Satele din Ucraina continuă să fie afectate de urmările accidentului nuclear de la Cernobîl

Urmările accidentului nuclear de la Cernobîl îşi fac simţită prezenţa şi astăzi în satele din Ucraina, la peste 30 de ani de la explozia de la centrala atomoelectrică, conform unui nou studiu citat joi de Press Association.
Economica.net - vin, 08 iun. 2018, 07:31
Satele din Ucraina continuă să fie afectate de urmările accidentului nuclear de la Cernobîl

Laptele din mai multe zone ale ţării prezintă niveluri de radioactivitate care depăşesc şi de cinci ori limitele de siguranţă, se arată în concluziile cercetării.

Oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de lapte de vacă din ferme particulare şi din gospodării din regiunea Rivne, aflată la circa 200 de kilometri de zona în care a avut loc explozia de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl din 1986. Ei au descoperit că în şase dintre cele paisprezece mostre de lapte prelevate din diverse zone incluse în studiu nivelurile de cesiu radioactiv depăşeau limita de siguranţă din Ucraina pentru adulţi, de 100 de becquerel pe litru (bq/l). De asemenea, în opt mostre nivelurile de cesiu radioactiv depăşeau limita de siguranţă pentru copii, de 40 bq/l.

Cel mai ridicat nivel a fost de circa 500 bq/l – de cinci ori peste limita pentru adulţi şi de peste douăsprezece ori peste limita de siguranţă pentru copii.

Studiul a fost efectuat de specialişti de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, şi de la Institutul de radiologie agricolă din Ucraina.

”La peste 30 de ani după dezastrul de la Cernobîl, oamenii sunt în continuare expuşi în mod curent la cesiu radioactiv când consumă alimente de bază produse local, precum laptele, în regiunile afectate de (accidentul nuclear) Cernobîl”, a declarat doctor Iryna Labunska din cadrul Universităţii Exeter.

”Multe persoane din zona pe care am studiat-o cresc vaci pentru lapte, iar copiii sunt principalii consumatori ai acelui lapte. Cu toate că nivelul de contaminare la nivelul solului din zonele studiate nu este extrem de ridicat, cesiul radioactiv continuă să se acumuleze în lapte şi alte produse alimentare, astfel că locuitorii din aceste sate sunt expuşi în mod cronic la radioactivitatea care prezintă riscuri pentru sănătate la nivelul aproape oricărui sistem din corp – în special în rândul copiilor”, a precizat Labunska.

În vederea reducerii nivelului de expunere la radiaţii, oamenii de ştiinţă susţin că în beneficiul celor 8.300 de locuitori din cele şase sate în care au fost înregistrate cele mai ridicate niveluri de contaminare pot fi adoptate măsuri simple, la un cost de mai puţin de 10 euro de persoană pe an. Printre aceste măsuri se numără administrarea de ferrocin în rândul efectivelor de bovine, fertilizarea cu minerale a culturilor de cartofi şi hrănirea porcilor cu nutreţ necontaminat.

Experţii au avertizat că în cazul în care nu vor fi luate măsuri, nivelurile de contaminare a laptelui vor continua să depăşească limita de siguranţă 100 bq/l în mai multe zone din Ucraina până cel puţin în anul 2040. În lipsa unor contramăsuri adecvate, ceea ce poate părea un eveniment pur istoric va rămâne o realitate zilnică pentru comunităţile cele mai afectate’, a mai spus cercetătoarea.

Studiul a fost publicat în jurnalul Environment International.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...