Scad dobânzile la depozitele noi în lei, dar cresc la credite. Este metoda prin care băncile şi-au majorat marja în august 2020

Potrivit ultimelor date publicate de BNR, evoluţia dobânzilor în luna august a fost contradictorie. Media dobânzilor pe sistemul nostru bancar arată că dobânzile la depozitele în lei nou constituite au scăzut atât la persoane fizice cât şi la juridice, în timp ce dobânda la creditele în lei a crescut. La euro, dobânzile se apropie de negativ.
Gabriela Ţinteanu - joi, 01 oct. 2020, 18:36
Scad dobânzile la depozitele noi în lei, dar cresc la credite. Este metoda prin care băncile şi-au majorat marja în august 2020

Astfel, media dobânzilor la depozitele nou constituite în luna august în moneda naţională a fost de 1,68% în august, faţă de 1,86% în iulie sau 2,09% în mai. Pe segmentul persoanelor fizice care au ales să economisească în lei, scăderea a fost de la 1,74% în iulie la 1,66% în august.

La creditele nou acordate în lei însă vedem reversul medaliei. Deşi BNR a redus dobânda cheie la 1,5%, băncile comerciale au decis majorarea dobânzilor. Media dobânzilor la creditele nou acordate a crescut de la 6,03% în luna iulie la 6,14% în august. La creditele acordate populaţiei creşterea a fost mai redusă decât media pe sistem: de la 7,34% în iulie la 7,38% în august.

În acelaşi timp, statisticile BNR indică o dinamică divergentă a marjelor nete de dobândă luna trecută, aşa cum arată Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeonomică la Banca Transilvania în buletinul său de analiză: creştere la lei versus scădere la euro. „Considerăm că această evoluţie a fost determinată de deciziile şi semnalele de politică monetară (mondiale, europene şi interne), provocările din sferele mezzo şi microeconomică la începutul ciclului post-pandemie, precum şi de intensificarea diferenţei dintre depozitele neguvernamentale şi creditele neguvernamentale (spre un nivel record)”.

Astfel, pe segmentul credite-depozite în sold în lei marja netă de dobândă a crescut cu trei puncte bază lună/lună la 5.86 puncte procentuale în august, dat fiind că rata de dobândă la depozite s-a diminuat cu un ritm mai puternic comparativ cu cel înregistrat pentru rata de dobândă la credite.

De asemenea, marja neta de dobândă s-a majorat cu o dinamică lunară de 45 puncte baza la 6.29 puncte procentuale pe segmentul credite-depozite noi în lei luna trecută (maximul din martie). „Evoluţia a fost determinată de declinul ratei de dobândă la depozite cu 20 puncte bază lună/lună la 2.22% (minimul din mai 2018), dat fiind că banca centrală a redus rata de dobândă de politică monetară şi a semnalat o abordare acomodativă pe termen mediu. Rata de dobândă la credite a urcat cu un ritm lunar de 26 puncte baza la 8.52%, pe fondul provocărilor cu care se confruntă companiile la începutul ciclului post-pandemie”, spune Andrei Rădulescu.

Pe de alta parte, la creditele-depozitele în sold în euro marja netă de dobândă a scăzut cu un punct bază lună/lună la 1.91 puncte procentuale în august (nivel minim istoric). Totodată, marja netă de dobândă pe segmentul credite-depozite noi în euro s-a ajustat cu un ritm lunar de 19 puncte bază la 1.84 puncte procentuale luna trecută (cel mai redus nivel din octombrie 2018).

Dobânda medie la depozitele nou constituite în euro ale populaţiei a ajuns la 0,06% în luna august, în timp ce creditele noi au avut o dobândă de 4,38%.

Analiza Băncii Transilvania arată că „evoluţia marjelor nete de dobândă aplicate în sectorul bancar din România va fi influenţată în trimestrele următoare de factori precum: deciziile şi semnalele de politică monetară (SUA, Zona Euro, regiune şi România);”

Pe termen mediu, banca prognozează o convergenţă a marjelor nete de dobândă din România spre nivelul mediu din Zona Euro, pe fondul perspectivelor de persistenţă a unei abordari acomodative a politicii monetare, continuării procesului de apropiere de nivelul de dezvoltare din Europa de Vest şi creşterea probabilităţii de aderare la Organizatia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Te-ar mai putea interesa și
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Parlamentul Slovaciei a aprobat marţi o taxă specială de 90% asupra unor venituri din electricitate, pentru a acoperi ajutorul acordat de Guvern persoanelor afectate de creşterea facturilor la......
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Producătorul de zahăr Tereos a raportat marţi rezultate semestriale solide, inclusiv profit net şi o creştere semnificativă ...
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Marți, 6 decembrie, a fost desemnat câștigătorul contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar construirii ...
Macron respinge polemicile declanșate de declarația sa privind garanțiile de securitate care ar trebui acordate Rusiei
Macron respinge polemicile declanșate de declarația sa privind garanțiile de securitate care ar trebui acordate Rusiei
Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins marţi orice fel de polemică "acolo unde ea nu există", după afirmaţiile ...