Saxo Bank estimează o accelerare a creşterii economiei globale până la 2,8% în 2014

Analiştii Saxo Bank estimează o accelerare a creşterii economiei globale până la 2,8% în 2014, faţă de 2% în 2013, pusă pe seama evoluţiilor consumului privat şi investiţiilor din Statele Unite.
Economica.net - mie, 08 ian. 2014, 12:26
Saxo Bank estimează o accelerare a creşterii economiei globale până la 2,8% în 2014

‘Dincolo de economiile emergente ale Asiei, Saxo Bank estimează că economia globală va accelera de la o creştere de 2% în 2013 la 2,8% în 2014. Acest impuls e pus pe seama Statelor Unite, unde consumul privat şi investiţiile private se vor dovedi factori-cheie, care vor împinge creşterea spre 3%. Economia se va întări, fapt care va implica o ieşire din relaxarea cantitativă (QE) în a doua jumătate a anului 2014’, arată analiza.

Zona euro este în curs de normalizare, cu o creştere care, cel mai probabil, se va mişca în teritoriul pozitiv (0,8% în 2014), însă perspectiva pentru Germania şi, în special, a Franţei rămâne rece, cel din urmă stat eşuând în a stimula creşterea în afara cheltuielilor publice. Este improbabil ca cei doi ani de declin inflaţionar din zona euro să cunoască reversul în anul 2014, iar argumentul Băncii Centrale Europene, pentru o relaxare suplimentară, este valid, cel mai probabil prin noile împrumuturi LTRO.

‘A trecut multă vreme de când alinierea stelelor macroeconomice să fie atât de perfectă. Vestea bună e începutul sfârşitului crizei economice. Perioada 2014-2015 va fi o tranziţie de la relaxare cantitativă şi bani ieftini la o creştere mai susţinută şi, sperăm, un mandat pentru o schimbare reală. Lumea a devenit într-atât de dezechilibrată, încât lucrurile lucrurile nu se pot îmbunătăţi decât pornind de aici’, arată Steen Jakobsen, economistul-şef al Saxo Bank.

Saxo Bank consideră că economiile în curs de dezvoltare din Asia vor deveni principalul punct de slăbiciune în 2014, dar pe plan global, însă, criza financiară este pe sfârşite.

‘Menţinând gradul de creştere economică globală la niveluri acceptabile de-a lungul crizei curente, economiile în curs de dezvoltare din Asia vor deveni principalul punct de slăbiciune în 2014. Investiţiile din regiune au atins un procent uluitor de 43% din PIB, în timp ce creşterea a coborât la aproape 6%; partea facilă a ciclului de creştere e de mult dispărută, iar unele pieţe de stat, în curs de dezvoltare, încearcă acum, proactiv, să îşi încetinească economiile. Acesta nu este neapărat un lucru rău pentru Asia, care are nevoie să se domolească şi să îşi reconsidere modelul economic; Europa, pe de altă parte, va fi afectată de confruntarea cu puternica creştere datorată exporturilor’, arată Saxo Bank, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Pe piaţa bunurilor, 2014 va fi încă un an dur, cu un risc de preţuri şi mai scăzute. Creşterea cererii s-a stabilizat, pe măsură ce ratele de creştere ale economiilor în curs de dezvoltare, nu în ultimul rând ale Chinei, au scăzut, apreciază analiştii Saxo Bank.

Piaţa de energie, arată aceştia, va trebui să facă faţă posibilităţii ca stocul global de petrol să depăşească cererea, pentru prima dată în istoria recentă, mulţumită, în parte, creşterii producţiei din statele non-OPEC. Media de preţ a indicelui Brent se va mişca către 105 dolari pe baril.

După ce anul 2013 a văzut primul declin anual al aurului din ultimii 13 ani, Saxo Bank îşi exprimă un optimism precaut faţă de perspectivele sfârşitului de an, după ce a estimat un preţ de 1.225 dolari pe uncie, de-a lungul primului trimestru.

Te-ar mai putea interesa și
Armata ucraineană a finalizat curățarea Insulei Șerpilor de echipamentele militare abandonate de forțele ruse înainte de retragere
Armata ucraineană a finalizat curățarea Insulei Șerpilor de echipamentele militare abandonate de forțele ruse înainte ...
Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a......
Berlinul vrea să introducă o nouă taxă în facturile de gaze naturale ale consumatorilor germani
Berlinul vrea să introducă o nouă taxă în facturile de gaze naturale ale consumatorilor germani
Guvernul german vrea să introducă o nouă taxă în facturile la gaze ale tuturor consumatorilor, în ideea de a-i ajuta ...
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
Pentagonul a anunţat vineri că trimite un nou ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 820 de milioane de dolari, ...
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice ...