Scenariul Moscovei în Ucraina vizează schimbarea puterii la Kiev – deputat al Dumei de Stat

Preşedintele rus Vladimir Putin nu este strateg, el nu face decât să transfere atenţia publicului de la un punct de tensiune la altul, a declarat publicaţiei ucrainene Apostrophe deputatul rus Ilia Ponomariov (Rusia Justă), singurul deputat din Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară) care a votat împotriva anexării Crimeii în martie 2014, potrivit Zerkalo nedeli.
Economica.net - lun, 11 mai 2015, 09:51
Scenariul Moscovei în Ucraina vizează schimbarea puterii la Kiev - deputat al Dumei de Stat

‘Toate aceste ‘republici’ (autoproclamatele ‘republici populare’ Doneţk şi Lugansk – n.r.) sunt doar un pretext pentru a influenţa situaţia din Ucraina’, afirmă el, indicând că, în prezent, pentru Moscova obiectivul minim este ca ‘în schimbul ‘republicilor populare’ să obţină recunoaşterea anexării Crimeii de către comunitatea internaţională’.

‘Cu toate acestea, Kremlinului nu-i iese, se pare, jocul’, opinează el. În aceste condiţii, calculele Moscovei sunt simple: va ‘alimenta instabilitatea’ din estul Ucrainei pentru a înrăutăţi situaţia economică şi politică a ţării, iar toate acestea ar trebui să conducă în cele din urmă la o schimbare de putere la Kiev.

‘Cred că acest scenariu va fi pus în aplicare de Kremlin’, a spus Ponomariov, căruia în aprilie i-a fost suspendată imunitatea parlamentară.

‘Cred că obiectivul iniţial (al rebeliunii din estul Ucrainei) a fost de a distrage atenţia de la Crimeea. Putin nu este strateg, el este tactician, adică rezolvă o problemă curentă. Există un punct de tensiune, atunci este transferată atenţia opiniei publice spre un alt punct. Pe urmă rezolvă ei cumva problema’, explică el.

Ponomariov consideră că presiunea exercitată de Moscova asupra Ucrainei prin intermediul ‘republicilor populare’ Doneţk şi Lugansk va continua. ‘Rezultatul va fi recunoaşterea explicită a Crimeii ca parte a Rusiei sau o schimbare de putere la Kiev, ceea ce îi va permite (lui Putin) să apară ca învingător în ochii ruşilor. Fie una, fie alta. Până când una din aceste sarcini nu va fi rezolvată sau atât timp cât Putin este preşedinte al Federaţiei Ruse, el va continua să facă ceea ce face acum’ – a spus deputatul rus.

În opinia sa, Moscova ‘nu se va limita’ la Ucraina. ‘Pentru a menţine o astfel de logică militaristă, expansionistă, care domină în prezent în Rusia, mai există Georgia cu Abhazia şi Osetia de Sud (cele două republici separatiste recunoscute de Moscova), mai sunt şi ţările baltice’, spune el, opinând că acestea vor fi lăsate ‘pentru mai târziu’.

La 7 aprilie, Duma de Stat i-a ridicat imunitatea de deputat a lui Ilia Ponomariov, dându-şi acordul pentru declanşarea urmăririi penale împotriva sa.

Ponomariov declarase anterior că se află în SUA şi nu poate reveni în Federaţia Rusă. El este de jure membru al facţiunii Rusia Justă, dar de facto a fost suspendat ca urmare a criticilor aduse conducerii sale. Recent, el a fost exclus din rândurile partidului din care făcea parte.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...