Şase zile până la amnistia fiscală. Finanţele au modificat legea, ce trebuie să ştii ca să scapi de datorii

În Monitorul Oficial a fost publicat un nou ordin al Ministrului Finanţelor, care se referă la modaliteatea de aplicare a legii amnistiei fiscale, de care vor beneficia mai mulţi contribuabili cu datorii la stat. Iată ce trebuie să ştie toţi cei care vor să scape de datorii, în condiţiile în care actele trebuie depuse la Fisc până la data de 31 martie.
Economica.net - vin, 25 mart. 2016, 08:00
Şase zile până la amnistia fiscală. Finanţele au modificat legea, ce trebuie să ştii ca să scapi de datorii

Procedura efectivă, formularele și modul în care autoritățile fiscale aplică prevederile amnistiei fiscale au fost aprobate prin OMFP nr. 3831/2015, act normativ ce suportă câteva modificări prin OMFP 316/2016, publicat în Monitorul Ofivcial joi.

Puteţi citi aici ordinul

Având în vedere că mai sunt 6 zile în care un contribuabil interesat poate să beneficieze de facilitățile fiscale, iată principalele prevederi aplicabile pentru amnistia fiscală respectiv noutățile aduse de recenta modificare. Un material realizat de consultantul fiscal Adrian Benţa

Contribuabilii persoane fizice sau juridice ce înregistrează obligații fiscale datorate bugetului general consolidat, restante la data de 30 septembrie 2015, ce sunt achitate până la data de 31 martie 2016, beneficiază de anularea penalităților de întârziere respectiv de anularea unei cote de 54,2% din dobânzi.

Pentru a beneficia de această facilitate, contribuabilul interesat trebuie să depună o cerere la organul fiscal, să achite obligațiile curente respectiv să aibă depuse toate declarațiile fiscale aferente perioadei actuale.
La momentul acordării facilității amnistiei fiscale trebuie plătită diferența de dobândă de 45,8% iar cererea pentru anularea sumelor șterse se depune până în data de 30 iunie 2016.

Fac obiectul amnistiei fiscale și debitele stabilite prin decizie de impunere în cadrul unei inspecții fiscale în derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență privind amnistia fiscală, respectiv data de 21 octombrie 2015.
În acest sens, actul normativ analizat astăzi (OMFP 316/2016 ) aduce ca element de noutate noțiunea de inspecții fiscale în desfășurare, astfel: prin inspecții fiscale aflate în desfășurare la data de 31 octombrie 2015 se înțeleg următoarele tipuri de inspecții:

 inspecții începute anterior acestei date la care decizia de impunere a fost emisă ulterior;

 inspecții pentru care decizia de impunere a fost emisă anterior acestei date însă actul administrativ fiscal a fost comunicat contribuabilului ulterior acestei date.

Contribuabilul interesat în a beneficia de facilitatea fiscală își exercită dreptul de a obține amnistia fiscală prin depunerea unei notificări la organul fiscal competent.

Elementele minime ale acestei notificări sunt:

 datele de identificare ale contribuabilului;

 obiectul notificării respectiv intenția de a beneficia de aplicarea facilității;

 data și semnătura contribuabilului.

În termen de cel mult 5 zile lucrătoare organul fiscal competent emite decizia amânării la plată a accesoriilor.

Pentru aceste obligații accesorii (nu și pentru debitul principal) nu începe sau se suspendă executarea silită, dacă aceasta există, nu se efectuează stingerea din alte surse până la data de 30 iunie 2016, dacă contribuabilul omite să depună cererea de anulare a accesoriilor.

De reținut: prin actul normativ analizat astăzi se mai actualizează și obligațiile fiscale accesorii ce fac obiectul facilității, respectiv se adoptă o procedură în cazul retragerilor notificărilor depuse de contribuabil.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...