Scandalul BNP Paribas: Hollande avertizează SUA împotriva unor sancţiuni „nedrepte” şi „disproporţionate”

Preşedintele francez François Hollande a avertizat miercuri împotriva unor sancţiuni 'nedrepte' şi 'disproporţionate' ale SUA pentru banca franceză BNP Paribas, evocând un risc de 'destabilizare' a zonei euro, relatează AFP.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 06:18

‘Respect justiţia americană, dar în acelaşi timp nimic nu trebuie să compromită parteneriatul între Franţa şi SUA, pentru că suntem angajaţi în alte discuţii şi aşteptăm reciprocitate’, a precizat şeful statului francez în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate după prima zi a summitului G7 de la Bruxelles.

Reamintind că are intenţia de a discuta despre acest lucru joi seară, la Palatul Elysée, în cadrul unui dineu cu preşedintele american Barack Obama din ajunul manifestărilor prin care se marchează împlinirea a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia, François Hollande a subliniat că ‘datoria’ sa este de a evidenţia ‘riscurile unor sancţiuni total disproporţionate, nedrepte’.

Aceste sancţiuni, care ar viza ‘prima bancă franceză dar şi prima bancă a zonei euro’ ar fi ‘de o asemenea amploare, dacă este să dăm crezare anumitor calcule, că ar putea avea consecinţe economice şi financiare asupra întregului zonei euro’, a avertizat el.

Aceste consecinţe s-ar putea extinde asupra ‘altor bănci care ar putea fi şi ele vizate, introducând o îndoială, o suspiciune asupra solidităţii sistemului financiar european’, a subliniat François Hollande.

Reamintind că în prezent au loc negocieri între UE şi Washington asupra unui tratat de liber schimb transatlantic, şeful statului francez a subliniat: ‘Suntem în negocieri şi avem raporturi bune cu SUA’ şi o ‘cooperare bună’ pe care ‘sperăm să o păstrăm’.

‘Acest lucru este şi în interesul SUA, pentru că dacă există o destabilizare, nu numai din cauza BNP, ci şi altor bănci care ar putea fi sancţionate la nivele care nu corespund la nimic (…). Vedem bine consecinţele pe care le-ar putea avea asupra economiilor noastre’, a mai spus Hollande.

‘Aşteptăm reciprocitate şi respect’, a adăugat el, apreciind că este vorba despre a ‘aplica drepturi’ dar şi ‘de a conştientiza că este vorba de locuri de muncă, de activitate economică, de finanţare, că este cazul ca aceste chestiuni să fie tratate cu mult respect’.

François Hollande a precizat că a avut ‘discuţii numeroase’ cu omologul său american asupra acestui dosar de la începutul anului.

Totuşi, şeful statului francez a declarat că a luat notă de declaraţiile secretarului de stat american, John Kerry, care a pledat miercuri pentru o soluţionare ‘dreaptă’ şi adecvată a litigiului din jurul BNP Paribas.

Grupul financiar francez este acuzat că a realizat operaţii cu ţări sub embargo, precum Sudanul şi Iranul. Potrivit presei, amenda aplicată ar putea fi de peste 10 miliarde de dolari (7,34 miliarde de euro), existând şi riscul unei suspendări temporare a activităţilor sale în SUA, ceea ce ar împiedica tranzacţiile sale în dolari.

Palatul Elysée a anunţat miercuri că şeful statului i-a scris preşedintelui american la 7 aprilie pentru a atrage atenţia asupra ‘caracterului disproporţionat al sancţiunilor avute în vedere’ împotriva băncii şi a ‘riscurilor asociate acestora’, scrie France Presse, care citează surse din anturajul lui Hollande.

Te-ar mai putea interesa și
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din......
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are ...
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată ...
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...