1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

Finanţe şi bănci

Saxo Bank: Nu se arată veşti prea bune nici pentru aur, nici pentru petrol

Victoria neaşteptată a lui Donald Trump a trimis unde de şoc pe toate pieţele globale, iar toate instrumentele - de la valute până la obligaţiuni - încearcă să vadă ce le va aduce viitorul, comentează Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank, într-un comunicat.

15 noi, 2016 | Agerpres

'În loc să vedem aurul scăzând la nivelul redus din 2011, am văzut cuprul ajungând la cel mai ridicat nivel din...ultimele decenii! S-au îmbunătăţit datele economice din China. Trump a promis investiţii în infrastructură, iar pe pieţe s-au înmulţit tranzacţiile speculative, de la New York şi Londra până la Shanghai, ceea ce a dus cuprul la un preţ record pentru ultimele 16 luni. Asta după ce metalele industriale intraseră în derivă în ultimul an, cu un preţ influenţat în special de scăderea cererii. Creşterea de după alegeri a fost în jur de 13%. Deci, în cele din urmă, campionul a fost cuprul, nu aurul!', susţine Ole Hansen.


Potrivit acestuia, aurul a oscilat după victoria lui Trump.

'Aurul a sfârşit prin a face o excursie... înapoi de 70 de dolari, chiar în aceeaşi zi. De asemenea, creşterea marjei de profit la titluri nu e benefică aurului. Marjele scăzute la obligaţiuni au fost o sursă de sprijin pentru aur, anul acesta, dar acest sprijin s-ar putea reduce semnificativ, în funcţie şi de evoluţia inflaţiei. Crizele în progres din pieţele emergente şi evoluţia pozitivă a bondurilor americane au ajutat dolarul să crească după alegeri şi au marcat o nouă evoluţie negativă pentru aur. Creşterea semnificativă de cupru şi alte metale industriale a oferit puţin sprijin argintului, care a ajuns la o supraperformanţă de 5% săptămâna trecută, iar raportul aur/argint a ajuns la un record scăzut pentru ultimele 3 luni. Aurul e din nou provocat de evenimentele din ultimele zile. Vom vedea mişcări potrivnice în următoarea perioadă, cel puţin până se va stabiliza dolarul, odată cu pieţele. Trump trebuie să ofere detalii legate de planurile sale pe următorii patru ani - o dată făcute publice, aurul ar putea reintra într-o zonă de stabilitate', afirmă specialistul Saxo Bank.

Conform analizei, ţiţeiul rămâne prins în această furtună de veşti negative şi, cu fiecare 'picătură' de scădere în preţ, creşte presiunea asupra membrilor OPEC de a reduce producţia. Lăsând la o parte alegerile din SUA, care au scăzut preţul petrolului cu aproape 5%, stocurile şi producţia sunt principalele probleme de rezolvat pe piaţa ţiţeiului.

'În cele mai recente rapoarte, Agenţia pentru Energie a SUA a anunţat că stocurile de petrol americane au crescut peste aşteptări timp de două săptămâni. Producţia, pe de altă parte, a crescut şi ea, cu 170.000 barili/zi, cea mai mare creştere înregistrată din luna mai 2015 încoace. În cadrul OPEC, Iranul a anunţat că a mărit producţia cu 210.000 barili/zi, cea mai mare creştere de când i-au fost ridicate sancţiunile. Piaţa de petrol încă aşteaptă instalarea oficială a lui Trump la Casa Albă, pentru a vedea care dintre politicile sale din domeniul petrolier va fi aplicată. Cea mai semnificativă ar fi renunţarea la acordul nuclear cu Iranul şi reimpunerea sancţiunilor, ceea ce va fi foarte dificil pentru Iran, care doreşte atragerea de investitori şi dezvoltarea industriei. OPEC este, fără îndoială, într-o cursă contracronometru pentru a veni cu o soluţie viabilă. Privind la curentul negativ de pe pieţe, un posibil eşec ar trimite imediat petrolul sub 40 de dolari/baril', se menţionează în analiză.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. Fondat în 1992, Saxo are peste 1.500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokyo.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO