Scandalul LIBOR: Marile fonduri de investiţii pregătesc procese împotriva băncilor

Fondurile de investiţii BlackRock, Fidelity Investments şi Vanguard Group, care administrează active totale de peste 7.000 miliarde de dolari, evaluează efectele manipulării indicelui de dobândă LIBOR asupra clienţilor şi ar putea acţiona marile bănci în justiţie, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 26 iul. 2012, 11:18
Scandalul LIBOR: Marile fonduri de investiţii pregătesc procese împotriva băncilor

Litigiile legate de manipularea LIBOR „au potenţialul să devină cea mai mare serie de procese rezultată din criza financiară, deoarece indicele influenţează atât de multe tranzacţii şi este de bază pentru extrem de multe contracte. Este ca şi cum s-ar descoperi că rapoartele privind inflaţia sunt incorecte”, comentează pentru Bloomberg John Coates, profesor de drept şi economie la Harvard Law School.

LIBOR este stabilit zilnic de Autoritatea Bancară Britanică în baza unor estimări transmise de marile bănci privind costurile de credit pe piaţa interbancară în diverse valute, de la dolar la yenul japonez, la diferite maturităţi, de până la 12 luni.

Indicele influenţează dobânzi în întreaga lume, de la obligaţiuni şi derivate financiare la credite ipotecare şi împrumuturi auto. LIBOR a fost descris în trecut de Asociaţia Bancară Britanică drept „cel mai important număr din lume”.

Autorităţile de reglementare a pieţelor financiare din ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, Japonia sau Elveţia anchetează manipularea LIBOR de către marile bănci care raportează zilnic estimările privind dobânzile de pe piaţa interbancară. Banca britanică Barclays, una dintre cele mai mari din lume, a încheiat recent o înţelegere cu autorităţile din Marea Britanie şi Statele Unite, admiţând că a participat la manipularea LIBOR. Barclays a fost sancţionată cu o amendă de 290 milioane lire sterline (echivalentul a 450 milioane de dolari) şi a convenit să asiste guvernele în anchetă.

Acum, autorităţile iau în calcul urmărirea penală a traderilor implicaţi în manipularea indicelui, care poate conduce la pedepse cu închisoarea.

Deşi LIBOR influenţează o gamă largă de dobânzi, active şi investiţii, companiile care vor să acţioneze băncile în justiţie ar putea întâmpina dificultăţi privind cuantificarea riguroasă a pierderilor şi identificarea cu precizie a băncilor responsabile, potrivit Bloomberg, care a intervievat numeroşi executivi din industria financiară, avocaţi şi foşti oficiali din domeniu.

BlackRock, cu active de 3.560 miliarde dolari, Fidelity – 1.600 miliarde dolari – şi Vanguard, care controlează active de 2.100 miliarde dolari, au anunţat că evaluează pagubele suferite de portofoliile administrate în urma manipulării LIBOR.

„În numele clienţilor şi acţionarilor noştri, urmărim de ceva timp evoluţiile de pe piaţa LIBOR şi litigiile legate de acest caz. Am luat act cu interes de ştirile recente şi continuăm să ne analizăm opţiunile”, a declarat un reprezentant al fondului Fidelity, cu sediul la Boston.

BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, consideră că litigiile legate de manipularea LIBOR sunt complexe şi că „va dura ceva timp până se vor clarifica lucrurile”, potrivit unui reprezentant al fondului newyorkez.

Barclays deţinea aproape 20% din acţiunile BlackRock în luna mai, când a vândut participaţia, iar directorul general de atunci al băncii, Robert Diamond, care a demisionat în vară în urma scandalului LIBOR, s-a retras din board-ul fondului de investiţii.

Vanguard, cu sediul în Pennsylvania, este cel mai mare administrator de fonduri mutuale din lume şi a arătat, de asemenea, că stabilirea cu exactitate a pierderilor cauzate de manipularea LIBOR va fi un proces dificil, de durată.

Duelurile în justiţie dintre fondurile de investiţii şi bănci în urma crizei financiare nu sunt o noutate. BlackRock şi Pacific Investemnt management Co., cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, au condus un grup de investitori într-un litigiu împotriva Bank of America; cele două părţi au căzut la înţelegere în afara instanţei, printr-un acord evaluat la 8,5 miliarde de dolari contestat de investitori mai mici şi de autorităţile americane.

Pe lângă fondurile de investiţii, băncile implicate în manipularea dobânzilor ar putea fi acţionate în justiţie şi de instituţii de credit care nu participă la calculul zilnic al LIBOR. Un analist de la Sanford C. Bernstein crede că Goldman Sachs şi Morgan Stanley ar putea intra în litigiu cu rivalii.

În timp ce fondurile de investiţii sunt afectate în principal prin subestimarea dobânzilor, „umflarea” artificială a LIBOR este păguboasă pentru investitori în căutare de finanţare pentru diverse tranzacţii sau proiecte, precum fondurile de capital privat, care au nevoie de dobânzi cât mai mici.

Pe lângă Barclays, autorităţile anchetează peste 10 mari bănci, printre care UBS, Citigroup, JPMorgan Chase sau Credit Suisse.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...