Saxo Bank: Dolarul continuă să slăbească pe fondul lichidităţilor orientate către investiţii mai riscante

Dolarul continuă să slăbească, împins de un sistem global în care lichidităţile sunt orientate către profituri mai mari şi investiţii mai riscante, iar plasamentul short pe majoritatea pieţelor a contribuit la creşterea preţului petrolului, comentează Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank, într-un comunicat remis luni AGERPRES.
Economica.net - lun, 22 aug. 2016, 11:28
Saxo Bank: Dolarul continuă să slăbească pe fondul lichidităţilor orientate către investiţii mai riscante

Potrivit acestuia, mărfurile au avut săptămâna trecută cea mai bună performanţă din ultimele şapte săptămâni.

Sectorul cerealelor a arătat o creştere pentru prima dată în ultimele zece săptămâni. Asta în pofida raportului WASDE al ministerului american al agriculturii, care anunţă probleme pentru recoltele de porumb şi soia de anul acesta.

Cererea crescută la export şi îndoielile legate de evoluţia profiturilor preconizate au ajutat sectorul să-şi revină. Aceasta s-a întâmplat mai ales în cazul porumbului, unde fondurile hedge au vândut înainte de publicarea raportului respectiv.

‘După votul pro Brexit de la 23 iunie, ţiţeiul a scăzut peste 20% în preţ, transformând piaţa într-una bearish, precaută. În ultimele săptămâni, însă, ţiţeiul a recuperat 22% şi a readus piaţa la parametri bullish’, a adăugat Ole Hansen.

Creşterea numărului de instalaţii de extracţie din SUA şi a producţiei din mai multe state OPEC a determinat o acumulare majoră de poziţii short pe ţiţei din partea fondurilor hedge. Producţia din Iran şi Arabia Saudită a fost şi ea crescută cu un milion de barili pe zi, din ianuarie încoace, potrivit Bloomberg.

Intervenţia verbală pe piaţa petrolului care a venit inţial din partea statelor membre OPEC mai mici a primit un impuls consistent din partea Arabiei Saudite, odată cu declaraţia ministrului saudit al energiei. În timp ce statele mai mici din cadrul OPEC au nevoie de un preţ mai mare ca de aer, agenda Arabiei Saudite are nevoie de echilibru, după ce piaţa căpătase un comportament bearish, după votul Brexit, arată Ole Hansen.

Potrivit analistului Saxom Bank, saudiţii au reuşit să influenţeze sentimentul pieţei şi să reducă ceea ce începuse să devină o masă îngrijorătoare de poziţii speculative short pe piaţa de futures. Această reducere, şi nu impactul unui potenţial acord privind îngheţarea producţiei, a fost ceea ce a declanşat, de fapt, această fenomenală creştere a preţului.

August şi septembrie sunt, de obicei, luni grele pentru petrol, deoarece cererea rafinăriilor scade. Prin preîntâmpinarea acestor evoluţii s-a reuşit ameliorarea sentimentului. Temerea de o potenţială îngheţare a producţiei ar putea fi suficientă pentru descurajarea traderilor de a plasa agresiv poziţii short în septembrie, o lună ostilă petrolului în ultimii cinci ani.

Preţul petrolului a ajuns din nou la 50 dolari/baril şi este puţin probabil ca OPEC să mai facă ceva la reuniunea de la finele lui septembrie, din Alger, apreciază analistul Saxo Bank, care se aşteaptă totuşi ca petrolul să întâlnească un prag superior de rezistenţă pe la 52 dolari barilul, înainte de a primi o ‘corecţie’ în Q3, undeva între 45-50 dolari barilul.

În ceea ce priveşte aurul, acesta s-a ‘chinuit’ să iasă din marja în care se blocase deja de o lună. Un dolar american mai slab a oferit ceva suport, ba chiar suport integral, pentru această creştere, într-o perioadă în care am înregistrat o ‘oboseală’ la cumpărare de metal galben, după votul pro Brexit din iunie, afirmă Hansen.

Băncile centrale au continuat experimentul cu dobânzile negative care au subminat creşterea şi au generat o cerere pentru investiţii în asseturi alternative, cum ar fi metalele preţioase. Creşterea de anul acesta a fost determinată mai degrabă de investitori, decât de cerere fizică.

Summit-ul bancherilor centrali, ce va avea loc la Jackson Hole, in Wyoming, SUA, supranumit ‘Davos-ul băncilor centrale’, include un discurs din partea preşedintelui Rezervei Federale, Janet Yellen. După mai multe declaraţii contradictorii ale colegilor săi din FOMC, discursul lui Yellen va fi în centrul atenţiei săptămâna aceasta. Având în vedere potenţialul impact pe care îl poate avea asupra aurului, dar şi a altor clase de asseturi, de la obligaţiuni, până la acţiuni şi valute, discursul capătă o importanţă sporită.

‘Prin urmare, vedem riscul trăgând preţul în jos, cu nivelul de suport ajungând undeva la 1.300-1.315 dolari uncia’, a conchis Ole Hansen.

Grupul Saxo Bank este specializat în investiţii şi tranzacţionare online multi-asset. Platformele tehnologice de tranzacţionare ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare. Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokio.

Te-ar mai putea interesa și
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC Sifang, pe care speră să îl introducă în circulație chiar de anul......
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui ...