Scandalul Panama Papers loveşte Formula 1: contractul dintre Rosberg şi Mercedes şi fostul şef al Ferrari apar în documente

Ultimul contract dintre pilotul german Nico Rosberg, actualul lider al Campionatului Mondial de Formula 1, şi echipa Mercedes, apare în documentele date publicităţii în cadrul operaţiunii jurnalistice cunoscute sub numele de 'Panama Papers', care a dezvăluit un vast sistem de evaziune fiscală implicând înalţi responsabili politici, sportivi şi miliardari.
Economica.net - mar, 05 apr. 2016, 08:57
Scandalul Panama Papers loveşte Formula 1: contractul dintre Rosberg şi Mercedes şi fostul şef al Ferrari apar în documente

Conform postului de televiziune german ARD, acordul dintre Rosberg şi Mercedes a fost făcut prin intermediul unei companii denumite ‘Ambitious Group Limited’, al cărei sediul se află în Insulele Virgine Britanice din Caraibe.

Compania respectivă ‘aparţine oficial altor două societăţi cu sediul în Insulele Jersey (…) şi este administrată de cabinetul de avocatură Mossack Fonseca’, asigură ARD.

Postul german precizează, totodată, că adresa ‘societăţii de faţadă’ din Insulele Virgine este ‘aceeaşi ca şi a altor câteva sute de companii înregistrate în arhivele Mossack Fonsenca’

‘Cu toate acestea, nu se ştie dacă banii au trecut prin această societate’ şi ‘nu există probe în documente care să indice că Daimler AG (compania-mamă a echipei Mercedes) şi Nico Rosberg ar fi comis vreo ilegalitate’ prin această acţiune, adaugă ARD.

Un purtător de cuvânt al Daimler a precizat că grupul automobilistic german nu va face nicio declaraţie referitoare la acest subiect.

Nico Rosberg, care a câştigat primele două Mari Premii ale sezonului, desfăşurate în Australia şi Bahrain, a transmis, prin intermediul avocatului său, că în acest caz este vorba de o afacere privată.

Fostul şef al Ferrari şi FIA ar putea fi implicat

În aceeaşi anchetă a fost vehiculat şi numele fostului preşedinte al scuderiei Ferrari, Luca Di Montezemolo, însă anturajul acestuia a negat veridicitatea informaţiilor referitoare la persoana acestuia.

Conform investigaţiei, Di Montezemolo ar fi semnat o serie de contracte în care apărea ca avocat al societăţii Lenville, cu sediul în Panama, prin intermediul căreia italianul opera un cont din Elveţia.

Jarno Trulli recunoaşte că este acţionarul unei societăţi înregistrate în Insulele Seychelles

Fostul pilot italian de Formula 1 Jarno Trulli a recunoscut că este acţionarul unei societăţi înregistrate în Insulele Seychelles, confirmând astfel informaţiile apărute în mass media după dezvăluirile legate de scandalul de evaziune fiscală denumit ‘Panama Papers’.

‘Este adevărat, sunt acţionar unic al Banker Street (societate înregistrat în Insulele Seychelles)’, a afirmat Trulli într-un interviu acordat postului de televiziune Sky Italia.

Trulli a precizat că, în urmă cu zece zile, a fost contactat de un ziarist care l-a întrebat dacă are ceva de declarat în legătură cu acest subiect, însă pilotul a refuzat să facă comentarii pentru că, în opinia sa, ‘nu are de ce să dea explicaţii altora’ în privinţa activităţii societăţii sale.

‘În acel moment nu am dat prea multă atenţie acestui lucru. Acum, însă, mă sună toată lumea să-mi ceară reacţii, iar eu vreau să lămuresc lucrurile. Sincer, nu înţeleg care este problema în legătură cu cazul meu’, a precizat italianul.

El a adăugat că societatea sa este una ‘total declarată’ şi gestionată de ‘un cetăţean italian rezident în străinătate de 18 ani’.

 

Scurgerile de informaţii financiare provenind din 11,5 milioane de documente de la o firmă de avocatură din Panama au dezvăluit modul în care politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, ancheta fiind realizată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii, cu sediul la Washington.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...