Scandal în industria luxului: Făcătura chinezească este, de multe ori, mai bună decât originalul

Miliardarul chinez Jack Ma, fondatorul gigantului Alibaba şi unul dintre cei mai influenţi oameni din retailul online, crede că produsele de lux contrafăcute în China au, de multe ori, o calitate superioară originalului pe care îl copiază, ceea ce complică eforturile de combatere a contrafacerii şi pirateriei.
Economica.net - mie, 15 iun. 2016, 21:07
Scandal în industria luxului: Făcătura chinezească este, de multe ori, mai bună decât originalul

Alibaba, cea mai mare companie de e-commerce din China, estimează că îşi va dubla, până în 2020, valoarea tranzacţiilor procesate, la 912 miliarde de dolari, în principal prin extindere: de la 423 milioane de clienţi la două miliarde până în 2036. Una dintre priorităţile anunţate de Jack Ma este reducerea incidenţei bunurilor contrafăcute pe platformele de retail ale Alibaba, însă misiunea este dificilă pentru că „piraţii” chinezi au învăţat meserie direct de la brandurile pe care le copiază.

Marile branduri globale, de fashion sau de electronice, se bazează de zeci de ani pe China pentru producţie la costuri minime, maximizându-şi astfel profiturile. Însă, fabricile chinezeşti care produc pentru companii occidentale au învăţat de la finanţatorii din vest atât manufactura de calitate, cât şi secretele businessului. Acum, companiile chinezeşti folosesc platforme de retail online, precum cele operate de Alibaba, pentru a ajunge direct la consumatori cu propriile produse, explică Jack Ma.

„Problema este că produsele contrafăcute de astăzi oferă o calitate superioară şi preţuri mai bune decât marfa originală, brandurile mari. Nu contrafacerea în sine este problema, ci schimbarea modelului de business. Vorbim de aceleaşi fabrici, aceleaşi materii prime, însă alte branduri”, a declarat Jack Ma într-o conferinţă cu investitorii Alibaba, companie listată la New York.

Alibaba a devenit deja o forţă globală iar Jack Ma vrea ca, peste 10 ani, mai mult de jumătate din veniturile grupului să provină din afara Chinei. Compania chineză deja procesează mai multe tranzacţii decât Amazon şi eBay la un loc.

Criticii occidentali consideră că pieţele electronice operate de Alibaba sunt un furnicar de produse contrafăcute, iar cele mai recente declaraţii ale lui Jack Ma ar putea strica relaţia companiei cu marile branduri. Consumatorul de rând din ţările emergente se uită însă rareori la brand, căutând cea mai bună calitate la cel mai bun preţ, iar la acest capitol producătorii chinezi par imbatabili.

Te-ar mai putea interesa și
„Unificarea” pieței de energie din UE ar putea fi o soluţie pentru preţuri mai mici pentru companiile din Europa – FMI
„Unificarea” pieței de energie din UE ar putea fi o soluţie pentru preţuri mai mici pentru companiile din ...
Companiile din UE ar putea deveni mai competitive faţă de rivalele lor din SUA şi China dacă ar plăti mai puţin pentru energie, un obiectiv care poate fi îndeplinit de guverne cooperând......
Riscul de producere a unui „mega cutremur” în Japonia, în următorii 30 de ani, a crescut la 82%
Riscul de producere a unui „mega cutremur” în Japonia, în următorii 30 de ani, a crescut la 82%
O comisie guvernamentală japoneză a anunţat joi că a crescut la 82% probabilitatea ca un "mega cutremur" cu magnitudinea ...
New Glenn, racheta lui Jeff Bezos (Amazon) a fost lansată azi, după cateva amânări
New Glenn, racheta lui Jeff Bezos (Amazon) a fost lansată azi, după cateva amânări
Compania spațială americană Blue Origin, aparținând miliardarului Jeff Bezos, a lansat în premieră, joi, marea sa ...
Românii pe primul loc în Europa de Sud-Est în 2024 în privința comenzilor de mâncare sănătoasă
Românii pe primul loc în Europa de Sud-Est în 2024 în privința comenzilor de mâncare sănătoasă
România s-a clasat pe primul loc în Europa de Sud-Est, în 2024, în privința comenzilor de mâncare sănătoasă, arată ...