurile de cazare ar putea rămâne neocupate din cauza preţurilor mari

Peste un sfert din locurile de cazare din pensiunile din judeţul Alba ar putea rămâne neocupate de sărbători din cauza preţurilor ridicate, mulţi proprietari de pensiuni preferând, în acest an, să-şi închirieze în totalitate cabanele în speranţa că îşi vor reduce din cheltuieli şi îşi vor mări câştigul.

Şeful Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Alba, Emil Comşa, a spus că preţurile sunt cu aproximativ 10 la sută mai mici faţă de anul trecut, dar şi în această situaţie sunt foarte ridicate în comparaţie cu ofertele pentru unele sejururi externe sau în alte zone turistice din România.

El a adăugat că se aşteaptă ca proprietarii de pensiuni din Alba să mai reducă preţurile deoarece în caz contrar unii dintre aceştia ar putea rămâne cu locurile neocupate de sărbători.

Preţul unui sejur de patru nopţi pentru Crăciun este, la o pensiune de trei margarete, între 300 şi 500 de lei cu pensiune completă, iar de Revelion între 800 şi 2.000 de lei pentru patru nopţi cu pensiune completă şi masa festivă.

În Munţii Apuseni, o pensiune de trei margarete din Arieşeni a pregătit, în această perioadă, oferte all inclusiv pentru cinci nopţi de cazare şi mese festive cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale la 1.200 de lei pachetul de Crăciun şi 1.800 de lei cel de Revelion.

Un hotel din Arieşeni, clasificat cu trei stele, oferă pentru Crăciun şi Revelion pachete turistice care încep de la 1.500 de lei pentru trei nopţi de cazare cu pensiune completă şi ajung la 2.150 de lei pentru cinci nopţi de cazare cu pensiune completă şi mese festive incluse. Hotelul oferă turiştilor acces gratuit la saună şi jacuzzi, iar în noaptea de Revelion le-a pregătit o petrecere surpriză cu formaţie şi focuri de artificii.

În acest an, mulţi dintre proprietarii de pensiuni sau cabane din judeţul Alba au preferat să îşi închirieze în totalitate imobilul, însă turiştii trebuie să-şi aducă mâncarea de acasă sau să îşi gătească singuri pentru masa de Crăciun sau de Revelion.

Site-urile de turism sunt pline în această perioadă de oferte ale cabanierilor din Alba care îşi închiriază în întregime cabanele.

Astfel, o cabană complet utilată şi dotată la Arieşeni cu şase camere şi 18 locuri de cazare poate fi închiriată în întregime cu 2.200 de euro pentru patru nopţi sau 2.500 de euro pentru cinci nopţi.

O pensiune mai mare, aflată chiar lângă pârtia de schi de la Arieşeni – Vârtop poate fi închiriată pentru 5 zile (4 nopţi) la preţul de 11.000 de lei pentru maxim 28 de persoane.

Tot în Arieşeni, de Revelion, o cabană de 11 locuri poate fi închiriată cu 1.000 de euro pentru cinci nopţi.

Oferte similare sunt şi la Albac, unde de Revelion o cabană cu opt camere şi patru băi poate fi închiriată integral la preţul de 5.000 de lei pentru un sejur de cinci nopţi.

Proprietarii de pensiuni spun că au ales să-şi închirieze în întregime cabanele în această perioadă pentru a putea oferi variante mai ieftine turiştilor, dar şi pentru a-şi scădea costurile pe care le aveau cu prepararea meselor.

Harghita: Pensiunile de la Băile Tuşnad sunt aproape pline, însă la Praid aproximativ jumătate vor rămâne goale de sărbători

Mai puţine rezervări pentru Crăciun şi o mulţime pentru Revelion – aceasta este regula în Harghita, unde, prin tradiţie, Naşterea Domnului este sărbătoarea familiei, petrecută alături de cei apropiaţi. Ca şi în anii precedenţi, cele mai căutate sunt pensiunile de pe Valea Ghimeşului, unde gradul de ocupare este de sută la sută.

Preşedintele Asociaţiei Pensiunilor Turistice de pe Valea Ghimeşului, Prejmer Fulop, afirmă că în acest an majoritatea rezervărilor au fost făcute de turişti din ţară şi mai puţin – doar câteva zeci de persoane – din Ungaria. „Avem rezervări făcute din judeţele învecinate, în special din Moldova, dar şi de bucureştenii care sunt atraşi de tradiţiile pe care noi le respectăm cu sfinţenie”, spune Prejmer.

Iubitorii sporturilor de iarnă pot schia pe pârtiile din vecinătatea pensiunilor, se pot face plimbări cu săniile trase de cai, mai ales că în acest an zăpada nu lipseşte.

Atât pentru Crăciun, cât şi pentru Revelion, patronii de pensiuni de pe Valea Ghimeşului au renunţat la ideea de a face oferte la pachet.

„Oamenii nu prea mai au bani. Majoritatea turiştilor au făcut rezervări doar pentru două zile, atât la Crăciun, cât şi la Anul Nou. Sunt foarte puţini care s-au hotărât să stea în vacanţă începând din 29 decembrie şi până în 2 ianuarie”, afirmă preşedintele Asociaţiei Pensiunilor Turistice de pe Valea Ghimeşului.

Pentru toţi, însă, gazdele au pregătit evenimente precum tăiatul porcului şi vizite în satele din jur cu săniile trase de cai, cu popas pentru o masă în aer liber, la foc de tabără, unde se vor prăji cârnaţi şi slănină afumată, vinul fiert şi ceaiul cald venind în completare. Pentru un astfel de sejur, turiştii vor plăti în jur de 50 de euro de persoană pe zi, în care sunt incluse cazarea, micul dejun, prânzul şi cina, precum şi mesele festive de Crăciun şi de Revelion, după caz, cu bucate tradiţionale.

Singurii care au păstrat pachetele de Revelion sunt cei de la complexul Boros, unde trecerea dintre ani se face, ca în poveste, cu o petrecere de trei zile şi trei nopţi. Spre deosebire de celelalte pensiuni de pe Valea Ghimeşului, turiştii cazaţi în acest complex vor avea parte de muzică tradiţională live, interpretată de ansambluri de profesionişti şi de tarafuri de lăutari, pe toată durata şederii, având ocazia să înveţe, de la profesionişti, să danseze tradiţionalul „csárdás”.

Costul unui astfel de pachet nu s-a schimbat faţă de anul trecut, fiind de 100 de euro de persoană pentru patru zile (trei nopţi), în care este inclusă cazarea, pensiunea completă şi masa de Revelion, de la aperitive, friptură, sarmale, ciorba acrită cu zeamă de varză şi prăjiturile de casă.

De succes printre turiştii care îşi doresc tradiţie, dar în condiţii moderne, se bucură şi staţiunea Băile Tuşnad, unde gradul de ocupare în perioada sărbătorilor de iarnă a depăşit 85 la sută, hotelierii fiind asaltaţi de cereri în aceste zile, chiar dacă preţurile sunt uşor mai ridicate faţă de anul trecut. „Acum au început să vină din ce în ce mai multe cereri de rezervare pentru petrecerea celor două sărbători de iarnă tradiţionale la noi în staţiune, mai avem câteva locuri disponibile, însă cei care doresc să mai prindă cazare trebuie să se grăbească”, spune primarul Băilor Tuşnad, Albert Tibor.

În staţiune a fost dat în folosinţă un nou hotel, modern, cu piscină şi centru wellness. Pe lângă pârtia de schi, care este deja funcţională, a fost amenajat un patinoar natural, iar schiuri şi patine se pot închiria de la centrele specializate.

După ce toată vara au făcut investiţii în modernizări, patronii de pensiuni şi hotelierii au ridicat preţurile pachetelor de sărbători, acestea începând de la 700 de lei şi crescând până la 1.700 de lei pe persoană pentru un sejur de patru zile şi trei nopţi.

„Preţurile diferă în funcţie de confort şi de facilităţile oferite de fiecare patron. De exemplu, sunt pensiuni şi hoteluri care includ în pachet gratuitate pe pârtia de schi sau accesul gratuit la piscină, la serviciile welness, sau intrare gratuită la patinoar. Alţii asigură pensiune completă, demipensiune sau numai micul dejun în pachetul de sărbători”, explică Albert Tibor.

În toate pachetele este inclusă şi masa festivă de Crăciun sau de Revelion. Mesele festive vor fi bogate şi pe gustul tuturor, oferind de la nelipsitele produse tradiţionale ale bucătăriei secuieşti, până la specialităţi din gastronomia internaţională. Astfel, de Revelion nu vor lipsi din meniu peştele, strugurii şi lintea, alimente pe placul superstiţioşilor, şi nici băuturile tradiţionale – pălinca şi vinul fiert cu scorţişoară, cuişoare şi coajă de portocală -, alături de şampanie.

Iubitorii de schi pot opta şi pentru staţiunea Borsec, unde mai sunt locuri doar pentru Crăciun, întrucât pentru Revelion toate locurile de cazare au fost rezervate. Cele trei pârtii de schi din staţiune îşi pot primi deja turiştii, iar în zilele următoare la baza pârtiilor se va amenaja un patinoar natural.

Preţul pachetelor de cinci zile şi patru nopţi variază, în funcţie de ofertă, între 800 de lei şi 1.100 de lei de persoană. „Avem pensiuni care oferă sejur all inclusive, altele asigură şi demipensiune sau numai micul dejun în afara cazării, în funcţie de solicitarea turistului, iar aceste aspecte fac diferenţa de preţ”, afirmă primarul Borsecului, Mik Jozsef.

Potrivit acestuia, proprietarii pensiunilor s-au gândit şi la anumite gratuităţi în perioada sărbătorilor, de exemplu, la trei nopţi de cazare, a patra nu se plăteşte şi cazarea este gratuită pentru copiii sub cinci ani. Toate pachetele de sărbători includ mesele festive, de Crăciun şi/sau de Revelion, meniul fiind unul prin excelenţă tradiţional, cu produse ardeleneşti, în special secuieşti.

O altă atracţie a Borsecului o constituie baia cu apă minerală încălzită, unde un pachet complet, cu saună şi masaj, costă 50 de lei pentru o persoană.

Cele mai puţine rezervări s-au făcut în staţiunea Praid, unde gradul de ocupare variază între 50 şi aproape 70 la sută în perioada sărbătorilor de iarnă. Patronii de pensiuni se pot declara însă mulţumiţi faţă de perioada similară a anului trecut, când gradul de rezervare nu depăşea 30 la sută.

Cazarea în regim la cheie şi self-catering a rămas cea mai ieftină, chiar dacă preţul a înregistrat o creştere de 50 de lei pe persoană, turiştii plătind 150 de lei/noapte pentru o cameră cu două paturi.

Preţurile pentru pachetele la pensiuni de 2, 3 şi 4 margarete, pentru cinci zile şi patru nopţi, încep de la 800 de lei şi ajung până la 1.500 de lei/ persoană, mult mai scumpe faţă de iarna trecută, când se situau în jurul preţului de 350 de lei /persoană, pentru un sejur de patru zile şi trei nopţi.

Ele includ tăiatul tradiţional al porcului, plimbări cu săniile, vizite în Salină şi mesele festive de Crăciun şi/sau Revelion. „Înainte de miezul nopţii de 31 decembrie, toţi locuitorii se adună în faţa bisericii, unde noul an este întâmpinat cu focuri de artificii, cu muzică de fanfară, cu şampanie şi cu multe pupături”, explică Laszlo Ildiko, reprezentant al ANTREC Harghita, adăugând că din meniul festiv nu vor lipsi purceluşul de lapte la proţap, preparatele tradiţionale din carne de porc, calde şi reci, supa de linte şi peştele.

Hotelul Praid, singurul din staţiune, are oferte atractive şi sunt încă destule locuri libere, numai 50 la sută din capacitatea de cazare fiind vândută pentru sărbători.

Pachetele de trei nopţi şi patru zile costă 790 de lei de persoană, iar cele de patru nopţi şi cinci zile ajung la 890 de lei pentru o persoană şi includ cazarea, micul dejun şi o masă principală zilnic, precum şi masa de Revelion. „Masa festivă este în regim all inclusive şi cuprinde un meniu complet, cu şase feluri de mâncare, băuturi alcoolice de la palincă, vinuri până la bere şi şampanie, băuturi răcoritoare şi apă minerală”, spune directorul hotelului, Cristian Grosu.

Masa de Revelion la hotelul Praid începe cu un antreu rece, cu lebăr, sângerete, caltaboş, slănină afumată, jumări, brânzeturi, mezeluri şi rulade, continuă cu un antreu cald – păstrăv prăjit cu mămăliguţă, supă Ragout cu afumătură, un fel principal cu trei tipuri de carne şi trei garnituri, două sortimente de desert – prăjitură „Somloi” şi un cocktail de fructe cu rom, meniul fiind încheiat, în zorii primei zile a noului an, cu ciolan afumat cu hrean.

Hotelul Praid a pregătit şi o serie de programe opţionale, precum excursia în canionul de sare, contra sumei de 10 lei/persoană, vizita în Salina Praid, care costă 20 de lei/persoană şi o promenadă nocturnă în Corund, cu căruţe luminate de făclii, pentru care doritorii vor scoate din buzunar 50 de lei/persoană. În prima zi a noului an, turiştilor li se oferă ocazia să participe la o degustare de vinuri şi la un bal mascat în Galeria Vinurilor, la peste 100 de metri adâncime în muntele de sare, pentru 90 de lei/persoană.

Sibiu – Pachetele turistice de Revelion au fost, în cea mai mare parte, vândute

Judeţul Sibiu oferă turiştilor sporturi şi senzaţii extreme în staţiunile montane, unde sunt aşteptaţi împătimiţii schiului şi ai snowboardingului, tradiţii şi obiceiuri de iarnă pentru cei care vor să petreacă româneşte, în special în Mărginimea Sibiului, sau, în oraşul reşedinţă de judeţ, cumpărături la Târgul de Crăciun şi petreceri în cluburi.

Mărginimea Sibiului este zona preferată de turiştii care vor un concediu liniştit, departe de zgomotul oraşului. Gradul de ocupare a pensiunilor membre ale ANTREC este destul de scăzut în perioada Crăciunului, când cei mai mulţi vor să petreacă în familie.

„Crăciunul nu e un pachet turistic foarte vândut, lumea în general stă pe acasă. Mai sunt familii care pleacă, dar destul de rar. Gradul de ocupare al pensiunilor din ANTREC este undeva la 35, poate 40 la sută”, afirmă Dorin Beu, preşedintele ANTREC Sibiu.

În schimb, de Revelion, în ultimii ani, gradul de ocupare a ajuns de fiecare dată la sută la sută.

„De Revelion se vând foarte bine pachetele. Acum mai sunt locuri, cred că gradul de ocupare este 80-85 la sută, dar s-au făcut şi se fac rezervări încontinuu, aşa că vom ajunge la un grad de ocupare de sută la sută, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani”, explică Dorin Beu.

Potrivit acestuia, pachetele de Revelion pornesc de la 200 de lei pe noapte pentru trei-patru nopţi şi ajung la 2.200 de lei.

„Paradoxal, pachetele scumpe se vând cel mai bine. Ce e mai scump se vinde prima dată. Asta nu înseamnă că ofertele la preţuri acceptabile nu includ tot ce ar trebui, pur şi simplu cele scumpe se vând înainte”, spune preşedintele ANTREC Sibiu.

Astfel, printre cele mai scumpe oferte este cea a păstrăvăriei Albota, din Arpaşu de Sus, unde pachetul de Crăciun costă 1.370 de lei de persoană, fiind incluse trei nopţi de cazare, all inclusive, plimbare cu sania trasă de cai, acces la saună, sală de fitness, organizarea unui foc de tabără, plimbări cu ATV-urile. Programul include tăierea porcului, o şedinţă foto pentru copii cu tema „călare pe porc”, tradiţionala pomană a porcului, împodobirea bradului şi diverse jocuri pentru copii, dar şi „venirea lui Moş Crăciun”. A doua zi este dedicată plimbărilor, cei mici fiind antrenaţi în diverse ateliere de creaţie care să îi ţină ocupaţi, ziua încheindu-se cu o petrecere cu muzică şi dans.

Aici, pachetul de Revelion costă 2.250 de lei de persoană şi constă în patru nopţi de cazare, all inclusive, petrecere de Anul Nou cu foc de artificii, petrecere a doua zi cu foc de tabără, paintball, tir cu arcul, ghost hunting (vânătoare de fantome), cursuri de dansuri populare, muzică live, plimbări cu ATV-urile sau săniile.

Pe de altă parte, în localitatea Gura Râului, oferta de Revelion la pensiunea Norica este de 759 de lei de persoană pentru pachetul de patru nopţi, respectiv 919 lei pentru cinci nopţi, în regim de demipensiune, prânz şi cină tradiţionale în prima zi de Crăciun. De Revelion, pensiunea este complet ocupată, cum este cazul majorităţii pensiunilor din localitate, asta şi pentru că mulţi proprietari preferă să închirieze pensiunile integral, la cheie. În localitate, există o pârtie de schi cu o lungime de 480 metri, dotată cu un teleschi o capacitate de 450 de schiori pe oră. Pentru prima dată, turiştii vor putea să asiste, la Gura Râului, la un concert de colinde, în prima zi de Crăciun, în Biserica Sf. Mihail şi Gavril, denumită şi „Catedrala Mărginimii”.

În Răşinari, la pensiunea Otilia, un sejur de trei nopţi, cu pensiune completă şi masă festivă de Crăciun, costă 550 de lei, iar cel de Anul Nou, de patru nopţi, costă 250 de euro de persoană. Acesta include pensiune completă, masă festivă de Revelion, artificii, şampanie şi foc de tabără. Meniul constă în mâncăruri tradiţionale, însă mai este liberă o singură cameră.

La Pensiunea Casa Elena din pitoreasca localitate Sibiel, de Crăciun mai este disponibilă o singură cameră dublă. Sejurul de trei nopţi costă 800 de lei de persoană şi cuprinde masă festivă de Crăciun, cu băuturi incluse, vizita lui Moş Crăciun în Ajunul Crăciunului, program artistic cu solişti şi muzicanţi din zona Mărginimii şi vizita colindătorilor din Sibiel. De Revelion, oferta, valabilă din 31 decembrie, ora 21.00, până în 1 ianuarie 2013, ora 5.00, cuprindea, la preţul de 250 de lei de persoană, meniu tradiţional cu preparate de casă, băuturi, program artistic, foc de artificii şi foc de tabără la trecerea dintre ani, însă nu mai este niciun loc liber.

Cei care vor să petreacă sărbătorile pe schiuri pot alege Păltinişul, cea mai veche staţiune montană din ţară, unde au la dispoziţie mai multe pârtii de schi şi snowboard, cu instalaţie de nocturnă, de telescaun şi teleschi, dar şi servicii de închiriere a echipamentelor necesare.

De exemplu, la complexul de pârtii Arena Platoş, nocturna va funcţiona zilnic în perioada Crăciunului, iar de Revelion va fi organizată o petrecere în apres-schi, pentru cei care vor să petreacă, la cumpăna dintre ani, cu clăparii în picioare. „De Anul Nou, avem deja anunţaţi trei DJ-i şi vom avea o grămadă de surprize, pe lângă faptul că de Revelion se va schia gratis între ora 22 şi miezul nopţii”, afirmă Cristina Badiu, PR manager la Arena Platoş.

Şi la Păltiniş, puţine cabane mai sunt libere pentru Revelion, în schimb de Crăciun cei interesaţi mai pot găsi locuri. De exemplu, la pensiunea Romantic, de Crăciun camera dublă costă 150 de lei, la care se adaugă 100 de lei pentru pensiune completă, iar cina festivă este 200 de lei. La pensiunea Perla Păltinişului, oferta de Crăciun cuprinde un sejur de cinci nopţi în regim demipensiune, la preţul de 1.200 de lei de persoană în cameră de patru stele, respectiv 1.000 de lei în cameră de trei stele. Pachetul include cina festivă, programe artistice, vizita lui Moş Crăciun şi a colindătorilor. Aceeaşi pensiune mai are locuri libere şi pentru Anul Nou, sejurul fiind de cinci nopţi în regim de demipensiune, la preţul de 2.000 de lei de persoană în cameră de patru stele, respectiv 1.700 de lei de persoană în cameră de trei stele. Tarifele includ cina festivă, foc de tabără şi plimbări cu săniile.

La Casa Turiştilor Vitalhotel, recent renovată, oferta de Revelion costă 1.336 de lei de persoană pentru trei nopţi, 1.643 de lei de persoană pentru patru nopţi, respectiv 1.950 de lei de persoană pentru cinci nopţi. Oferta include pensiune completă, cina festivă de Revelion, cină tradiţională şi brunch a doua zi, muzică live şi DJ în noaptea de Revelion, karaoke, bal mascat şi concursuri cu premii.

Şi în zona Bâlea, cabanele şi pensiunile sunt mult mai ocupate în perioada Revelionului. De exemplu, pensiunea Cârţişoara nu mai are locuri pentru Anul Nou, în schimb oferta pentru Crăciun este de 395 de lei de persoană pentru două nopţi de cazare cu pensiune completă sau 495 de lei de persoană pentru trei nopţi.

La complexul turistic Europa Transfăgărăşan, mai sunt locuri şi de Crăciun şi de Revelion, preţurile fiind de aproximativ 540 de lei de persoană pentru sărbătoarea Naşterii Domnului, pentru un sejur de cinci nopţi în cameră dublă, în regim de demipensiune şi cu cină festivă, respectiv 850 de Revelion.

Cei care vroiau să petreacă Crăciunul sau Revelionul la Hotelul de Gheaţă din acest an nu mai găsesc niciun loc disponibil, toate camerele fiind rezervate din toamnă, în principal de străini. „Hotelul de gheaţă prinde contur, este realizat în proporţie de până la 50 la sută şi va fi gata de Crăciun pentru că avem rezervări. Vremea este favorabilă, este şi zăpadă şi gheaţă suficientă, şi frig. De Crăciun, toate cele 12 camere au fost rezervate în totalitate de agenţia de turism din Anglia cu care colaborăm de câţiva ani. La fel şi de Revelion, totul este full booked, toate au fost rezervate încă din toamnă, avem mulţi englezi, dar mai sunt şi câţiva români”, spune Adelina Grigoroiu, director de marketing al hotelului.

Tema Hotelului de Gheaţă de anul acesta este „Carnaval”, urmând să fie amenajate 12 camere duble cu pat matrimonial, iar lângă hotel, pentru cei care doresc mai multă intimitate, trei iglu-uri, fiecare cu pat dublu. Paturile vor fi construite din blocuri mari de gheaţă, acoperite cu pături, blănuri şi saci de dormit, având în vedere că temperatura medie în Hotelul de Gheaţă este între -2 şi +2 grade Celsius.

Cei cazaţi anul acesta la Hotelul de Gheaţă vor petrece la cumpăna dintre ani în restaurantul de gheaţă, alături de o parte din turiştii cazaţi la cele două cabane de la Bâlea Lac, care aparţin aceluiaşi administrator. Aceştia vor mânca la o masă complet din gheaţă, cu un meniu special, parţial aranjat pe farfurii din gheaţă, preparatele fiind pregătite la Cabana Bâlea.

La cele două cabane, cei interesaţi încă mai pot găsi locuri. Aici, camera dublă costă 139 de euro de persoană, cea triplă 129 de euro, iar apartamentul 159 de euro, pentru perioada 24-26 decembrie, fiind incluse micul dejun şi cina tradiţională. De Revelion, sejurul de trei nopţi costă 299 de euro de persoană în garsonieră, 279 de euro în cameră dublă, 259 de euro în cameră cu trei sau patru locuri, 239 de euro în cameră cu şase-şapte locuri sau 209 euro în cameră cu 11 locuri.

La Palatul Brukenthal din Avrig, fosta reşedinţă de vară a baronului Samuel von Brukenthal, s-a pregătit un pachet special, la preţul de 350 de lei. Meniul special pentru Ajunul Crăciunului cuprinde „varietate în trei culori” – vinete, zacuscă, pastă de jumeri, supă de porc cu găluşte, friptură de porc cu sos şi găluşte de cartofi, măr copt cu scorţişoară şi frişcă, iar pentru seara de Crăciun – feldsalat cu bacon şi ciupercuţe, supă cu găluşte, raţă cu varză roşie la cuptor, platou de brânzeturi cu nuci şi struguri şi creme brulle, pe lângă băuturi alese.

De Revelion, pentru două nopţi, cazarea la palat costă 500 de lei cu mic dejun, în cameră dublă cu baie proprie, sau 320 de lei în cameră cu baie comună. Meniurile celor două zile cuprind platouri de specialităţi reci şi antreuri calde, peşte cu tagliatele şi sos de mărar, supe, grill bufet, tocăniţă de vânat, friptură la cuptor, cu cartofi ţărăneşti, orez, legume italiene, penne, piure, bufet dulce cu torturi şi prăjituri de casă, salate de fructe.

Mulţi turişti aleg, însă, să rămână în Sibiu, mai ales că atmosfera de sărbători este cu totul specială în centrul istoric al oraşului, unde a fost deschis, la sfârşitul lunii noiembrie, Târgul de Crăciun.

Târgul inclus într-un top al celor mai frumoase zece târguri de Crăciun din Europa va putea fi vizitat până în a doua zi de Crăciun. Aici au loc, în fiecare sâmbătă şi duminică, concerte de colinde şi spectacole de dansuri şi obiceiuri de iarnă, turiştii având posibilitatea să cumpere produse specifice sezonului de la comercianţi veniţi din peste 20 de judeţe ale ţării.

Hotelul Ibis a pregătit, special pentru acesta, un pachet turistic intitulat „Sibiu Christmas Market Break”, care costă 69 de euro şi include două nopţi de cazare, ghidaj în limbile engleză, germană sau franceză prin Târgul de Crăciun şi centrul istoric al Sibiului, un skipass de o zi la Arena Platoş şi un cadou surpriză din partea organizatorilor târgului. Pentru Revelion, acelaşi hotel are un pachet de trei nopţi la 99 de euro de persoană cu mic dejun, petrecerea de Anul Nou costând 75 de euro de persoană.

La hotelul Golden Tulip, pachetul de trei nopţi de Revelion costă 299 de euro de persoană şi include cazare cu demipensiune, spectacol de magie şi iluzionism, cină festivă, DJ şi karaoke, barbeque în aer liber, brunch şi cină tradiţională în prima zi a anului nou, în timp ce de Crăciun, tariful este de 65 de euro de persoană în cameră dublă.

Un alt hotel din centrul Sibiului, Ramada, oferă de Revelion pachete de două nopţi la 138 de euro, în camera dublă, respectiv 207 euro pentru trei nopţi. Tarifele includ mic dejun şi brunch în a doua zi a anului nou. Masa festivă costă 99 de euro de persoană şi cuprinde preparate culinare exclusiviste, open bar cu cocktailuri, proiecţie de viceoclipuri, tema petrecerii fiind „Oldies but goldies”.

În cluburile sibiene, petrecerile de Revelion costă aproximativ 200-250 de lei de persoană, fiind incluse aperitive, bufet suedez, mâncăruri tradiţionale, dulciuri şi şampanie.

Cei care doresc să înceapă Anul Nou cu muzică clasică, sunt aşteptaţi la Sala Thalia din Sibiu, va avea loc tradiţionalul concert susţinut de Sibiu Youth Orchestra dirijată de Gabriel Bebeşelea, împreună cu soprana Daniela Vlădescu şi baritonul Zoltan Nagy şi dansatorii Teatrului de Balet Sibiu. Spectacolul va fi reluat în prima zi a anului 2013.

În Piaţa Mare, evenimentele dedicate trecerii dintre ani pregătite de Primăria Sibiu vor începe la ora 22.30, pe scenă urcând trupa Riff împreună cu Ricky şi Elvin Dandel. Aceştia vor fi urmaţi la ora 23.30 de Paula Seling şi Ovi. La miezul nopţii, după spectacolul de artificii oferit de primărie, Paula Seling şi Ovi vor urca din nou pe scenă până la ora 00.30. Va urma apoi un spectacol susţinut de Ansamblul Junii Sibiului, cântăreaţa de muzică populară Mariana Anghel şi invitaţii săi şi un spectacol folcloric cu obiceiuri specifice perioadei sărbătorilor

Bucovina- Preţuri între 630 de lei şi 2.600 de lei de persoană pentru un sejur de trei zile

Cei care aleg să meargă în Bucovina de Crăciun pot opta pentru un pachet de 630 de lei de persoană pentru trei nopţi de cazare la o pensiune de trei stele în zona turistică Vama-Moldoviţa, având masă festivă. Totodată, turiştii vor primi colindători şi vor putea participa la împodobirea bradului de Crăciun.

Tot de Crăciun, la un hotel din Suceviţa tarifele pentru trei zile sunt între 400 de lei pentru o cameră dublă şi 600 de lei pentru apartament, la care se adaugă preţul cinei festive şi prânzul tradiţional, care costă în total 350 de lei de persoană, copiii beneficiind de reduceri de 50 la sută.

În perioada sejurului, în fiecare seară se organizează spectacole de muzică uşoară şi folclor.

În zona turistică Vatra Dornei, la o pensiune de trei stele un pachet complet de Crăciun cu trei nopţi de cazare costă 650 de lei de persoană, turiştii beneficiind şi de o masă festivă sau de reprezentaţii folclorice cu datini şi obiceiuri.

În zona turistică Câmpulung Moldovenesc, de Crăciun, se poate închiria cu 1.100 de euro o pensiune de trei stele, pentru patru nopţi de cazare, capacitatea fiind de 24 de locuri în 12 camere duble.

De Revelion, la o pensiune de trei stele plus din zona turistică Gura Humorului, având camere cu baie, salon spaţios, saună, sală de fitness, salon de biliard, costul unui pachet complet pentru patru nopţi de cazare este de 1.400 de lei de persoană, fiind incluse masa festivă şi reprezentaţii folclorice.

Într-o pensiune de trei stele din zona Câmpulung Moldovenesc cu patru nopţi de cazare, pachetul complet de Revelion este de 1.400 de lei de persoană, fiind incluse masa festivă şi tradiţii locale, dar există posibilitatea închirierii pe această perioadă a întregii pensiuni cu 4.000 de lei, capacitatea fiind de 14-18 turişti. În această pensiune turiştii beneficiază de camere cu baie, restaurant, bar, foişor cu barbecue.

O pensiune de patru stele, tot din zona Câmpulung Moldovenesc, cu o capacitate de 12 locuri în şase camere duble, poate fi închiriată cu 4.400 de lei pentru patru nopţi.

Pachetul de Revelion la o pensiune de două stele din zona turistică Vama-Frasin, cu patru nopţi de cazare şi masă festivă, dar şi tradiţii locale este de 1.400 de lei de persoană, în timp ce la o pensiune de trei stele din zona Vatra Dornei, pachetul complet pentru patru nopţi este de 1.370 de lei.

În zona turistică Suceviţa, la un hotel de patru stele pachetul de Revelion costă 2.600 de lei de persoană, iar meniurile vor cuprinde preparate din bucătăria românească tradiţională şi modernă, precum şi din cea internaţională, toate asociate cu băuturi alcoolice şi nealcoolice, calde şi reci.

Totodată, turiştii pot merge în excursii la mănăstirile din zonă, se pot plimba cu sania sau călări prin pădure, iar în fiecare seară vor beneficia de spectacole, dar şi de acces la zona SPA cu piscină, saună, sala de fitness şi biliard.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu, despre plafonarea prețurilor la gaze și energie: România nu este obligată de nimeni cu nimic. Comisia Europeană are un punct de vedere și va discuta cu ministrul Energiei
Ciolacu, despre plafonarea prețurilor la gaze și energie: România nu este obligată de nimeni cu nimic. Comisia Europeană ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, întrebat în legătură cu faptul că ţara noastră este obligată de Comisia Europeană să elimine plafonarea preţului la energie şi gaz la......
Ministrul Muncii Simona Simona Bucura-Oprescu, de Ziua Mondială a Educației: Adaptabilitatea şi educaţia continuă devin esenţiale pentru a fi pregătiţi pentru meseriile viitorului
Ministrul Muncii Simona Simona Bucura-Oprescu, de Ziua Mondială a Educației: Adaptabilitatea şi educaţia continuă devin ...
Adaptabilitatea şi educaţia continuă devin esenţiale pentru a fi pregătiţi în meseriile viitorului şi ne fac mai ...
CNPP: 928.187 de pensionari au beneficiat de indemnizații sociale în luna septembrie
CNPP: 928.187 de pensionari au beneficiat de indemnizații sociale în luna septembrie
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în septembrie 2024, de 928.187 de persoane, ...
Jurgen Stock, șeful Interpol: Grupările de crimă organizată operează ca niște întreprinderi globale, care dețin cantități astronomice de resurse
Jurgen Stock, șeful Interpol: Grupările de crimă organizată operează ca niște întreprinderi globale, care dețin cantități ...
Secretarul general al organizaţiei internaţionale de cooperare a forţelor de poliţie Interpol, Jurgen Stock, a tras un ...