Scandalul alegerilor din SUA: Fostul director de campanie al lui Trump, Paul Manafort, în arest la domiciliu, cu o cauţiune de 10 mil. dolari

O judecătoare din Statele Unite a dispus luni plasarea în arest la domiciliu a lui Paul Manafort, fostul director de campanie al actualului preşedinte, Donald Trump, şi a fixat o cauţiune de 10 milioane de dolari, care va trebui plătită de acesta în cazul în care nu respectă condiţiile de reţinere, transmite EFE.
Economica.net - mar, 31 oct. 2017, 07:15
Scandalul alegerilor din SUA: Fostul director de campanie al lui Trump, Paul Manafort, în arest la domiciliu, cu o cauţiune de 10 mil. dolari

Totodată, instanţa a retras paşaportul lui Manafort, una din figurile centrale ale investigaţiei privind presupusa ingerinţă rusă în alegerile din 2016, şi a hotărât că acuzatul va putea părăsi locuinţa doar pentru a se prezenta în faţa judecătorilor, a se întâlni cu avocatul său, a fi consultat medical sau a lua parte la activităţi religioase.

Rick Gates, fostul asociat al lui Manafort, va trebui de asemenea să rămână în arest la domiciliu şi să depună o garanţie de 5 milioane de dolari.

Ca şi Manafort, Gates a trebuit să predea paşaportul şi să promită că nu va încerca să obţină un altul pe durata procesului judiciar.

După anunţarea acestor hotărâri, la cererea judecătoarei, cei doi s-au ridicat în picioare, au ridicat mâna dreaptă şi au jurat să respecte condiţiile arestului şi că înţeleg că vor pierde cauţiunea dacă nu respectă condiţiile impuse.

Manafort şi Gates vor trebui să revină în faţa instanţei joi, 2 noiembrie, mai arată EFE.

Conform AFP şi Reuters, care îl citează luni pe purtătorul de cuvânt al procurorului special responsabil cu ancheta asupra implicării Rusiei în campania prezidenţială din SUA, fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, şi asociatul acestuia, Richard Gates, sunt vizaţi de 12 capete de acuzare, printre care conspiraţie împotriva Statelor Unire ale Americii, nedeclararea unor conturi din străinătate şi spălare de bani.

Acuzaţiile sunt primele care au rezultat din ancheta ex-directorului FBI, actual procurorul special al Departamentului Justiţiei, Rober Mueller, numit în 2016 în acest post pentru a investiga presupusa ingerinţă a Rusiei în campania prezidenţială din SUA din 2016, al cărei scop ar fi fost înclinarea balanţei în favoarea lui Trump.

Paul Manafort şi Rick Gates, adjunctul său în campania electorală, au fost puşi sub acuzare vineri în Districtul Columbia, actul de inculpare fiind făcut public luni, după ce ei s-au predat FBI, a indicat procurorul special, într-un comunicat.

Lui Manafort şi partenerului său de afaceri li se reproşează în principal activităţi nedeclarate de lobby şi consultanţă în favoarea fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Mai mult de 75 de milioane de dolari au tranzitat prin conturi offshore administrate de cei doi, Paul Manafort fiind acuzat de spălarea, de unul singur, a 18 milioane de dolari. Aceste acţiuni s-ar fi derulat, potrivit acuzării, între 2006 şi cel puţin 2016.

‘Actul de inculpare cuprinde 12 capete de acuzare: conspiraţie împotriva SUA, conspiraţie în vederea spălării de bani, neînregistrare ca agent în favoarea unei entităţi străine, fals în declaraţii şi şapte capete de acuzare de nedeclarare de conturi deţinute la bănci din străinătate’, se arată în comunicat.

Paul Manafort (68 de ani) a condus campania lui Donald Trump din iunie până în august 2016, când a fost constrâns să demisioneze în urma dezvăluirilor că ar fi primit plăţi ilegale de milioane de dolari din partea unei formaţiuni politice proruse din Ucraina.

FBI a percheziţionat la sfârşitul lunii iulie una dintre reşedinţele sale şi a confiscat documente.

Gates a fost mult timp partener de afaceri cu Manafort şi are relaţii cu numeroşi oligarhi ruşi şi ucraineni.

Actul de inculpare, care cuprinde 31 de pagini, nu face totuşi nicio referire la campania prezidenţială a lui Donald Trump şi nici nu sugerează vreo înţelegere secretă între echipa candidatului republican şi autorităţile ruse, care ar fi vizat influenţarea pe căi ilegale a rezultatului scrutinului.

După anunţarea actului de inculpare care îi vizează pe Manafort şi Gates, procurorul special al Departamentului Justiţiei a informat că un alt fost membru al echipei de campanie a lui Trump, George Papadopoulos, a fost pus sub acuzare şi a pledat vinovat pentru fals în declaraţii către anchetatorii FBI.

Prin aceste declaraţii, Papadopoulos, care răspundea de probleme de politică externă, ‘a obstrucţionat ancheta în curs a FBI cu privire la existenţa unor legături sau a unei coordonări eventuale între persoane asociate campaniei şi guvernul rus pentru a interfera în alegerile prezidenţiale din 2016’, menţionează actul semnat de Robert Mueller.

Fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, şi fostul său asociat Richard Gates s-au declarat luni nevinovaţi în cele 12 capete de acuzare la adresa lor în cadrul anchetei privind implicarea Rusiei în campania prezidenţială din SUA din 2016, informează EFE.

Manafort şi Gates au compărut luni în faţa judecătoarei Deborah A. Robinson de la un tribunal din Washington D.C. şi, într-o scurtă audiere, avocaţii lor au anunţat că cei doi se declară nevinovaţi în toate capetele de acuzare, între care se găseşte delictul de ‘conspiraţie împotriva Statelor Unite’.

Trump a respins acuzaţiile privind presupuse legături cu Rusia şi a calificat ancheta drept ‘o vânătoare de vrăjitoare’. Kremlinul a negat de asemenea acuzaţiile.

Ingerinţa rusă în alegerile americane: Manipularea pe internet mai importantă decât se estima

Tentativele de manipulare politică prin interese legate de Moscova pe reţelele sociale în timpul campaniei electorale prezidenţiale din 2016 în SUA au fost mult mai vaste decât se estimase iniţial, au declarat luni numeroase surse, citate de AFP.

Facebook, Twitter şi Google se află în vizorul Congresului american, care anchetează o posibilă ingerinţă rusă în campania care a dus la victoria lui Donald Trump şi care consideră că reţelele sociale au servit drept platforme pentru propaganda venită din Rusia.

Mai multe comisii parlamentare urmează să audieze reprezentanţi ai acestor trei companii marţi şi miercuri.

Facebook a declarat la începutul lunii octombrie că aproximativ ’10 milioane de persoane în SUA’ au vizionat conţinuturi sponsorizate (‘ads’, reclame) finanţate de aproape 500 de conturi activate din Rusia şi care ar fi putut fi folosite pentru a manipula opinia publică, în special prin accentuarea faliilor ideologice în cadrul societăţii americane.

Potrivit Facebook, aceste conţinuturi au fost finanţate de o entitate rusă numită ‘Internet Research Agency’ şi destinată să difuzeze conţinuturi pe reţelele sociale prin conturi false de utilizatori.

Potrivit serviciilor de informaţii americane, Moscova a plătit în campania din 2016 grupuri de ‘trolls’ (utilizatori de Internet răuvoitori sau provocatori), precum Internet Research Agency, pentru a difuza mesaje defavorabile candidatei democrate Hillary Clinton şi favorabile rivalului său victorios republicanul Donald Trump.

Între alte ‘ads’ (reclame), Facebook a relevat că acest organism cu sediul la Sankt-Petersburg difuzase de asemenea conţinuturi neplătite – ‘postări’ tradiţionale – care au afectat un număr mult mai important de utilizatori, potrivit mărturiei scrise pregătite de Facebook în vederea audierilor sale în Congres şi citată de Wall Street Journal şi Washington Post luni.

Potrivit acestui document, între 2015 şi 2017, Internet Research Agency a publicat 80.000 de ori pe reţele şi 29 milioane de utilizatori au primit aceste difuzări pe canalul lor de ştiri, ridicând această cifră la 126 milioane, ţinând seama de redifuzări, comentarii şi menţiuni ‘like’.

Pe blogul său oficial, Google a recunoscut luni, pentru prima oară în mod oficial, că a găsit de asemenea conţinuturi de acelaşi gen.

‘Am găsit probe ale unor tentative de deturnare a platformelor noastre în timpul alegerilor americane din 2016 prin actori legaţi de Internet Research Agency în Rusia’, a scris Google, care se referă la o ‘activitate limitată’ pe motorul de căutare şi platforma sa video YouTube.

Conform YouTube, Google a identificat 18 canale (suspendate de atunci de companie) ‘legate într-adevăr’ de campanie şi care publicaseră în jur de 1.100 de filmuleţe în limba engleză ce păreau să aibă un conţinut politic. Ele au cumulat 309.000 de vizualizări în SUA în cele 18 luni care au precedat alegerile.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, Twitter a identificat la rândul său 36.746 conturi (adică 0,012% din numărul total de conturi Twitter) legate aparent de un cont rusesc şi care au ‘generat în mod automat conţinuturi legate de alegeri’ în cele trei luni care au precedat scrutinul.

Aceste conturi au difuzat în jur de 1,4 milioane de mesaje Twitter legate de alegeri, care au produs 288 de milioane de interacţiuni pe reţea.

Moscova a dezminţit de mai multe orice amestec în campania electorală americană.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...