Saxo Bank: Ţiţeiul va creşte în perioada următoare. Piaţa de mărfuri poate fi foarte volatilă

Ţiţeiul va creşte în perioada următoare, iar acest lucru a dus la un interes de cumpărare exploziv din partea unor fonduri speculative importante, în aşa măsură încât poziţiile long deţinut în WTI şi mai ales în Brent au depăşit 650 de milioane de barili, reiese din analiza realizată de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank şi remisă joi AGERPRES.
Economica.net - joi, 05 mai 2016, 10:59
Saxo Bank: Ţiţeiul va creşte în perioada următoare. Piaţa de mărfuri poate fi foarte volatilă

‘Deşi credem că această tranzacţie va fi profitabilă pe termen lung, recomandăm trecerea la long în acest moment şi credem că răbdarea ar fi de preferat în aşteptarea unui pas înapoi în lunile ce urmează. Seceta din Vietnam şi Brazilia aduce o posibilitate ca producţia de cafea să fie mai mică decât se prognozase. Dacă condiţiile nu se îmbunătăţesc, cafeaua se va ridica în lunile care urmează’, consideră Ole Hansen.

Conform acestuia, piaţa de mărfuri poate fi foarte volatilă, preţurile se mişcă rapid în momente cheie, şi este recomandat ca orice persoană care este la început în tranzacţionarea mărfurilor să aloce timp pentru înţelegerea caracteristicilor şi riscurilor în ce priveşte tranzacţionarea mărfurilor înainte de a investi.

‘Există trei grupuri de materii prime: metale, agricultură şi energie. Metalele, cunoscute şi sub numele de materii prime ‘grele’, pot fi împărţite în două sub-sectoare formate din metale industriale, cum e cuprul, nichelul, plumbul şi aluminiul; şi metale preţioase, în care sunt incluse aurul, argintul, platina şi paladiul. Materiile prime agricole pot fi împărţite în trei sectoare formate din mărfurile uşoare cum sunt cacao, cafeaua şi zahărul; cereale şi seminţe oleaginoase, cum sunt porumbul, grâul şi soia, şi animalele. Şi, în final, există materii prime în energie, constând în principal în petrol şi gaz’, se menţionează în analiză.

Ole Hansen susţine că sunt patru caracteristici cheie în tranzacţionarea materiilor prime care nu se aplică altor investiţii cum ar fi tranzacţiile bursiere.

‘Prima caracteristică este politica. În calitate de materii prime, mărfurile sunt expuse riscurilor regimului politic din locul de origine. De asemenea, în contrast direct cu acţiunile sau obligaţiunile, nu se câştigă vreun dividend sau dobândă din deţinerea mărfurilor, cum e aurul. Deşi preţul poate creşte pe perioada investiţiei, majoritatea mărfurilor nu sunt o sursă de profit. Preţul şi atractivitatea mărfurilor depind foarte mult de disponibilitatea materiilor prime individuale. Într-o piaţă excedentară, cel mai mic preţ se găseşte în piaţa la vedere şi devine din ce în ce mai scump pe măsură ce te îndepărtezi. Nu în ultimul rând, transportul şi depozitarea sunt alte două componente cheie atunci când vine vorba de stabilirea preţului mărfurilor’, precizează reprezentantul Saxo Bank.

Conform analizei, modul în care se accesează piaţa mărfurilor depinde de tipul de investitor. Tranzacţionarea instituţională sau en gros a mărfurilor are loc în mare măsură prin burse specializate futures, cum este New York Mercantile Exchange (NYMEX), London Metals Exchange (LME), Chicago Board of Trade (CBOT) sau Chicago Mercantile (CME).

‘Pentru investitorii retail este posibilă cumpărarea mărfurilor fizice, însă nu este prea practic, decât dacă nu cumva cumperi câteva monede de aur. Nu există prea mulţi oameni care să aibă locul corespunzător pentru depozitarea unei tone de plumb sau a 1000 de barili de petrol! În schimb, majoritatea investitorilor retail în mărfuri folosesc derivatele, cu sunt Exchange Traded Funds (ETFuri), Futures şi Contracte pe Diferenţă (CFDuri) pentru a accesa piaţa de mărfuri’, se mai spune în analiză.

Ţiţeiul va creşte în perioada următoare, iar acest lucru a dus la un interes de cumpărare exploziv din partea unor fonduri speculative importante. În aşa măsură încât poziţiile long deţinut în WTI şi mai ales în Brent au depăşit 650 de milioane de barili. Deşi credem că această tranzacţie va fi profitabilă pe termen lung, recomandăm trecerea la long în acest moment şi credem că răbdarea ar fi de preferat în aşteptarea unui pas înapoi în lunile ce urmează.
Seceta din Vietnam şi Brazilia aduce o posibilitate ca producţia de cafea să fie mai mică decât se prognozase. Dacă condiţiile nu se îmbunătăţesc, cafeaua se va ridica în lunile care urmează.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare online multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1.500 de angajaţii în 25 de birouri de pe cinci continente.

Te-ar mai putea interesa și
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda găurilor uriașe. ASF și City, către brokeri: „Nu opriți vânzările! Există încă interes pentru preluare”
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda ...
Cu întreaga conducere suspendată și cu acționariatul decăzut din drepturi, City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România, are încă șanse să revină pe linia de plutire,......
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă opozantul ...
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este pe deplin finanţat, a afirmat miercuri adjunctul directorului general al Gazprom, ...
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de 2.000 de euro/cultură/1.000 metri pătraţi, plafonul ...