Scăderea TVA la pâine, succes de proporţii: România se pregăteşte de TVA de 9% pentru produsele alimentare

Scăderea TVA la pâine a adus rezultate spectaculoase în ce priveşte evaziunea fiscală în panificaţie, unul dintre cele mai delicate domenii ale comerţului din acest punct de vedere. Mai mult decât rezultatele, contează faptul că Ministerul Finanţelor este mulţumit de ele, potrivit unor surse din guvern, ceea ce deschide calea relaxării fiscale şi pentru celelalte tipuri de alimente.
Ionut Tudorica - Dum, 14 sept. 2014, 21:00
Scăderea TVA la pâine, succes de proporţii: România se pregăteşte de TVA de 9% pentru produsele alimentare

Surse guvernamentale au declarat pentru ECONOMICA.NET că “Ministerul Finanţelor este mulţumit de rezultatul evaluării scăderii TVA la pâine”.

Acest semnal ar putea reprezenta începutul calculelor guvernului pentru scăderea TVA-ului şi pentru alte categorii de alimente.

“Decizia de a reduce TVA-ul la alte alimente va fi luata dupa colectarea datelor privind efectele reducerii TVA la paine de la 24% la 9%. Prima problema care trebuie rezolvata nu e spatiul fiscal. Raspunsul trebuie sa fie la intrebarea cat de eficienta a fost reducerea TVA la paine. Trebuie sa avem mai multe date despre colectare, despre cate firme au aparut la suprafata. Daca avem 6 luni si un an, putem sa vedem daca a fost o masura buna. Daca a fost buna, extindem”, declara în aprilie ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu.

Evaziunea fiscală ar fi coborât cu nu mai puţin de 20% în doar 10 luni de aplicare a TVA-ului redus. Cifra a fost recent făcută publică de un patronat din domeniul panificaţiei şi a fost confirmată de surse guvernamentale pentru ECONOMICA.NET.

„Raportul pe 12 luni îl vom avea pe 15 octombrie, dar după 10 luni de la reducerea TVA la pâine am reușit să fiscalizăm în plus 225.000 de tone de produse, pâine și făină, iar 20% din economia subterană din sector a fost scoasă la suprafață. De asemenea, prețurile la raft au fost reduse în medie cu 12% după introducerea TVA de 9%”, a spus la începutul lunii președintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificație(ROMPAN), Aurel Popescu.

Urmează legumele, fructele şi carnea                               

Primul domeniu pe care guvernul l-a avansat în discuţii pentriu o următoare scădere de TVA a fost cel al legumelor şi fructelor, urmat de cel al cărnii. Premierul Victor Ponta a declarat însă că, cel mai probabil, anul acesta nu se va petrece un astfel de eveniment, dar că e luat în calcul pentru începutul anului următor. Doar evaziunea din comerţul cu legume şi fructe este estimată la două miliarde de euro anual.

TVA la pâine a fost redusă de la 1 septembrie 2013.

Suntem fruntaşi în Europa al taxarea mâncării

 

România are a doua cea mai mare taxă pe valoarea adăugată pe hrană din UE. Doar Danemarca ne desparte de titlul de campioni absoluţi ai taxării mâncării.

Nu mai puţin de 15 state din UE au cote reduse de TVA pentru alimente. Şi nu este vorba de reduceri simbolice. 4% în Italia, tot atât în Spania sau 6% în Olanda.

 

Te-ar mai putea interesa și
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc în perioada 17-19 aprilie......
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...