Scandal cât casa: AFM ar fi respins jumătate din cererile de subvenții pentru panouri fotovoltaice, fără ca solicitanții să aibă vreo vină

În sfârșit, Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat azi că 12.700 de cereri de finanțare pentru sisteme fotovoltaice acasă sunt eligibile, după multe luni de așteptare. Acestea sunt însă doar jumătate din numărul total de cereri, restul fiind respinse. Motivul ar fi, spun cei de la Greenpeace, care urmăresc subiectul, că documentele au fost depuse cu întîrziere, în condițiile în care, atunci când a re-pornit înscrierile oprite din cauza suspiciunii de fraudă informatică, AFM a anunțat public că dosarele sunt valabile. Greenpeace cere intervenția Guvernului.
Mihai Nicuţ - joi, 11 iun. 2020, 17:57
Scandal cât casa: AFM ar fi respins jumătate din cererile de subvenții pentru panouri fotovoltaice, fără ca solicitanții să aibă vreo vină

Conform unui comunicat remis astăzi, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul Programului Naţional Casa Verde Fotovoltaice, declarând în total doar 12.718 solicitări eligibile pentru finanţare.

Cei de la Greenpeace România, care urmăresc acest subiect, au arătat într-un comunicat că mai mult de jumătate dintre aplicațiile cetățenilor (13.339) au fost respinse, motivul principal fiind termenul depășit al documentelor depuse de către instalatori în aplicația informatică a AFM.

Acest motiv contravine flagrant declarațiilor anterioare ale instituției, spun cei de la Greenpeace. Iar motivul este simplu: după ce programul de înscriere a fost oprit, din cauza problemelor legate de platforma informatică, AFM le-a spus doritorilor că acceptă înscrierea documentelor, chiar dacă nu au fost încărcate în aplicație atunci, în momentul în care se vor putea relua înscrierile.

Programul a fost demarat și oprit în 10 seprembrie 2019, după câteva ore, din cauza unor suspiciuni de fraudă informatică. La 30 octombie, AFM dădea un comunicat de presă în care anunța reluaarea înscrierilor în 6 noeimbrie. Iată ce mai scria în comunicat.

“Toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării. Persoanele fizice care nu au depus și nu au înregistrat documentele la instalatorii validați până în data de 10 septembrie, vor avea posibilitatea de a depune la instalatori documentele solicitate, cu condiția ca acestea să fie valabile la data înregistrării în aplicația informatică”

Ce spune Greenpeace acum despre motivul invocat de AFM:

“Deși motivul respectă, teoretic, litera ghidului de finanțare (AFM nu poate acorda finanțare dacă documentele nu sunt în termenul de valabilitate), instituția omite să ia în calcul comunicările anterioare, oficiale, emise de AFM pe acest subiect. Mai precis, după ce a suspendat prima sesiune de înscrieri din 10 septembrie 2019, în urma unei așa-zise fraude informatice, AFM a comunicat că pentru următoarea sesiune de înscrieri, desfășurată începând cu 6 noiembrie 2019, nu este necesară obținerea de către cetățeni de noi documente:

„Toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării.” (comunicat AFM din 6 noiembrie 2019)

Declarația AFM nu a fost respectată în evaluarea dosarelor și, prin urmare, cetățenii nu pot beneficia în această fază de finanțare, iar 284 de milioane de lei rămân, cel puțin pentru moment, nealocați”.

„Suntem indignați de numărul mare de dosare respinse. Pentru foarte, foarte multe dintre aceste dosare, motivul respingerii – termenul expirat al documentelor – este incredibil. Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM nu a reușit să gestioneze acest program. Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM comunică ceva, dar face altceva,” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului.

„Sesizăm și solicităm intervenția autorităților superioare, Ministerul Mediului și Guvernul României. Cred că este un caz fără precedent, care prejudiciază mii de cetățeni care au dorit să devină prosumatori, au făcut toate demersurile solicitate de AFM, dar s-au trezit excluși pe nedrept din acest program” a mai spus Marian Mândru.

Finanțarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să își producă singure energia electrică. Peste 26.000 de cetățeni din întreaga țară s-au înscris pentru a obține finanțare, fondurile totale ale programului de finanțare cumulând peste 113 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...