Sberbank se extinde în Europa, afectată de încetinirii creşterii economiei Rusiei

Sberbank intenţionează să diversifice activitatea diviziei de investiţii bancare în afara ţării, pe fondul încetinirii creşterii economiei ruse, a declarat pentru Reuters Alexander Bazarov, membru al Consiliului de conducere şi vicepreşedinte al celui mai mare grup bancar din Rusia.
Economica.net - joi, 23 ian. 2014, 19:28
Sberbank se extinde în Europa, afectată de încetinirii creşterii economiei Rusiei

Anul trecut autorităţile de la Moscova au revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei Rusiei pe termen lung, de la un avans de 4% la doar 2,5%, din cauza încetinirii creşterii economiei mondiale.

‘În Rusia avem nevoie de o nouă paradigmă de creştere. Această căutare va necesita timp – şi va dura şi mai mult implementarea ei în viaţa reală’, a afirmat Alexander Bazarov, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos. Acesta a adăugat că Europa a început să se redreseze şi aceste evoluţii vor îmbunătăţi activitatea de investiţii bancare. Printre pieţele cu o creştere promiţătoare se află Turcia, a apreciat oficialul băncii.

Pentru a-şi reduce dependenţa de piaţa rusă, Sberbank s-a extins deja în Europa de Est şi Turcia. ‘În mod ideal, sperăm că Europa de Est şi Turcia vor aduce Sberbank tot atâtea afaceri câte avem acum în Rusia’, a apreciat Bazarov.

La sfârşitul anului trecut, adjunctul preşedintelui băncii, Anton Karamzin, a anunţat că Sberbank intenţionează să vândă până în 2015 obligaţiuni subordonate în valoare de 1,5 miliarde de dolari, deoarece costurile de împrumut au scăzut.

‘Suntem optimişti în ceea ce priveşte piaţa de capital şi imediat ce condiţiile sunt favorabile, banca poate emite obligaţiuni subordonate’, a afirmat Anton Karamzin.

Şeful băncii, Herman Gref, a anunţat recent că Sberbank, intenţionează în următorii cinci ani să concedieze 30.000 de angajaţi şi să închidă peste 3.600 de sucursale, pentru a-şi reduce costurile.

Măsura ar trebui să ajute cel mai mare creditor din Europa de Est să-şi dubleze profitul şi activele până la sfârşitul lui 2018, consideră directorul băncii.

Acesta a adăugat că Sberbank, care are aproximativ 250.000 de angajaţi şi 18.400 de sucursale, nu intenţionează să facă achiziţii în următorii ani.

În 2012, Sberbank a achiziţionat Denizbank, divizia din Turcia a băncii franco-belgiene Dexia, pentru aproximativ 3,6 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro).
Denizbank a fost a doua achiziţie importantă pentru Sberbank, care a plătit în februarie anul trecut 505 milioane de euro (635,5 milioane de dolari) pentru banca austriacă Volksbanken AG, pentru a-şi spori prezenţa în Europa emergentă.

Obiectivul băncii este obţinerea a cel puţin 5% din profit din operaţiunile internaţionale.

 

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...