Scandal în CGMB: Primarul, acuzat că înfiinţează posturi cu dedicaţie politică. Secretarul general al PMB demisionează

Mai mulţi consilieri au criticat, joi, în şedinţa CGMB, intenţia primarului general de a crea mai multe posturi, inclusiv de conducere, în administraţia locală, acuzându-l că vrea să le dea cu "dedicaţie politică", scandalul culminând cu demisia secretarului general al Primăriei Capitalei, Tudor Toma, potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 14:02
Scandal în CGMB: Primarul, acuzat că înfiinţează posturi cu dedicaţie politică. Secretarul general al PMB demisionează

Mai mulţi consilieri generali au cerut retragerea de pe ordinea de zi a două proiecte prin care urmează să se majoreze numărul de posturi la unele instituţii publice din subordinea PMB, acuzându-l pe primarul Răzvan Sava că inventează posturi pentru a fi date cu „dedicaţie politică”, după votarea primului dintre ele, secretarul general al PMB a anunţat că şi-a înaintat demisia.

Consilierii generali, dar şi Sindicatul „Forum” din Administraţia Publică s-au opus introducerii pe ordinea de zi a Proiectului de Hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 305/2013, care prevede printe altele înfiinţarea unui corp de control al primarului general, cu 23 de posturi, şi a Proiectului de hotărâre privind majorarea numărului total de posturi la unele instituţii publice de interes local al municipiului Bucureşti, cum ar fi ALPAB, Administraţia Străzilor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Administraţia Fondului Imobiliar.

Consilierii generali Doru Giugulea şi Lucian Iliescu au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor respective. Doru Giugulea i-a transmis lui Răzvan Sava că în momentul în care înfiinţează abuziv, în ultimele două luni de mandat, o serie de posturi pentru a-şi „satisface clientela politică”, săvârşeşte trafic de influenţă.

„Sunt o serie de intervenţii ale cetăţenilor care arată o lipsă de transparenţă în ce priveşte declaraţiile de avere şi interese. Am fost sesizaţi că foarte mulţi din consilieri nu au o meserie şi rămân pe drumuri după acest mandat. Mă refer la cei care din anii ’90 au fost consilieri pe la instituţii, politicieni. Dacă consideraţi că şi CGMB trebuie să facă asta, votaţi şi asumaţi-vă!”, i-a spusc onsilierul PSD.

Edilul a spus că toate posturile care sunt înfiinţate vor fi scoase la concurs conform legii, aşa cum s-a întâmplat şi până acum.

„E un lucru fără precedent în istoria CGMB în ultimii 20 de ani, ca un primar şi consilierii lui să propună, înainte de alegeri, desfiinţarea, înfiinţarea, adăugarea de pozitii noi în organigrama Consiliului General. Mi se pare că ce se întâmplă la şedinţa de azi contravine democraţiei. Directori la Starea civilă, la Administraţia Fondului Imobiliar (AFI), la ALPAB şi la Direcţia de Poliţie Locală, toate cele patru funcţii sunt date cu dedicaţie politică. Să urmărim cine sunt persoanele nominalizate şi care vor câştiga concursul. Cred că ar trebui să scoateţi punctele 2 şi 3. Nu avem nevoie de adăugarea de noi posturi de conducere, avem nevoie de transparentizare, de salarii mai bune, nu să împovărăm administraţia locală”, a declarat Lucian Iliescu.

Acesta a mai spus că nu i se pare normal ca la Administraţia Fondului Imobiliar, din 191 de posturi, 24 să fie de conducere sau ca primarul să îşi facă aparat propriu al corpului de control.

„Pentru ce doriţi să vă înfiinţaţi un corp de control? Pe cine vreţi să controlaţi încă două luni şi jumătate?”, a întrebat Iliescu.

Primarul Răzvan Sava i-a răspuns că noua structură, corpul de control al primarului, este un organism care oferă prevenţie şi posibilitatea să ai o radiografie a unui buget care se ridică la un miliard de euro. De altfel, Sava nu a fost de acord cu retragerea proiectelor, iar secretarul general al PMB, Tudor Toma, a anunţat, imediat după ce proiectul 2 de pe ordinea de zi a fost votat, că nu a dorit să intervină înainte, dar că i-a înaintat demisia primarului.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...